efficienter-rijden-wees-goed-voor-auto

Wees goed voor je auto

Een goed afgestelde motor helpt om efficiënter te rijden. Door je auto regelmatig een onderhoudsbeurt te laten geven, verbruik je minder brandstof en houd je rekening met het milieu.

efficienter-rijden-check-bandenspanning

Check de bandenspanning

Het is belangrijk om de banden op de juiste spanning te houden. Je hebt meer grip, dus het is veiliger, en de banden gaan langer mee. Goede bandenspanning zorgt ook voor minder weerstand, waardoor je minder brandstof verbruikt.

Afbeelding van klok die tien over twaalf aangeeft

Plan je reis

Filerijden zorgt voor meer brandstofverbruik. Door je reis te plannen of door buiten de spits te reizen, rij je sneller door en verbruik je minder brandstof.

efficienter-rijden-stilstaan-motor-uit

Staat je stil? Motor uit!

Ook een stationair draaiende motor verbruikt brandstof. Hierdoor wordt onnodig CO2 uitgestoten. Bespaar daarom brandstof en wees minder belastend voor het milieu door de motor gewoon uit te zetten wanneer je langer stilstaat.

efficienter-rijden-kwaliteit-brandstof

Kwaliteit van de brandstof

Niet alle brandstof is hetzelfde. Shell V-Power heeft bijvoorbeeld een efficiëntere verbranding én zorgt voor een schonere motor. Wanneer je kiest voor een brandstof van hoge kwaliteit rij je niet alleen efficiënter, maar zorg je er ook voor dat de motor van je voertuig in betere conditie blijft.

efficienter-rijden-hogere-versnelling-minder-toeren

Hogere versnelling

Wanneer je in een hogere versnelling rijdt, maakt de motor minder toeren. En minder toeren betekent ook comfortabeler rijden en minder brandstofverbruik. Schakel wanneer het even kan dus door naar een hogere versnelling.

efficienter-rijden-minder-windvangers

Windvangers

Een hoge luchtweerstand heeft veel invloed op je brandstofverbruik. Het gaat hier om openstaande ramen, en fietsen of koffers op het dak bijvoorbeeld. Hoe lager de luchtweerstand van je auto, hoe efficiënter je rijdt!

efficienter-rijden-minder-lichter-is-beter

Lichter is beter

Hoe meer gewicht je auto heeft, hoe hoger de weerstand. En dat betekent een hoger brandstofverbruik. Houd daarom je achterbank en kofferbak vrij van onnodige spullen; dat scheelt brandstof en dus CO2-uitstoot.

efficienter-rijden-goed-anticiperen

Goed anticiperen

Slim autorijden is ook vooruitdenken. Op tijd vaart minderen bijvoorbeeld wanneer je een rood verkeerslicht nadert. Of juist vaart vermeerderen wanneer je een tunnel uitrijdt of een heuvel nadert. Het zijn kleine details die een grote invloed hebben op het brandstofverbruik.

efficienter-rijden-juiste-motorolie

Kies de juiste motorolie

Het gebruik van de juiste motorolie ‒ vooral de juiste viscositeit (dikteklasse) ‒ houdt de wrijving in de motor zo laag mogelijk. Zo bespaar je tot wel 3% aan brandstof en verminder je de CO2-uitstoot. Kies indien mogelijk een motorolie van lage viscositeit. Daarnaast houdt de juiste olie je motor inwendig schoon en in topconditie, wat ook weer brandstof en CO2-uitstoot scheelt.

LEES MEER

Mythes over brandstofbesparing

Om efficiënt met brandstof om te gaan, hebben we de bekendste mythes over brandstof voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u op de juiste manier brandstof besparen.

10 veiligheidstips

Leer hoe je een veiligere bestuurder wordt met Don Palmer, professioneel coach op het gebied van rijtechnieken voor gevorderden op de weg en het circuit.

Shell Recharge

Met Shell Recharge kun je op steeds meer plekken gebruikmaken van snelladers voor je elektrische auto, die werken op groene stroom.