Het Cordillera Azul project in Peru

Shell biedt u de mogelijkheid om de CO₂-uitstoot van de liters brandstof die u bij ons tankt te compenseren. Maar hoe gaat dit precies in z’n werk? En wat maakt CO₂-uitstoot eigenlijk zo schadelijk? De antwoorden op deze en andere vragen leest u hier.

Meer over CO₂-compensatie

Wat is CO₂?

Wat is CO₂?

CO₂ is op zich een onschuldig gas dat in onze atmosfeer voorkomt. We hebben het nodig om de aarde te verwarmen. CO₂ is opgeslagen in fossiele brandstoffen (aardolie, steenkolen, aardgas) en komt vrij bij het verbranden hiervan. Doordat er tegenwoordig tevéél wordt uitgestoten – onder andere tijdens autorijden – warmt de aarde ook teveel op: het zogenoemde broeikaseffect.

Wat is CO₂-compensatie?

Wat is CO₂-compensatie?

CO₂-uitstoot is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Om klimaatverandering tegen te gaan speelt de natuur een cruciale rol. Bomen halen namelijk CO₂ uit de lucht. CO₂ bestaat uit koolstof (C) en zuurstof (O2). De zuurstof geven ze af aan de lucht en de koolstof slaan ze op. Bomen nemen vooral CO₂ op als ze groeien. De koolstof die ze in de groeifase hebben opgeslagen, blijft wel in de boom. Als het hout verbrandt of wegrot, komt de koolstof weer vrij in de lucht als CO₂. Door bossen te beschermen en ervoor te zorgen dat er niet gekapt wordt, blijft de opgeslagen koolstof dus in de boom. Zo kun je CO₂ compenseren.

HANDIGE LINKS

Waar gaat mijn bijdrage heen?

Uw bijdrage gaat naar internationale, gecertificeerde CO₂-compensatieprojecten. Wij ondersteunen bijvoorbeeld het Cordillera Azul-project in Peru en het Katingan Mentaya-project in Indonesië. Lees hier meer.

Zo rijdt u CO₂-neutraal

We bieden u de mogelijkheid om rekening te houden met het milieu door te kiezen voor CO₂-neutraal rijden.

Lees hier op welke manieren dit kan.

VEELGESTELDE VRAGEN

Weetjes over CO₂-compensatie

Weet u hoeveel tankbeurten 1 gemiddelde boom compenseert?

Het antwoord op deze en andere vragen geven we u graag.

Meer weten?