We zijn allemaal veel op de weg. Om boodschappen te doen. Om onze kinderen naar sportclubs te brengen. Om te werken of in ons geval om onze brandstof te produceren en naar de tankstations te vervoeren. Het is voor ons allemaal belangrijk om CO₂-uitstoot (koolstofdioxide) zoveel mogelijk te vermijden of te verminderen. Zo kun je zelf CO₂-uitstoot al verminderen. Wil je nog meer doen? Dan kun je samen met Shell CO₂-uitstoot van je gekochte brandstof compenseren door bij te dragen aan investeringen in projecten voor het beschermen en ontwikkelen van natuur.

Bij Shell bieden we oplossingen om uitstoot te voorkomen, bijvoorbeeld door het aanbieden van elektrisch laden. Ook proberen we uitstoot te reduceren, denk aan het aanbieden van E10-benzine met bio-ethanol. Tot slot geven we de mogelijkheid om te compenseren, bijvoorbeeld voor klanten die nog niet in staat zijn om over te stappen op elektrisch rijden.

CO2-compensatie

Wat is CO₂-compensatie?

Wie benzine, diesel of LPG bij Shell tankt kan ervoor kiezen de CO2-uitstoot te compenseren die vrijkomt als gevolg van verbanding van de brandstof in de motor. Compenseren wil zeggen dat je investeert in compensatieprojecten. Shell koopt volgens internationale normen zogeheten Carbon Credits van projecten die ontbossing voorkomen of natuur herstellen.

Voor elke liter fossiele brandstof kan precies worden berekend wat de CO2-uitstoot is bij verbranding. Daardoor weten we hoeveel CO2 moet worden gecompenseerd en hoeveel koolstofkredieten daarvoor nodig zijn. Eén koolstofkrediet staat gelijk aan 1 ton niet uitgestoten of verwijderde CO2.

Er komt niet enkel CO2 vrij bij verbranding van de brandstof, maar ook bij het traject van de winning van de olie tot aan de benzinepomp. Denk bijvoorbeeld aan het transport van brandstof uit de raffinaderij naar het tankstation. Shell compenseert de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het traject vanaf het winnen van de olie tot aan de benzinepomp.

Shell gebruikt voor haar CO2-compensatie Carbon Credits die zijn gecertificeerd volgens internationaal erkende standaarden zoals de Verified Carbon Standard, Gold Standard en de American Carbon Registry. Na externe controle mogen de organisaties achter de projecten kredieten uitgeven voor een bedrag dat gelijkstaat aan de impact die ze ermee kunnen maken. 

Hoe kan ik bijdragen aan CO2 compensatieprogramma’s bij Shell?

1) CO2-uitstoot helpen te compenseren bij de kassa.

Je kunt door 1 cent extra te betalen per liter CO2-uitstoot van de getankte brandstof bijdragen aan investeringen in CO2-compensatieprojecten. Voor een gemiddelde tankbeurt van bijvoorbeeld 30 liter betaal je € 0,30 extra. Shell koopt dan koolstofkredieten die volgens internationale normen de CO2-uitstoot compenseren van de winning van ruwe olie tot aan de benzinepomp voor de klant. De zogeheten Nature Based Carbon Credits, worden gebruikt voor investeringen in projecten die ontbossing voorkomen of natuur herstellen.

Mobile app

2) Automatisch CO₂-uitstoot compenseren met compensatieAANAls je je aanmeldt voor compensatieAAN en Shell Euro 95, Shell Diesel of lpg tankt, dan verschijnt de 1 cent extra per liter automatisch op de kassabon na het scannen van je Air Miles-kaart. Hierdoor compenseer je CO2-uitstoot van je brandstofverbruik. Shell compenseert CO2-uitstoot van de winning van ruwe olie tot en met de benzinepomp. Als je je hebt aangemeld voor compensatieAAN en je tankt Shell V-Power Benzine of Shell V-Power Diesel, dan compenseert Shell de volledige CO2-uitstoot; vanaf de winning van ruwe olie tot en met het brandstofverbruik.

Activeer

Veelgestelde vragen

LEES MEER

Zakelijk CO₂-compenseren. Nu kan het

Compenseer CO2-uitstoot van uw wagenpark met Shell en bereidt uw onderneming voor op de toekomst.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie. 

10 tips voor efficiënter rijden

CO2-uitstoot is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Daarom is het nodig om CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verminderen of te voorkomen. Dat kan door zo min mogelijk brandstof te gebruiken, bijvoorbeeld met efficiëntere auto’s, met het gebruik van zuinigere brandstoffen, door (gedeeltelijk) elektrisch te rijden of door het aanpassen van je rijgedrag.