
De weg naar Noorwegen
Weinig mensen kennen het en nog minder mensen hebben erop gereden. Autojournalist James Mills onthult een verborgen rijparadijs: de Lysebotnveien.
De Lysebotnveien is niet eenvoudig te bereiken. Het ligt in een deel van Noorwegen dat zover buiten de gebaande paden is dat er pas in 1984 een weg geopend werd.
Noorse mythe
We hebben geruchten gehoord over het bestaan van de weg, maar slechts weinig mensen hebben de 25,5 kilometer lange weg ook daadwerkelijk gereden. Een weg die als een slang door de bergen kronkelt, langs rotsblokken die kenmerkend zijn voor de robuuste omgeving van het zuidwesten van Noorwegen. We komen er snel genoeg achter dat de geruchten waar zijn; de Lysebotnveien maakt haar reputatie zeker waar.
Daarom komen we, als eerste auto in de rij, langzaam tot stilstand bij de slagbomen van de Eurotunnel. We zullen als eersten die dag de tunnel doorgaan. De zon is nog niet op, maar we hebben geen tijd om lekker uit te slapen als we Hirtshals in het noorden van Denemarken op tijd willen bereiken, om ’s avonds nog naar Kristiansand in het zuiden van Noorwegen te varen.
Uiteindelijk komen we aan bij het Høyfjellshotell in Fidjeland, onze thuisbasis op slechts 5 kilometer van de Lysebotnveien.
Het hotel is perfect gelegen voor zowel wandelingen bij mooi weer als voor het skiseizoen. Ons doel is weliswaar minder sportief, maar daarom niet minder spannend: genieten van een van de mooiste wegen van de wereld.

Extreme afzondering
Een gele wegwijzer fungeert als een soort van gps voor degenen die de pelgrimstocht naar dit deel van de wereld hebben overleefd: Lysebotn. Hier begint de weg die speciaal is aangelegd voor de elektriciteitscentrale Tjodan. Hier begint de reddingslijn naar het dorpje Lysebotn, dat voorheen afhankelijk was van schepen om de beschaafde wereld aan het einde van de Lysefjord te bereiken. Hier begint de rit waarvoor we gekomen zijn.
De klim naar de top begint voorzichtig met een weg die door weelderige bossen slingert. Overal om ons heen zien we het altijd groene gras en de gele bladeren die glinsteren in de vochtige, frisse lucht. Een veerooster ratelt onder de banden door ten teken dat er verandering op komst is. De helling wordt steiler en de auto wordt ingesloten door het landschap; schaduwen dansen over de lak en rotswanden torenen boven ons uit.
Het is de perfecte locatie om de verschillende snelheden van de auto uit te testen. De Lysebotnveien stelt zowel auto als chauffeur op de proef. Krapper wordende wegen worden afgewisseld met hoge plateaus met wegen die zo ver als het oog reiken, en bescheiden kronkels maken plaats voor stukken rechte weg. Rotsblokken liggen langs de kant van de weg als stille getuigen van een lang vervlogen ijstijd, oprijzend uit het mos en de heide met een zilveren gloed die het landschap een buitenaardse uitstraling geeft.
De auto’s die hier in de herfst rijden zijn op één hand te tellen. Toch zorg je er zoals altijd voor dat je bedachtzaam elke bocht ingaat. Stuur de auto zo de bocht in dat je optimaal zichtbaar bent en je op volle kracht de bocht door kunt.

De stilte doorbreken
Wanneer je de laatste haarspeldbocht hebt gehad, vuurt de Lysebotnveien de volgende verrassing op je af: een tunnel van 1,1 kilometer die zich met een draai van 180° een weg door de voet van de berg boort. De motor en uitlaat zorgen voor een surround sound luisterervaring, maar net als je ogen en oren gewend zijn aan dit ritje in het donker gloort het daglicht alweer en word je de tunnel uitgespuwd het slaperige gehuchtje Lysebotn in.
We trekken op bij de pier en rijden dezelfde route weer naar beneden. Het uitzicht dat de Lysebotnveien biedt is echt fantastisch en kun je pas echt bevatten wanneer je hier komt om het zelf te ervaren.
Meer in Consumenten
Buiten de gebaande paden: hoog in de bergen
De Zwitserse Alpen zijn dé plek als je van outdoorsport houdt: je kunt er bijvoorbeeld skiën, snowboarden, mountainbiken, hiken en wildwaterraften. Maar daarvoor zijn wij hier niet. Autojournalist James Mills nam de legendarische Flüelapas.
Middernachtzon
Reis mee naar het einde van de wereld met autojournalist Angus Frazer, die 1600 kilometer aflegt naar het noordelijkste puntje van Europa.
Wellicht ook interessant
Verborgen circuits
In de wereldsteden kun je prachtige ritjes maken, als je de weg weet.
Road trips
In navolging van onze reeks van de beste road trips uit Europa, zijn nu ook de mooiste roadtrips vanuit de rest van de wereld beschikbaar.