Het Cordillera Azul project in Peru

Shell biedt je de mogelijkheid om de CO₂-uitstoot van de liters brandstof die je bij ons tankt te compenseren. Maar hoe gaat dit precies in z’n werk? En wat maakt CO₂-uitstoot eigenlijk zo schadelijk? De antwoorden op deze en andere vragen lees je hier.

Meer over CO₂-compensatie

Wat is CO₂?

Wat is CO₂?

CO₂ is op zich een onschuldig gas dat in onze atmosfeer voorkomt. We hebben het nodig om de aarde te verwarmen. CO₂ is opgeslagen in fossiele brandstoffen (aardolie, steenkolen, aardgas) en komt vrij bij het verbranden hiervan. Doordat er tegenwoordig te veel wordt uitgestoten – onder andere tijdens autorijden – warmt de aarde ook teveel op: het zogenoemde broeikaseffect.

Wat is CO₂-compensatie?

Wat is CO₂-compensatie?

CO₂-uitstoot is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Om klimaatverandering tegen te gaan speelt de natuur een cruciale rol. Bomen halen namelijk CO₂ uit de lucht. CO₂ bestaat uit koolstof (C) en zuurstof (O2). De zuurstof geven ze af aan de lucht en de koolstof slaan ze op. Bomen nemen vooral CO₂ op als ze groeien. De koolstof die ze in de groeifase hebben opgeslagen, blijft wel in de boom. Als het hout verbrandt of wegrot, komt de koolstof weer vrij in de lucht als CO₂. Door bossen te beschermen en ervoor te zorgen dat er niet gekapt wordt, blijft de opgeslagen koolstof dus in de boom. Zo kun je CO₂ compenseren.

HANDIGE LINKS

Waar gaat mijn bijdrage heen?

Je bijdrage gaat naar internationale, gecertificeerde CO₂-compensatieprojecten. Wij ondersteunen bijvoorbeeld het Cordillera Azul-project in Peru en het Katingan Mentaya-project in Indonesië. Lees hier meer.

Zo rij je CO2-neutraal

Bij Shell kun je de CO2-uitstoot van de brandstof die je tankt compenseren. Rij ook CO2-neutraal en draag bij aan het beschermen en aanplanten van bos. Lees meer. 

Meld je nu aan

Met compensatieAAN rij je nu automatisch CO2-neutraal! Zo vergeet je het nooit meer. Of kies voor compenseren per tankbeurt.

CompensatieAAN

VEELGESTELDE VRAGEN

Weetjes over CO₂-compensatie

Weet jij hoeveel tankbeurten 1 gemiddelde boom compenseert? Het antwoord op deze en andere vragen lees je hier!

Meer weten?