f1 race car on track

Verbeter je observatieskills

Iedere wereldkampioen Formule 1TM laat rijden er gemakkelijk uitzien. Twee of drie stappen vooruit denken en potentiële gevaren op de weg herkennen voordat deze onvermijdbaar worden, is wat de meest succesvolle Grand Prix-coureurs in de race houdt. Wanneer jij aan het rijden bent deze zomer, let dan op het plaatje voor je, maar wees ook voorbereid op het onverwachte. Anticipeer op andere weggebruikers en pas je positie en snelheid hierop aan. Door continu waakzaam te zijn en de gevreesde autopiloot te vermijden tijdens een bekende route, zal een rit soepel en veilig verlopen.

f1 race car on track with a red sky background

Bereid je voor op succes

Het geheim achter professioneel racen en tot de laatste druppel alles uit je bezine halen is: rij-efficiëntie. De beste coureurs behalen snelheid op de lange rechte stukken, maar de meest competitieve coureurs zijn degenen die ook moeiteloos tussen versnellingen door kunnen schakelen. Behoud tijdens het rijden een constant niveau van controle. Het voordeel van deze techniek voor de alledaagse rijder is dat het leidt tot minder intensief gebruik van de remschijven, wat weer minder bezoekjes aan de pitstop betekent (of aan de lokale garage!). 

 f1 race car taking corner

Bochten maken als een pro

Stel allereerst de hoek vast: hoe scherp is deze bocht en wat is de afstand? De perfecte techniek is beginnen met remmen voor de bocht, in de zogenaamde ‘remzone’. Daarna terugschakelen naar de juiste versnelling, voordat je de bocht in gaat, om te zorgen dat je het grootste gedeelte rubber op de weg houdt en je de meeste grip in de bocht houdt. In de bocht haal je je voet van de rem en terwijl je uit de bocht komt, verhoog je de snelheid weer.

Sebastian vettel fuel for thought in a shell technical lab

Brandstof tot nadenken

Als je op je best wil zijn, moet je opletten wat je in je lichaam stopt. Hetzelfde geldt voor je auto. Heb je weleens gedacht aan het proberen van onze premium brandstof Shell V-Power? Deze premium brandstof bevat voor 99% dezelfde samenstelling als de racebrandstof die gebruikt wordt door Scuderia Ferrari in de 2016 FIA Formule 1TM  Wereld Kampioenschap. Gelukkig is deze brandstof ook beschikbaar voor dagelijkse automobilisten die er zeker van willen zijn dat ze maximale prestaties uit hun auto kunnen halen. Shell V-Power is verkrijgbaar bij Shell stations wereldwijd – afhankelijk van beschikbaarheid.

Sebastian vettel in Ferrari shirt

Blijf gehydrateerd

Tijdens een gemiddelde race verliest Scuderia Ferrari-coureur Sebastian Vettel gemiddeld twee tot drie liter vocht aan zweet omdat de temperatuur in de cockpit tot wel 50°C kan oplopen. Ook voor de alledaagse automobilist vereist rijden een sterke concentratie. Volgens onderzoek van Loughborough University* hebben automobilisten twee keer zo veel kans op een ongeluk als ze uitgedroogd zijn. De meeste coureurs hebben pakjes vloeistof in hun auto om zich scherp te houden. Omdat hydratatie net zo belangrijk is tijdens het rijden op de normale weg, is het belangrijk om altijd een flesje drinken bij de hand te hebben.

 birds eye view of a racing car on a f1 track

Sturen in de juiste richting

Als je de weg verkeerd hebt ingeschat, kan ‘onderstuur’ een probleem worden. ‘Onderstuur’ ontstaat wanneer je de banden draait en de auto niet zo strak draait als je zou willen. De enige manier om hier uit te komen is door de snelheid te verlagen en geleidelijk het gaspedaal omhoog te laten komen in plaats van abrupt. Gebruik ook de rem geleidelijk, tenzij je auto over ABS (Anti-Locking Brake System) beschikt, in dat geval neemt de auto het probleem van je over zodra je remt.

f1 race car crossing the finish line

Ken je grenzen

Voordat je gaat proberen je rijtechnieken te verbeteren, neem dan eerst de tijd om te begrijpen hoe je auto werkt en – het belangrijkst – wat de grootte en het vermogen (of het gebrek daaraan) inhouden. Je mag dan het gevoel hebben dat je een Scuderia Ferrari-coureur bent, maar de kans is groot dat je auto geen bekende is op het Formule 1TM-circuit. Respecteer daarom de grootte en limieten van je motor en pas je rijtechniek daarop aan.

Door beter bewust te zijn van alle verschillende factoren die je kunnen helpen om een stapje voor te blijven op de weg, kun je de rijprestaties van de auto en de effectiviteit van je rijkunsten verbeteren terwijl je een beetje Formule 1TM -verfijning toepast achter het stuur. Kijk voor meer informatie voor automobilisten op Shell.nl en dowload gratis de Shell Motorist App.

*Onderzoek van Professor Ron Maughan, Sport & Exercise aan de Loughborough University, ondersteund door Scuderia Ferrari. 

U ZOU OOK GEINTERESSEERD KUNNEN ZIJN IN

Shell V-Power brandstoffen

Hij is er. Onze beste brandstof ooit. Ontdek hoe onze nieuwe Shell V-Power onze beste brandstof prestaties en efficiëntie levert. 

Job Swap

Zie alle actie die Sebastian Vettel neemt in zijn rij uitdaging buiten het circuit.