car running in small amount of water spread on road

Dalness is zo afgelegen, dat zelfs de opsporings- en reddingsdienst het niet kan vinden. 'Dalness? Waar ligt dat?' Ik kan hier maar beter niet verdwalen. Ons navigatiesysteem heeft er ook nog nooit van gehoord. Eerder vanochtend heb ik daarom de gps-coördinaten ingevoerd en gedaan wat elke weldenkende autoliefhebber in het bezit van een auto en een paar vrije dagen zou moeten doen: sjaal omdoen en naar de prachtige Schotse Hooglanden rijden.

Rijden in de stortvloed

Volgens het meteorologisch instituut is Dalness de natste locatie van het Verenigd Koninkrijk. Er valt gemiddeld 3,3 meter regen per jaar. Gelukkig ligt het in een van de meest spectaculaire omgevingen die de Hooglanden te bieden heeft.

De wegen zijn trouwens ook niet mis. Lange banen van asfalt strekken zich uit door de dalen en snijden in zijkanten van indrukwekkende bergketens. De wegen en het ecosysteem van de Schotse Hooglanden vormen samen een van de beste locaties in Europa en zijn het hele jaar door toegankelijk voor het rijdend verkeer.

Wanneer we Dalness uiteindelijk bereiken is de eerste vraag die bij me opkomt: wie meet de regenval in Dalness eigenlijk? Behalve een roedel nieuwsgierige herten is er namelijk niemand te bekennen. Een plattegrond van het gebied laat zien dat Dalness binnen de zuidwestelijke grens van het 5800 hectare grote Glencoe en Dalness-gebied van de National Trust for Scotland ligt.

Dalness ligt slechts een paar kilometer ten westen van de A82, tussen Fort William en Crianlarich. Het staat aangegeven richting Glen Etive en de ongemarkeerde weg die daar te vinden is loopt langs de rivier de Etive, die zijn spoor door het dal trekt. De oranje heide die de omgeving haar karakteristieke tint geeft, wordt goed van water voorzien. Water stroomt voortdurend uit de hemel en watervallen storten van de berghellingen. Rivieren razen en meren slaan hoog tegen de oevers terwijl felle winden de regen horizontaal voortjagen.

Bestemming onbekend

Zelfs het slechte weer kan ons humeur niet verpesten, want we hebben de wegen helemaal voor onszelf. De A82 is een ideale weg om je auto zijn gang te laten gaan. Hij is snel, er is goed zicht en een grote variëteit aan hoogtes. Bovendien biedt de weg een veilige omgeving waar je van het rijden kunt genieten.

Winkels of ander verkeer kom je hier niet tegen. Het is ongelooflijk hoe weinig mensen er in de Hooglanden wonen. Met de wegen en de omgeving helemaal voor jezelf is deze regio een verborgen juweeltje voor rijliefhebbers.

blue car on road with surrounding of beach and mountains

Shell V-Power Nitro+ meten

Ik moet je wel waarschuwen: let goed op de brandstofmeter. Glasgow en Fort William zijn de dichtstbijzijnde stops, dus zorg wel dat je de auto in Glasgow voltankt met onze meest geavanceerde brandstof, Shell V-Power Nitro+, voordat je verder richting het noorden rijdt.

Wanneer we gaan tanken vraagt de vrouw achter de balie van het tankstation ons waar we heengaan. ‘Dalness?,’ vraagt ze, ‘Nooit van gehoord.’ Als ik haar vertel dat het de natste plek in het Verenigd Koninkrijk is, kan ze haar Schotse trots niet bedwingen. ‘Dat klopt niet! Dat is Fort William. Elders meten ze regen in millimeters, maar hier doen we dat in voet!'

We stoppen bij the Kingshouse, een oud fort met smeulende kolenvuren en muren die verhalen zouden kunnen vertellen waarvan de rillingen je over de rug lopen. Er zijn scones genoeg voor een heel leger, maar wij zijn hier de enige bezoekers. Dat geeft maar weer het belang van goede timing aan. Wanneer je tegen het einde van de herfst, of het begin van de lente gaat, kun je als rijliefhebber je hart ophalen op enkele van de spannendste wegen van Europa.

Tijd voor een laatste rit. Wat maakt het uit dat er een storm dreigt aan de horizon?

Tank voor je volgende rit buiten de gebaande paden Shell V-Power Nitro+, ontworpen om vuilafzettting en corrosie tegen te gaan.

Lees meer over Shell V-Power.

 *Werkelijke voordelen kunnen variëren afhankelijk van voertuig, bouwjaar van voertuig, rijomstandigheden en rijstijl.

Meer in Consumenten

Buiten de gebaande paden: hoog in de bergen

De Zwitserse Alpen zijn dé plek als je van outdoorsport houdt: je kunt er bijvoorbeeld skiën, snowboarden, mountainbiken, hiken en wildwaterraften. Maar daarvoor zijn wij hier niet. Autojournalist James Mills nam de legendarische Flüelapas.

Pacific Highway

Het is vier uur ‘s morgens op 21 juni, de langste dag van het jaar. Er staat een auto in de garage, de sleutels ervan liggen op je nachtkastje en de Pacific Highway ligt voor de deur. Waarom zou je een wekker nodig hebben? 

Zie ook

Meer gemak onderweg met de Shell App

Nooit meer in de rij, maar snel en volledig contactloos betalen met je smartphone. Het kan met de nieuwe Shell App! Lees meer over de voordelen.  

Alternatieve Brandstoffen

Ontdek ons assortiment alternatieve brandstoffen