Het socialisme is ruim 25 jaar geleden verdwenen en het centrum van Warschau bruist. Het wemelt er van de barretjes, restaurants en mensen. Het lijkt me gepast om de straten van de stad samen met haar inwoners te ontdekken. Ze dragen het verleden met zich mee en vieren de culturele identiteit van een stad die in rap tempo van karakter verandert.

Ik kijk goed om me heen wanneer ik met de auto door het hart van Warschau rijd. Niet vanwege de inktzwarte lucht of de nachtelijke museumbezoekers, maar vanwege de andere weggebruikers: klassieke trams en bussen en historische auto’s zijn vannacht tijdelijk weer tot leven gebracht en vormen een charmant decor.

people sitting at restaurant

Poolse trots

Toen ik hier ruim twintig jaar geleden studeerde was Warschau nog een saaie, socialistische stad. Het is geweldig om te zien hoe Warschau sinds die tijd veranderd is. De Poolse hoofdstad is springlevend, dag en nacht. Ik had nooit verwacht dat dit nog eens zou gebeuren.

Vannacht kom ik tot de ontdekking dat deze voorheen provinciale stad aan de grens van het Oostblok helemaal tot bloei is gekomen. Waar ter wereld vind je zo'n wonderlijke mix van architectonische stijlen als in het centrum van Warschau? Sociaal realisme wordt afgewisseld met art nouveau en echte parels uit de barok. Het Paleis van Cultuur en Wetenschap wordt door sommige bewoners van de stad saai gevonden en roept zelfs afkeer op. Toch is het gebouw een prachtig voorbeeld van Stalinistische architectuur, zeldzaam buiten de voormalige Sovjet-Unie.

We rijden door via de Koninklijke Route naar de wijk Powiśle, waar flarden jazz, rock en blues uit de cafés waaien en voorbijgangers naar binnen lokken. Maar pas wanneer ik door de oude stad (Stare Miastro) en de nieuwe stad (Nowe Miasto) rijd, merk ik dat New York niet de enige stad is die nooit slaapt. Het enige verschil is dat de architectuur van New York bij lange na niet zo tegenstrijdig is als in Warschau.

silver car under flyover

Warschau in een ander licht

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar straatverlichting is hier een vrij nieuw begrip. Voorheen moest je ’s avonds een zaklamp bij je dragen en zelfs niet-rokers hadden lucifers bij zich zodat ze de bushalte in het pikkedonker konden vinden. Tegenwoordig is Warschau ’s avonds goed verlicht en het warme licht van de straatlantaarns schijnt overal.

De wegen worden pas echt leeg tussen vier en vijf uur 's morgens, maar nu deel ik de weg nog met een paar andere auto’s. Ik rijd over de bruggen om de prachtige constructies goed te kunnen bekijken. Het is net licht genoeg om van het uitzicht te genieten en het stadslicht schittert boven de rivier als sterren in de nacht.

Vooral de twee pyloonbruggen Świętokrzyski en Siekierkowski zijn erg indrukwekkend. Maar de echt artistieke mensen onder ons zullen eerder enthousiast raken van de Poniatowskibrug. De merkwaardige constructie onder het onderstel maakt veel indruk.

Tegen de tijd dat ik klaar ben met dit verborgen circuit van Warschau is de zon begonnen de straten op te warmen. Het herinnert me eraan dat ik een nacht heb overgeslagen, maar ik moet zeggen dat ik me niet slecht voel. Geïnspireerd door de wetenschap dat deze stad, die ooit gemeden werd door toeristen, nu voor iedereen iets te bieden heeft rijd ik weer naar huis. Breng zelf ook eens een bezoek. Je zult er geen spijt van krijgen.

Meer in Consumenten

Verborgen circuits: schilderachtig Praag

We stuurden autojournalist Daniel Ford naar de Tsjechische hoofdstad met de opdracht om de middeleeuwse, krappe straatjes te doorzoeken naar een verborgen circuit.

Verborgen circuits: historisch Rome

We stuurden de Italiaanse autojournalist Giuliano Pavone naar de hoofdstad van zijn eigen land, op zoek naar een verborgen circuit.

Wellicht ook interessant

Buiten de gebaande paden

Ga met ons mee langs minder bekende wegen en ontdek kilometers aan pure schoonheid

Road trips

In navolging van onze reeks van de beste road trips uit Europa, zijn nu ook de mooiste roadtrips vanuit de rest van de wereld beschikbaar.