Blue car

Voor uw vertrek

Het is prettig als u van tevoren uw auto een onderhoudsbeurt laat ondergaan bij de garage, zodat u met een vertrouwd gevoel vertrekt. Laat voornamelijk uw accu controleren, Zorg dat er voldoende antivries in het koelsysteem zit en uw ruitenvloeistof is bijgevuld. Laat uw oliepeil controleren. U kunt zelf uw sloten met een vocht verdrijvend middel behandelen voor vertrek.

1. Vertrek met een volle tank

Vertrek met een volle tank, maar tank vervolgens ook iedere keer als je tank voor ¾ leeg is. In sommige landen is de dekkingsgraad van tankstations een stuk lager dan in Nederland. Daarnaast kun je veel brandstof verbruiken tijdens een file.

2. In de kofferbak, voor de innerlijke mens

Zorg ervoor dat je de volgende zaken altijd bij je hebt in de kofferbak:

  • Warme dekens, als jij met temperaturen van onder het vriespunt met pech komt te staan, is het fijn als er per persoon minimaal 1 warme (fleece) deken aanwezig is.
  • Extra kleding, om dezelfde reden, is een extra vest, dikke sokken ook geen overbodige luxe.
  • Eten en drinken, bij pech of een lange file is het belangrijk dat er een koeltas met water, broodjes, fruit en eventueel koffie of thee in een thermoskan in de auto ligt.
  • Zakdoekjes, vochtige doekjes en wc rollen, als het tankstation nog kilometers ver is, je even op wil frissen of de nood gewoon erg hoog is, zijn dit erg handige producten.

3. In de kofferbak, voor de auto

  • Winterbanden, reserveband en sneeuwkettingen, in sommige landen zelfs verplicht om hiermee te rijden. Maar als het hevig begint te sneeuwen, kan het zijn dat je de kettingen moet omleggen. Leg ze dus op een handige plek dat je er makkelijk bij kunt.
  • Ruitenvloeistof en slotontdooier, om slecht zicht te voorkomen, sproei je vaker dan in Nederland. Dus zorg voor een goede voorraad. Daarnaast kan door het vriezen zijn dat je ramen en sloten bevroren zijn. Daarom is slotontdooier geen overbodige luxe. Maar, Neem deze mee in je tas als je de auto voor langere tijd parkeert. 
  • Gevarendriehoek, veiligheidshesjes en zaklamp, in sommige landen zijn het verplichte items, check dit dus eerst van tevoren.  Maar, zorg dat je altijd een gevarendriehoek en een veiligheidshesje per inzittende bij je hebt.
  • Verbandtrommel, voor kleine ongelukjes, is het altijd handig om een basis verbandtrommel in de auto te hebben.

4. Laad elektrische apparaten op en neem een powerbank mee

Bij een lange autorit is het altijd prettig om een tablets en smartphone bij je te hebben. Voor vermaak en het opzoeken van informatie. Check vooraf of alles voor 100% is opgeladen en neem voor de zekerheid een powerbank mee.

5. Bewaar belangrijke gegevens in een mapje in uw dashboardkastje

Verzekeringspapieren, paspoorten, informatie over de accommodatie, noodnummers, gegevens van de wegenwacht etc.  Bewaar deze gegevens in een afgesloten mapje in het dashboardkastje. Leg dit mapje bij aankomst in de kluis op de kamer of bij de receptie van de accommodatie.