Op het moment dat de eerste auto ons op de bergpas tegemoet komt gesjeesd, is het duidelijk dat de Tasmanen het bij het rechte eind hebben. De koplampen gloeien, de motor loeit, de uitlaat scheurt en de auto zelf helt steeds van de een naar de andere kant door een serie van stijgende haarspeldbochten. Het gejuich en gejoel van de toeschouwers gaat op in het geluid van de piepende banden wanneer de auto rechts overhellend de bocht door scheurt. De Targa is hier, en de Tasmanen zijn er dol op.

Welkomstfeest

Tijdens het volgen van de rally om het eiland heen (een kleine 360 km van het oosten naar het westen en 300 km van het noorden naar het zuiden) is het ontvangst door de lokale bevolking hartstochtelijk.

Door binnensteden en plattelandsdorpjes, over kale bergen en door de onder bladeren en planten verstopte jungle, langs wilde zeeën of de eenzaamheid van uitgestrekte meren: de Targa geeft zich helemaal bloot aan de deelnemende coureurs die in klassieke auto’s en sportauto’s rijden, voorbereid op de rally.

En ook aan ons. We volgen ze op elke fase, en, voor zover onze slaperige ogen ons dat toestaan, proberen we hen voor te zijn en de wegen te verkennen voordat de racers door het spectaculaire Tasmaanse landschap scheuren. Niet dat het een straf is om om vier uur ’s morgens naar de sterren te kijken. Bovendien zijn Tassies wegen nog vrij van verkeer en is het verkennen ervan dus beter dan een dubbele espresso.

Een dosis rallygeschiedenis

Targa is niet alleen in trek bij de toeschouwers om de verscheidenheid aan Tasmaanse landschappen, de heroïsche status van onbekende coureurs, of de aantrekkingskracht van grote namen die voor de eerste plaats gaan, zoals voormalig wereldkampioenschap-rallyrijder Alister McRae. Het gaat ook om de auto’s. Mark II Ford Escorts, 2.7 RS 911’s en melodieuze Alfa GTV6’s dansen voor je ogen in een caleidoscoop van rally door de jaren heen.

Het contrast tussen de fantastisch efficiënte Subaru Impreza WRX STi’s en Mitsubishi Evo’s is sterk. En dan zijn er ook nog de adembenemende wagens die tegenwoordig gemaakt worden, zoals de Lamborghini Gallardo Superleggera en de Porsche 911 GT2. 

Ook een gokje wagen?

Er zijn wegen vol bochten die door de bergen lopen, anderen lopen lijnrecht door oranjegeblakerde vlakten, en de kustwegen hebben wat weg van omgevingen die je normaal gesproken alleen in films tegenkomt. Het zou fantastisch zijn om echt mee te doen aan de rally. En wat, behalve financiële zaken, houd je tegen? De Rookie Rally (rally voor beginners) begint voorzichtig met drie dagen in plaats van vijf.

Of als dat nog steeds te veel is biedt de Tour Class de mogelijkheid om alle wegen in je privéauto te berijden voordat de deelnemers van de rally dat doen, zonder de druk van een stopwatch of de kosten van het voorbereiden van speciale raceauto’s.

Maar als dat je nog niet overtuigt, dan is een bezoekje aan Tasmanië met haar warme, vriendelijke bewoners, memorabele omgeving en natuurlijk die wegen zeker de moeite waard om een kaartje van naar huis te sturen.

Meer in Consumenten

De weg naar Noorwegen

Weinig mensen kennen het en nog minder mensen hebben erop gereden. Autojournalist James Mills onthult een verborgen rijparadijs: de Lysebotnveien.

Weeralarm

We bezoeken de natste plek van het Verenigd Koninkrijk om een paar van Europa’s beste wegen te ontdekken.

Wellicht ook interessant

Verborgen circuits

In de wereldsteden kun je prachtige ritjes maken, als je de weg weet.

Road trips

In navolging van onze reeks van de beste road trips uit Europa, zijn nu ook de mooiste roadtrips vanuit de rest van de wereld beschikbaar.