
Verborgen circuits: schilderachtig Praag
We stuurden autojournalist Daniel Ford naar de Tsjechische hoofdstad met de opdracht om de middeleeuwse, krappe straatjes te doorzoeken naar een verborgen circuit.
Praag is een middeleeuwse stad en haar opzienbarende karakter kronkelt op haar eigen fijne manier langs de oost- en westoevers van de Moldou. De stad heeft een aantal mooie bruggen, prachtige gebouwen met schilderachtige gevels, lekker eten en wereldberoemd bier.
Een middeleeuws karakter betekent echter ook smalle straatjes. En het houdt ook in dat je de geplaveide straatjes moet delen met trams. Het zou ook zomaar kunnen dat een weg onverwachts opsplitst in twee richtingen wanneer je een onder een oude brug door gaat. Een weg kan onverwachts toch een doorgaande weg blijken, ondanks dat het lijkt alsof die weg al lang geleden is vergaan. Ook kan het zo zijn dat de weg plotseling doodloopt.
Het ligt niet aan de stad, maar aan het feit dat we gewend zijn dat steden rekening houden met onze haast om overal snel te komen. Doe rustig aan, pas je aan en het genieten van Praag kan beginnen. De hoofdstad van Tsjechië is bedoeld om rustig te rijden: je tijd nemen en de welvingen van de straten voelen, een glimp opvangen van hoe mensen hun leven leiden en de geur van het nachtbriesje opsnuiven terwijl je rustig met het raam naar beneden de straten doorzoeft.

De menigte te slim af
Laten we dit nachtelijke ritje beginnen met het tempo dat we willen aanhouden. Ik slinger heen en weer richting de Karelsbrug. Overdag staat de ingang vol met mensen en zouden je foto’s volstaan met groepen schoolreisjes en toeristen van middelbare leeftijd. ‘s Nachts is het helemaal van ons. Omdat de brug alleen voor voetgangers is, parkeer ik de auto en wandel ik richting de toren om de 15-eeuwse brug en haar 31 beeldhouwwerken en standbeelden te bewonderen.
Vervolgens manoeuvreren we ons weer terug door de nauwe straatjes onder poorten door en langs kleine kunstwinkeltjes en lokale barretjes, op weg naar de Praagse Burcht. Het heeft eigenlijk meer iets weg van een klein dorpje en er zijn nog steeds stelletjes die rondslenteren langs de inmiddels lege restaurants, cafés, en galerijen.
We zetten weer koers de heuvel af en steken de Manesuvbrug over, langs het Rudolfinum, thuisbasis van het Philharmonic orchestra. Vervolgens rijden we langs iconen van een heel andere soort cultuur: het Four Seasons Hotel, Brioni en Boucheron. Daarna gaan we door naar het oude gedeelte van de stad en kan de pret pas echt beginnen. Je moet gewoon proberen plezier te hebben in het verdwalen, want je hebt eigenlijk geen keus. Hier bevinden zich de echte obstakels: straten met trappetjes, keien, eenrichtingsverkeer en doodlopende straten in overvloede. Je mag niet het navigatiesysteem aanzetten, want dan speel je vals.

Echo’s uit het verleden
We passeren het imposante Nationaal Theater met haar gouden beeldhouwwerk op het dak en haar buurman, het strakke New Stage, dat eruitziet alsof het van aluminiumfolie is gemaakt. Als we bij de volgende brug richting het oosten afslaan, zien we dat de traditionele architectuur meer met andere stijlen wordt afgewisseld, zoals met dat van het dansende huis, of, zoals ik het liever noem, “het verbrijzelde huis.” President Václav Havel, voorheen een leider van Tsjechië, woonde dicht bij het gebouw en was een groot fan.
Op naar het hart van de stad waar het enorme Nationaal Museum rustig neerkijkt op alle activiteiten. We rijden langzaam rond het plein, wat meer wegheeft van een oplopende boulevard, langs het historische art nouveau Grand Hotel Europa. Dan verlaten we het plein waar de Tsjechen zich bij belangrijke gebeurtenissen altijd verzamelden.
Gebeurtenissen als het vormen van Tsjecho-Slowakije in 1918, een demonstratie tegen de Duitse bezetting in 1939, de opkomst van het communisme in 1948, de Praagse Lente die neergeslagen werd door tanks van de Sovjet-Unie in 1968 en de Fluwelen Revolutie in 1989, waarmee het communisme tot een einde kwam.
We gaan terug naar de rivier en steken de Legií-brug over. We stoppen even voor de verlichte trappen in het Petřín park vlak bij de plek waar we de tour begonnen en zien kunstwerken ter ere van de slachtoffers van het communisme. Daarna kunnen we nog één keer fijn genieten van de keien.
Meer Inspiratie voor het rijden
Verborgen circuits: historisch Rome
We stuurden de Italiaanse autojournalist Giuliano Pavone naar de hoofdstad van zijn eigen land, op zoek naar een verborgen circuit.
Verborgen circuits: karakteristiek San Francisco
We stuurden autojournalist Pat Devereux op een tour door San Francisco, de stad die vereeuwigd is in Bullit, de film uit 1968 met the king of cool Steve McQueen.
Wellicht ook interessant
Buiten de gebaande paden
Ga met ons mee langs minder bekende wegen en ontdek kilometers aan pure schoonheid
Road trips
In navolging van onze reeks van de beste road trips uit Europa, zijn nu ook de mooiste roadtrips vanuit de rest van de wereld beschikbaar.