Geavanceerde biobrandstoffen

Tegenwoordig worden de meeste biobrandstoffen geproduceerd uit landbouwgewassen of plantaardige oliën en worden ze conventionele biobrandstoffen genoemd. Processen die brandstoffen produceren uit afval (dierlijk vet en gebruikte bakolie), oneetbare gewassen of houtafval staan bekend als geavanceerde of tweede generatie biobrandstoffen. We streven ernaar om het gebruik van afval en residuen te maximaliseren, omdat ze een koolstofarm eindproduct produceren en duurzamer zijn. De snelheid waarmee we aan deze ambitie kunnen voldoen, hangt af van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van verschillende grondstoffen en de aard van de vraag van onze klanten. Ongeacht de gebruikte grondstof, zetten we ons in voor duurzaamheid en hebben we maatregelen genomen om mogelijke negatieve milieu- of sociale effecten te identificeren en te voorkomen. Dit betekent samenwerken met onze toeleveranciers om ontbossing te voorkomen, de biodiversiteit te beschermen, de traceerbaarheid te verbeteren en te voorkomen dat land wordt gebruikt om energiegewassen te telen die de groeiende vraag naar voedsel moeten ondersteunen. We gebruiken certificeringsschema's van derden, uitgebreide zorgvuldigheidsonderzoeken en een groot aantal andere contractuele duurzame clausules ter ondersteuning van deze inspanning.
Bio-ethanol

Bio-ethanol wordt geproduceerd door het fermenteren van suiker of zetmeel uit producten zoals suikerriet, maïs of tarwe. Het wordt gemengd met benzine, hetzij op lage niveaus in reguliere voertuigen (tot 10%) of op hogere niveaus in "flex fuel" voertuigen die zijn aangepast om zowel benzine als ethanol te gebruiken. Wanneer oneetbare gewassen worden gebruikt, wordt de bio-ethanol omschreven als tweede generatie of geavanceerde biobrandstof.
Duurzame vliegtuigbrandstof
.jpeg?imwidth=960)
Hernieuwbare diesel (HVO) en duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) kunnen allebei worden geproduceerd met zogenoemde hydroprocessed esters and fatty acids (HEFA)-processen. Tijdens het productieproces worden onzuiverheden verwijderd uit duurzame plantaardige oliën of afvalgrondstoffen, voordat ze op hoge temperatuur met waterstof worden behandeld. Het resultaat is een kleurloze en reukloze brandstof, waarvan de chemische samenstelling identiek is aan fossiele diesel. Op Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam wordt hard gebouwd aan Europa's grootste biobrandstoffenfabriek, die ook wel HEFA-fabriek wordt genoemd. Daar zal jaarlijks zeker 820.000 ton duurzame diesel of vliegtuigbrandstof worden gemaakt.
BioLNG

In Nederland is er sinds februari 2022 Shell BioLNG (onze productnaam), een belangrijke stap in het verduurzamen van zwaar wegtransport en het binnenvaarttransport. Voor het vrachtvervoer over de weg is BioLNG een uitkomst als transitiebrandstof, naast de inzet van elektrische trucks.
Shell BioLNG is de introductie naar het Nederlands LNG-netwerk van Shell uitgerold, eerst nog door bio-LNG (algemene schrijfwijze productsoort) bij gewoon LNG te mengen, om dan op te schalen naar 100% zuivere bio-LNG. Shell levert bio-LNG in Nederland vanuit de installatie die het samen met partners Nordsol en Renewi in de herfst van 2021 in Amsterdam opende. Daar zal op termijn naar schatting 3,4 kiloton bio-LNG worden geproduceerd, waarmee een CO₂-uitstoot vergelijkbaar met die van 13 miljoen wegkilometers wordt voorkomen.
Shell BioLNG is vloeibaar gas uit organisch afval, denk aan landbouwresten, etensresten en voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het kan in bestaande LNG-motoren en -tankstations worden gebruikt, zonder dat er aanpassingen nodig zijn. Vrachtwagens die op (bio-)LNG rijden zijn stiller en schoner, en mogen daarom in veel steden en dorpen onder meer winkels langer bevoorraden dan traditionele trucks.
Hoe wordt Shell BioLNG gemaakt?
Bio-LNG is vloeibaar gemaakt gas. In een vergister wordt het organisch afval door bacteriën afgebroken, in zuurstofloze omstandigheden (an-aerobisch). Biogas bestaat voor 30% tot 45% uit CO₂, waterstofsulfide en andere componenten die worden verwijderd, waarna het gas wordt opgewaardeerd naar hoge kwaliteit biomethaan die vloeibaar wordt gemaakt door het af te koelen naar -162 graden Celsius.
Groen gas
Groen gas is biogas gemaakt van organisch afval, zoals groente- en fruitresten, rioolslib en voornamelijk mest. Het gas kan net als aardgas voor verwarming of elektriciteitsopwekking worden gebruikt.
Het maken van groen gas gebeurt met een vergister. Daarin wordt de mest van onder meer melkvee- en varkenshouderijen verwerkt, samen met ander organisch afval. Bacteriën breken hier de de resten van planten en gras en de mest af. Wat eruit komt, is biogas. Om biogas geschikt te maken als groen gas worden onzuiverheden, zoals waterdamp en zwavel, uit het gas gefilterd. Daarna kan het worden gebruikt in bestaande aardgasleidingen.