co2-compensatie-project-katingan-mentaya

Het REDD+ Katingan Mentaya-project is een goed voorbeeld dat klimaatverandering kan worden tegengegaan door de uitgifte van CO₂-credits. Het project gebruikt CO₂-credits om 157.000 hectares (235.500 voetbalvelden) bos te beschermen. 

co2-compensatie-project-katingan-mentaya-goed-voor-natuur

Goed voor de natuur

Het gebied stond op de nominatie voor ontbossing door de acaciabomen industrie. Dit had voor veel CO₂-uitstoot gezorgd, tijdens de ontbossing en het dreggen en verbranden van de onderliggende veengrond. Het project biedt een alternatief. Zo wordt de uitstoot van 447 ton CO₂ gedurende 60 jaar voorkomen. Dit maakt het ’s werelds grootste CO₂-compensatieproject, waarmee een hoeveelheid CO₂ wordt gecompenseerd die gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van Frankrijk.

co2-compensatie-project-katingan-mentaya-goed-voor-bevolking

Goed voor de lokale bevolking

In samenwerking met 34 omliggende dorpen maakt dit project de lokale gemeenschap duurzamer en innovatiever. Met het beschermen van bossen geeft het de bewoners de zekerheid van natuurlijke bronnen van inkomsten. Vroegere illegale boomkappers worden bijvoorbeeld omgeschoold tot verkopers van cocossuiker, wat hun stabiliteit en zelfs betere inkomsten biedt. Alle 500 projectmedewerkers zijn Indonesisch en 400 van hen komen uit de lokale gemeenschap.

co2-compensatie-project-katingan-mentaya-goed-voor-dieren

Goed voor de dieren

Het gebied wordt beschouwd als een ‘biodiversiteitshotspot’, wat betekent dat er ontzettend veel verschillende diersoorten te vinden zijn. 5 tot 10% van alle overgebleven Borneose orang-oetans, zuidelijk Borneose gibbons en Proboscis-apen leeft in Katingan Mentaya. Het project beschermt de natuurlijke leefomgeving voor 5 kritisch bedreigde diersoorten, 8 bedreigde diersoorten en 31 kwetsbare diersoorten.

HANDIGE LINKS

Het REDD+ Cordillera Azul-project in Peru

In het kader van het REDD+ Cordillera Azul-project wordt bedreigd bosgebied beschermd om CO2-uitstoot te compenseren. Het project, te midden van Peru’s hoogstgelegen bossen en vrijwel zo groot als Nederland, helpt niet alleen de natuur, maar is ook goed voor de lokale bevolking en de dieren. Zo zorgt het voor nieuwe banen en schoon drinkwater, en beschermt het 28 verschillende diersoorten.

Zo compenseer je CO2-uitstoot

Bij Shell kun je de CO2-uitstoot van de brandstof die je tankt compenseren. Compenseer ook CO2-uitstoot en draag bij aan het beschermen en aanplanten van bos. Lees meer. 

Hoe werkt CO₂-compensatie?

Bij Shell kun je op 2 manieren de CO₂-uitstoot compenseren van de brandstof die je hebt getankt. Maar wat is CO₂ eigenlijk en wat is de rol van bomen hierbij? 

Lees hier hoe dit precies in z’n werk gaat.