1. Gevoel voor versnellen

Als u gevoel voor versnellen heeft, weet u hoeveel druk u op het gaspedaal moet geven zodat u niet zo vaak en hard hoeft te remmen.

Wat u misschien niet zou verwachten is dat snel versnellen naar een veilige snelheid en vervolgens in de hoogste versnelling blijven een manier is om efficiënt te rijden.

Weet wanneer u kruispunten kunt verwachten zodat u voor langere tijd snelheid kunt verminderen in een hogere versnelling. Op deze manier hoeft u misschien niet eens te stoppen omdat de auto's voor u al zijn opgetrokken.

2. In 50 km/h-zone max in 3e versnelling

In de derde versnelling merkt u  het eerder op als u boven de 50 km/h komt te rijden.

Wanneer u naar welke versnelling moet (terug) schakelen hangt natuurlijk af van je snelheid, de weg, het weer en de verkeersomstandigheden. Welke versnelling het meest geschikt is als je 50 km/h rijdt hangt af van de grootte van je motor, maar in veel auto's is het mogelijk om 50 km/h in de derde versnelling te rijden zonder te veel toeren te maken.

Automaten hebben normaal gesproken verschillende versnellingen vooruit. De bestuurder kan het beste een versnelling kiezen die de auto makkelijk onder de 50 km/h kan houden.

3. Snelheidsveroorzakers

We worden allemaal beïnvloed door zogenaamde 'snelheidveroorzakers'. Dit zijn dingen die ervoor zorgen dat men ongemerkt meer gas geeft en daarbij over de snelheidslimiet gaat, zoals andere auto's bijhouden of als u zich opgejaagd voelt door een auto achter u die aan het bumperkleven is.

Ook wanneer u de neiging heeft om andere auto's in te halen op momenten dat u denkt: zal ik gaan of niet, is het gevaar groot dat u de snelheidslimiet overschrijdt.

Ook afleiding zoals het luisteren naar harde muziek of zelfs een helling afrijden zorgt vaak ook voor te hard rijden.

Als u zich bewust bent van uw 'snelheidsveroorzakers', kunt u hier makkelijker op letten.

4. 2 seconden-regel

Een veilige afstand houden met het voertuig voor u zorgt voor minder stress tijdens het rijden. Gebruik de 2 seconden-regel: laat minstens een gat van twee seconden tussen u en het voertuig voor u. Verdubbel deze afstand met slecht weer en regen en zelfs nog meer als het vriest.

5. Profieldiepte

Volgens een onderzoek van MIRA Ltd. zal remkracht afnemen als de profieldiepte van je banden minder dan 3 mm is.

Banden met een profieldiepte van 3 mm bieden een 25% betere prestatie dan banden die aan het wettelijk minimum van 1,6 mm voldoen. Als we dit omrekenen naar remafstand gaat dit om een extra 8 m in het geval van een nat wegdek. Eén test liet zien dat bij banden die een profieldiepte van 8 mm hadden in vergelijking met banden van slechts 1,6 mm profieldiepte, de remafstand werd vergroot tot 13 m.

Naar aanleiding van dit onderzoek adviseren de meeste experts aan de weggebruikers om hun banden te vervangen wanneer de profieldiepte minder dan 3 mm is.

6. Remafstand

Versleten remschijven kunnen de remafstand sterk vergroten, met alle gevolgen van dien.

Car Parts Direct, verkoper van auto-onderdelen, beweert dat uit onderzoek is gebleken dat één op de acht weggebruikers rondrijdt met illegale of gevaarlijke remmen.

Steekproefsgewijs werden weggebruikers met versleten remschoenen gevonden, weggebruikers met remschijven dunner dan de wettelijke dikte en zelfs weggebruikers die kromgetrokken remschijven hadden. Ook beweerden ze dat 85% van de weggebruikers niet wist hoe zij hun remschijven en remschoenen moesten controleren op veiligheid.

Het is inderdaad lastig om hier achter te komen. Sommige problemen met de rem zijn makkelijker te herkennen dan anderen. Als u bijvoorbeeld uw rempedaal voelt trillen, komt dit waarschijnlijk door kromgetrokken remschijven.

Andere problemen zijn niet zo makkelijk te herkennen en vaak komen mensen er helaas pas achter als het te laat is. Het is dus verstandig om ze te laten nakijken.

Meer in Consumenten

Zorg voor uw voertuig

Goede zorg voor uw voertuig helpt bij probleemloze en comfortabele ritten.

10 veiligheidstips

Leer hoe je een veiligere bestuurder wordt met Don Palmer, professioneel coach op het gebied van rijtechnieken voor gevorderden op de weg en het circuit.

Zie ook

Shell Card, de zakelijke tankpas van Shell Fleet Solutions

Hoe groot of klein uw wagenpark ook is en of u nu lokaal of internationaal opereert, profiteer net als miljoenen klanten wereldwijd van de meer dan 50 jaar Shell-expertise op het gebied van brandstofkaarten.

Shell brandstoffen voor bedrijven

Shell ontwikkelt al meer dan 100 jaar producten met een duidelijke focus op de behoeften van de klant.

Mythes over brandstofbesparing

Om efficiënt met brandstof om te gaan, hebben we de bekendste mythes over brandstof voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u op de juiste manier brandstof besparen.