
Vragen en antwoorden zonnepark Sas van Gent-Zuid
11 mrt. 2021
Vragen aan de gemeente
-
Wat is het zonne-energiebeleid van de gemeente Terneuzen?
Het zonne-energiebeleid van de gemeente is een invulling van het landelijke Klimaatakkoord en van de Zeeuwse Regionale Energie Strategie (RES). Hierin is de doelstelling van zon op land voor Zeeland van 500 MW opgenomen. De Regionale Energie Strategie (RES) Zeeland vindt u op:
https://www.zeeuwsenergieakkoord.nl
Het zonne-energie beleid van de gemeente Terneuzen vindt u hier.
-
Is de gemeente Terneuzen van plan om nog meer zonneparken in de gemeente te bouwen, en zo ja hoeveel?
Naast de parken van Shell zijn er nog vijf parken vergund: Koegorspolder Tractaatweg (40 MW), Koegorspolder Sluiskil (31 MW) van Solar Energy Works, Bontepolder (16 MW) van Solarfields (op oude stortplaats), Sas van Gent-Noord van Vattenfall (16 MW) en Mosselbanken (60 MW) van Gutami en Honeywell (naast DOW). Verder verleent de gemeente planologische medewerking aan een zonnepark van de Nieuwe Sluis (4 MW) op de Axelse Vlakte (op het oude slibdepot).
-
Hoeveel van zonneparken, vergelijkbaar met die van Sas van Gent-Zuid (30 MW), zijn er nodig om de huishoudens in Terneuzen van stroom te voorzien?
Twee tot drie vergelijkbare zonneparken zijn voldoende om de huishoudens in Terneuzen van stroom te voorzien. Het bedrijfsleven in de gemeente wil daarnaast ook verduurzamen. Onze bedrijven veroorzaken 4% tot 5% van de landelijke CO₂-uitstoot in Nederland. Daarom moeten er nog meer zonneparken worden ontwikkeld.
-
Het zonnepark wordt gebouwd op industriegrond. Ziet de gemeente deze locatie als een bufferzone tussen de industrie en het woongebied?
Het perceel had officieel een agrarische bestemming, maar de functie was niet agrarisch, omdat deze in gebruik is geweest als vloeiveld van de oude suikerfabriek. Hierdoor is de grond vervuild geraakt en kan het niet gebruikt worden als agrarische grond. Het zonnepark is vergund voor een periode van 25 jaar. Dus de bufferfunctie van de locatie tussen de industrie en het woongebied is voor deze periode gegarandeerd.
-
Wordt de grond momenteel toch niet agrarisch gebruikt (maïs)?
De gemeente ziet de grond als verweesde grond, omdat deze vroeger als vloeiveld is gebruikt en al een lange tijd braak ligt. Op een deel van het terrein is er bodemvervuiling aanwezig. Op een ander deel van het terrein is dit niet het geval. Er zijn een paar kleine stroken die niet vervuild zijn waarop maïs werd geteeld. De laatste oogst is in 2020 geweest. Daarvoor in de plaats is raaigras ingezaaid. Doordat het terrein grotendeels niet bruikbaar is voor landbouw ziet de gemeente het realiseren van een zonnepark als een goede invulling.
-
Kan het elektriciteitsnet de elektriciteit van het zonnepark aan en wordt deze niet overbelast?
Het elektriciteitsnetwerk in de Kanaalzone heeft een hoge capaciteit en is robuust. De netwerkbeheerder geeft aan dat er voldoende capaciteit is om het zonnepark aan te sluiten. Het elektriciteitsnet wordt niet overbelast. Voor de andere zonneparken in de gemeente worden er extra trafo’s aangesloten om de capaciteit te vergroten.
-
Kan de gemeente de garantie geven dat het zonnepark niet in buitenlandse handen valt en de subsidie daardoor naar het buitenland verdwijnt?
Nee, de gemeente kan nooit 100% deze garantie geven. Het college moet wel toestemming geven als Shell het project wil overdragen aan een andere partij.
-
Hoeveel inspanningen worden er ondernomen om daken maximaal vol te leggen?
Verbrugge Terminals onderzoekt of 60.000 zonnepanelen op de daken van hun terminals in Terneuzen kunnen worden geplaatst.
Via het project Zonoffensief van Zeeuwind heeft glastuinbouwbedrijf VGT in Westdorpe 1.500 zonnepanelen op haar centrale verpakkingsloods geplaatst, goed voor 500.000 kWh per jaar.
De gemeente Terneuzen heeft zelf 744 zonnepanelen geplaatst op haar gemeentelijk gebouw De Koegors, met een opbrengst van 200.000 kWh per jaar.
In de gemeente zijn inmiddels drie postcoderoosprojecten met lokale energiecoöperaties voor zonnepaneleninstallaties op dak gerealiseerd, een in Zaamslag en twee in Terneuzen. Daarnaast, steunt de gemeente elk jaar de collectieve inkoopactie Het Zoneffect van Zeeuwind en de ZMf van zonnepanelen voor particulieren. Binnen de provincie Zeeland werkt de gemeente Terneuzen mee in de werkgroep Zon op dak.
Verschillende partijen zoals de Provincie Zeeland, Enduris en andere gemeenten zijn hierbij betrokken. In deze werkgroep wordt gekeken naar de technische en economische mogelijkheden om maximaal gebruik te maken van daken voor de productie van zonne-energie. Vanuit de werkgroep zullen voor heel Zeeland nog diverse acties volgen.
-
Worden de populieren op de dijk Irenestraat/Marijkestraat gerooid, omdat deze zijn afgeschreven en omdat hier 20 jaar geleden grond tegenaan is gestort?
De bomen zijn geen eigendom van de gemeente. De gemeente voert geen onderhoud uit aan bomen van derden. De eigenaar van het perceel is verantwoordelijk voor de bomen op het perceel. De eigenaar dient zich ook te houden aan de zorgplicht. Dit houdt in dat de eigenaar in noodzakelijk onderhoud moet voorzien. Doet hij dit niet dan is hij bij schade door achterstallig onderhoud aansprakelijk te stellen. De gemeente heeft ter plaatse gekeken of er inderdaad sprake is van een gevaarlijke situatie door achterstallig onderhoud. Dit heeft de gemeente niet kunnen constateren. Er is voor de gemeente nu dan ook geen reden om de eigenaar te dwingen onderhoud uit te voeren.
Contact kan worden gezocht met de eigenaar van het terrein om gezamenlijk tot een oplossing te komen voor de bomen op de dijk. De gemeente is hierin geen partij.
-
Hoe frequent wordt er een geluidsmeting gepland?
Voor geluidsoverlast hoeft niet gevreesd te worden. Shell moet voor de bouw van het zonnepark voldoen aan de geluidsnormen uit de vergunning. Steekproefsgewijs worden er geluidsmetingen door gemeentehandhaving uitgevoerd.
Vragen aan Shell - Over het zonnepark
-
Waarom gaat Shell een zonnepark bouwen?
Shell wil een actieve rol spelen in de Nederlandse energietransitie, hier onderdeel van zijn en bijdragen aan duurzame lokale ontwikkelingen. In de energietransitie is meer stroom uit duurzame en CO2-arme bronnen nodig, onder meer voor vervoer en de energievoorziening thuis. De Nederlandse overheid zet daarom met het Klimaatakkoord fors in op elektriciteit van zonnepanelen en windturbines.
In Nederland investeert Shell in concrete projecten zoals grootschalige wind op zee en zonneparken op land. Shell heeft begin 2019 een zonnepark van 27 MW in Moerdijk in gebruik genomen. Het zonnepark levert stroom aan het Shell Chemie Complex. Daarnaast, heeft Shell afgelopen jaar een zonnepark in Heerenveen (14 MW) en Emmen (12 MW) gebouwd. Dit laatste zonnepark is onderdeel van een regionale energiehub waar ook waterstof en groen gas geproduceerd gaat worden. In een aantal gemeenten, zoals Woensdrecht, lopen vergunningsprocedures voor nieuwe zonneparken. In Woensdrecht heeft Shell de omgevingsdialogen inmiddels afgerond. Daarnaast, werken we ook aan andere projecten, onder andere op het gebied van windenergie en waterstof. Al onze projecten zijn terug te vinden op www.shell.nl/energiekaart.
-
Hoeveel stroom wordt er opgewekt met dit zonnepark?
De ruim 55.000 panelen zullen ongeveer 30 gigawatt/uur (GWh) stroom per jaar opwekken.
-
Wie gaat de stroom gebruiken?
Het zonnepark zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 groene stroom produceren. Deze stroom wordt met een netaansluiting verbonden met het regionale stroomnetwerk via het onderstation Westdorpe. Uit gesprekken met omwonenden op de informatiebijeenkomsten over het zonnepark bleek dat zij belangstelling hebben om zelf groene stroom van het zonnepark af te nemen. Shell werkt daarom op dit moment de mogelijkheden hiervoor uit.
-
Waarom heeft Shell het zonnepark van Solar Energy Works overgenomen?
De overname van het zonnepark Sas van Gent past in de ambitie van Shell om een actieve rol te spelen in de Nederlandse energietransitie. Shell heeft in Nederland de afgelopen jaren stappen gezet naar een schonere toekomst. Met de bouw van zonneparken kan Shell een concrete bijdrage leveren aan de duurzame ambities van de gemeente Terneuzen. Met het zonnepark geeft de gemeente Terneuzen invulling aan hun ambitie om duurzame energie op eigen grondgebied op te wekken. Het is een belangrijk project om het doel van de RES Zeeland te realiseren, namelijk het opwekken van
11 PetaJoule aan duurzame energie in Zeeland voor 2030. Daarnaast, is het zonnepark een mooi voorbeeld van hoe een groot zonnepark zeer goed in het landschap kan worden ingepast door deze in te sluiten in de oorspronkelijke omliggende begroeiing.
-
Zijn er nog wijzigingen doorgevoerd op het plan van Solar Energy Works?
Het definitieve plan wijkt in details wat af van het originele plan, mede door de grotere zonnepanelen. Daarnaast, is de locatie van het koppelstation aangepast in overleg met de regionale netbeheerder Enduris.
-
De zonnepanelen zijn ongeveer de helft groter geworden in vergelijking tot de initiële plannen, wat voor gevolgen heeft dit voor de zichtbaarheid van het zonnepark?
Het zonnepark is van buitenaf niet zichtbaar. De grootte van de zonnepanelen heeft geen impact op de hoogte van de constructies waarop de panelen liggen (deze blijft 2,5 meter zoals in de initiële plannen beschreven). Hierdoor zal het zonnepark uit het zicht blijven.
-
Is Shell eigenaar van het zonnepark en voor hoelang?
Ja, Shell vestigt een opstalrecht op de grond van de grondeigenaar voor 25 jaar.
-
Wie is eigenaar van de grond?
De huidige grondeigenaar zal de grond in eigendom houden. Voor het zonnepark wordt er een opstalrecht worden gevestigd.
-
Waarom wordt Shell geen eigenaar van het veld?
De grond is niet te koop.
-
Wil Shell ook op lange termijn eigenaar zijn van windparken en zonneparken?
Shell blijft investeren in dit soort projecten in Nederland.
-
Wie levert de stroom als er geen zon is?
De stroom komt van het regionale elektriciteitsnet. Als er geen stroom door het zonnepark wordt opgewekt, komt de stroom via dit elektriciteitsnet van andere opweklocaties.
-
In hoeverre is dubbelgebruik op het zonnepark mogelijk?
Dubbelgebruik is geen uitgangspunt bij dit plan, maar in de uitwerking van het onderhoudsplan wordt wel gekeken naar hoe we de biodiversiteit kunnen versterken.
-
Hoe is het zonnepark gesubsidieerd?
Het zonnepark heeft subsidie toegekend gekregen in de SDE-subsidie ronde van 2019. Het zonnepark ontvangt subsidie op de opgewekte energie, waarbij het zonnepark concurreert met andere energiebronnen. De bouw financiert Shell helemaal zelf.
-
Gaat Shell nog meer zonneparken in de gemeente Terneuzen bouwen?
Solar Energy Works ontwikkelt momenteel twee zonneparken in de Koegorspolder met een opwekcapaciteit van 31 MW en 40 MW die naast elkaar liggen, ten zuiden van de fabriek van Yara. Voor beide zonneparken is een onherroepelijke vergunning verleend. Shell werkt ook bij deze projecten samen met Solar Energy Works en onderzoekt momenteel wat de mogelijkheden voor overname zijn.
-
Wordt het hekwerk dat door omgevallen bomen is beschadigd hersteld?
Ja, dit hekwerk wordt hersteld.
-
Wat is de hoogte van het hekwerk van zonnepark?
Het bestaande buitenste hekwerk is 1.80 meter hoog en blijft behouden. De kapotte delen worden gerepareerd. Direct om de zonnepanelen komt een hek met een hoogte van 1 tot 2 meter.
-
Wat voor soort van begroeiing komt aan het hekwerk? Is het bladhoudend tijdens de winter?
Er komt geen begroeiing aan de hekwerken, omdat er al rijen bomen, struiken en een grondwal staan die het zicht op het zonnepark wegnemen.
-
Wat is de hoogte van de transformatoren en komen die boven het hekwerk uit?
Het zonnepark is niet zichtbaar van buitenaf door de bomen, struiken en de grondwal die er omheen liggen. De transformatoren steken niet boven de het hekwerk uit.
-
Krijgen de transformatoren een milieuvriendelijk dak?
De transformatoren zullen geen dak hebben. Zij staan in de buitenlucht afgeschermd door een hek.
Vragen aan Shell - Over participatie
-
Welke mogelijkheden van (burger)participatie zijn er?
Tijdens gesprekken met de bewoners en omliggende bedrijven op informatiebijeenkomsten over het zonnepark bleek dat afnemen van groene stroom de voorkeur heeft boven andere participatievormen. Shell werkt daarom op dit moment de mogelijkheden hiervoor uit.
Daarnaast, zal Shell bijdragen aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Terneuzen. Dit fonds is bedoeld om duurzame ontwikkeling in Terneuzen te versnellen en projectinitiatieven te realiseren.
Tijdens de aanleg en het beheer van het zonnepark onderzoekt Shell de mogelijkheden om zoveel mogelijk lokale bedrijven, en waar mogelijk ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, te betrekken. Dat zou kunnen met sociale werkvoorziening. Voorbeelden van werkzaamheden die hiervoor in aanmerking komen zijn de voorbereidende grondwerkzaamheden, beveiliging, huisvesting en catering voor de medewerkers tijdens de realisatiefase, vegetatiebeheer en onderhoudswerkzaamheden met een laag risico.
Tot slot, kijkt Shell samen met de gemeente naar hoe het zonnepark als ontmoetingsplaats voor duurzaamheid kan worden ingericht. Denk hierbij aan activiteiten als een bewonersdag, schoolexcursies en werkbezoeken op het terrein van het zonnepark.
-
Wordt er een financiële bijdrage, gerelateerd aan de opbrengst per megawatt, gestort in een fonds wat ten goede komt aan de inwoners van Sas van Gent?
Shell draagt bij aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Terneuzen met 1.000 Euro per opgestelde MW per jaar voor de periode van 15 jaar. Het gaat hier om ruimtelijke compensatiegelden. Zie ook het zonne-energie beleid van de gemeente.
De gelden moeten ten goede komen aan ruimtelijke kwaliteit, verduurzaming, vergroening of ruimtelijke adaptatie van diverse locaties binnen de gemeente Terneuzen. De eerste betaling wordt gedaan als het park een jaar actief is. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan de uitwerking van het fonds.
-
Wie gaat het duurzaamheidsfonds beheren? Mogen de inwoners hier ook in meedenken?
De gemeente beheert het duurzaamheidsfonds. De stadsraad en de inwoners van Sas van Gent kunnen meedenken en kunnen hierover contact opnemen met de gemeente.
Vragen aan Shell - over de natuur
-
Hoe wordt rekening gehouden met de natuur en dieren op en rond het zonnepark?
Een zonnepark kan de biodiversiteit in het gebied versterken. Shell heeft Naturalis Biodiversity Center uit Leiden gevraagd onderzoek te doen naar de biodiversiteit op de zonneparken Shell Moerdijk en Heerenveen. De resultaten laten zien dat er goede kansen zijn voor de ontwikkeling van biodiversiteit bij zonneparken. Daarbij zijn drie aspecten van belang: ontwerp van zonneparken, zaaien van zaden van de juiste vegetatie (mixen) en passend beheer. Al deze aspecten kunnen bijdragen aan verrijking van de biodiversiteit. Bij de opstelling, aanleg en het onderhoud van zonnepark Sas van Gent-Zuid zal rekening gehouden worden met de resultaten uit het onderzoek van Naturalis in Moerdijk en Heerenveen.
De plas die is ontstaan ter plaatse van het voormalige vloeiveld blijft daarnaast behouden. De oorspronkelijke omliggende begroeiing van de locatie wordt geheel intact gelaten en de grond zal zijn natuurlijk glooiing behouden. De natuurlijke omheining van bomen en struiken zal blijven, waardoor het zonnepark vrijwel geheel uit het zicht wordt onttrokken.
-
Blijft het watertje in het zonnepark, waar nu ganzen zitten, bestaan?
Ja, dit watertje blijft behouden.
-
Wordt er ook gekeken of er invloed is op het aantal vogels voor en ná aanleg van het zonnepark?
Er wordt niet gekeken naar de invloed op het aantal vogels voor en na de aanleg van het zonnepark.
-
Wat gebeurt er met de huidige reeënpopulatie?
Er zijn geen reeën permanent aanwezig op de locatie van het zonnepark. De reeën hebben door het hekwerk geen toegang tot het zonnepark
-
Hoe wordt het gras van de zonneparken onderhouden?
Hier wordt nog naar gekeken. Shell wil dit op een manier doen die bijdraagt aan de biodiversiteit en aan goed onderhoud van het zonnepark.
-
Worden de bomen gekort om slagschaduw op de panelen te verminderen?
Nee, de bomen die er staan blijven zoals ze nu zijn.
Wordt er bij inpassing op verweesde gronden ook eisen gesteld aan het verbeteren van grond- en landschappelijke kwaliteit, bijvoorbeeld door te zorgen voor kansen voor biodiversiteit?
Een zonnepark kan de biodiversiteit in het gebied versterken. Shell heeft Naturalis Biodiversity Center uit Leiden gevraagd onderzoek te doen naar de biodiversiteit op de zonneparken Shell Moerdijk en Heerenveen. De resultaten laten zien dat er goede kansen zijn voor de ontwikkeling van biodiversiteit bij zonneparken. Daarbij zijn drie aspecten van belang: ontwerp van zonneparken, zaaien van zaden van de juiste vegetatie (mixen) en passend beheer. Al deze aspecten kunnen bijdragen aan verrijking van de biodiversiteit. Bij de opstelling, aanleg en het onderhoud van zonnepark Sas van Gent-Zuid zal rekening gehouden worden met de resultaten uit het onderzoek van Naturalis in Moerdijk en Heerenveen.
-
Is het contractueel vastgelegd dat bij het einde van de huurovereenkomst het terrein terug wordt gebracht in de originele staat?
Ja.
Vragen aan Shell - Over de bouw
-
Wat merken bewoners van de bouw van het zonnepark, bijvoorbeeld als het gaat om geluidsoverlast?
De bouwactiviteiten zullen binnen de vastgestelde geluidsnormen blijven. Tijdens de bouw zullen de poten van de tafels waar de panelen op komen te liggen in de grond gehamerd worden. Dit zal drie tot vier maanden duren (van april tot juli). Daarnaast, rijden er vrachtwagens (van maandag t/m vrijdag) om alle materialen aan te voeren (piek mei tot september, de periode waar ook de schoolvakantie in valt). De werktijden op de bouwlocatie zijn van 07:00 – 19:00 uur, van maandag tot en met zaterdag, om de bouw zo spoedig mogelijk te laten verlopen.
-
Wanneer start de bouw precies en hoelang duren de werkzaamheden?
De bouw start eind maart. De werkzaamheden duren ongeveer acht maanden (naar verwachting tot eind november).
-
Werkt Shell ook met lokale bedrijven?
Shell zal zich inspannen om lokale bedrijven te betrekken voor de uitvoer van de bouw en de daaruit volgende werkzaamheden. Bijvoorbeeld als er graafwerk verricht moet worden dan proberen wij lokale materialen te huren (tractoren bijvoorbeeld). De bouwketen komen van Boels in Terneuzen.
-
Bevatten de transformatoren geluidsisolatie?
De transformatoren hebben standaardisolatie en hebben geen extra geluidsisolatie nodig. Er zal ook een transformatorhuisje van de netbeheerder bij de ingang van het park staan met daarin transformatoren. Dit huisje is wel geïsoleerd.
-
Een normaal functionerende transformator maakt 90 dB geluid als deze niet geïsoleerd is. Wat wordt er gedaan om dat geluid te onderdrukken?
De 90 dB van een trafostation is bronvermogen, geen geluidsbelasting op een gevel (dat zou heel veel zijn). De transformatoren in het park hebben een maximum van +/- 68 Db aan de bron. Aan de rand van het park hoor je dit al nauwelijks meer. Daarnaast, wordt het geluid deels afgeschermd door de bestaande gebouwen (Leutfabriek), groen en de grondwal van 3 meter hoog aan de Marijkestraat. Er hoeven daarom geen extra geluidreducerende maatregelen te worden getroffen.
Het geluid vervaagd op zo’n 20-30 meter van de transformatoren en de kortste afstand tussen woning en transformator is hier 180 meter. Nog zonder rekening te houden met een zachte geluidsabsorberende bodem en objecten is de geluidsverzwakking over een afstand van 180 meter
56 dB, waardoor ruim onder de geluidsnormen wordt gebleven.
Alle zonneparken moeten aan de geluidsnormen uit het Activiteitenbesluit. Dit zonnepark zal hier ruim aan voldoen. De standaardgeluidsnormen uit het besluit zijn:
50 dB(A) tussen 07.00 en 19.00 uur
45 dB(A) tussen 19.00 en 23.00 uur en
40 dB(A) tussen 23.00 en 07.00 uur.
-
Hoeveel jaar gaan de panelen mee. En zijn ze 100% te hergebruiken?
De bedoeling is dat de zonnepanelen 25 jaar meegaan. De materialen van het zonnepark kunnen deels worden hergebruikt. Bijvoorbeeld de stellages. Deze zijn van metaal en dat kan makkelijk weer worden hergebruikt. Alle elektronische componenten vallen onder de WEEE-wetgeving (Waste
Electrical and Electronic Equipment), een Europese richtlijn die de inzameling en recycling van deze afvalstroom reguleert. Daarnaast, gebruiken we producten die lid zijn van PV Cycle (zoals bijv. Jinko waar de panelen worden afgenomen). PV Cycle is een Europese non-profit organisatie die gespecialiseerd is in de recycling van zonnepanelen, batterijen en omvormers. Producenten betalen, afhankelijk van hun productie, lidmaatschapsgeld aan de PV Cycle. Hierdoor kan PV Cycle deze panelen volgens de Europese richtlijnen weer recyclen.
-
Zonnepanelen kunnen gerecycled worden. Maar welke giftige stoffen zitten erin. En wat gebeurt daar dan later mee?
De zonnepanelen zijn kristallijne zonnepanelen, waarvan het hoofdbestanddeel silicium (zand) is. In dit type zonnepaneel zitten geen giftige stoffen.
-
Wat zijn de afmetingen van de 55.000 panelen?
Afmeting van 1 paneel: 2274×1134×35mm (+/- 2.3 x 1.1 meter).
Vragen aan Shell - Over het verkeersplan
-
Van waar wordt het materiaal aangevoerd?
Het materiaal wordt vanaf de N263 (Oostpoortweg) of de N252 (Westkade), via Bolwerk, de
Canadalaan en de Westdam aangevoerd. Zie het kaartje met de route hieronder.
-
Kan de Canadalaan niet beter helemaal vermeden worden met het oog op de school?
De verkeersspecialist van de gemeente heeft dit plan beoordeeld en heeft aangegeven dat dit de beste route is. De piek van het verkeer zal van mei tot september zijn, hetgeen voor een deel in de schoolvakantie valt. De transportbedrijven worden extra geïnstrueerd dat de vrachtwagens voorzichtig langs de school moeten rijden. De basisschool en de kinderopvang in “De Statie” zullen goed geïnformeerd worden, zodat zij ook de ouders en verzorgers goed kunnen informeren.
-
Zal de Poeldijkstraat afgesloten worden?
Er zullen door Shell geen straten worden afgesloten. De Poeldijkstraat zit ook niet in de aanvoerroute.
-
Is er overwogen om de aanvoer van materiaal via het spoor te doen in plaats van per vrachtwagen, met alle risico’s die dit meebrengt? Dan is het niet nodig om door de bebouwde kom en langs de school te rijden. Als dit een optie was, waarom is deze dan vervallen?
Transport over het spoor is niet mogelijk, omdat de materialen niet per trein uit het buitenland worden aangevoerd. Bovendien is er in Sas van Gent geen containerdepot voor treinvervoer voor het lossen van alle containers en goederen.
Contact
-
Waar vind ik informatie over de bouw?
Op shell.nl/zon/sasvangentzuid vindt u de laatste informatie over de bouw. Via het contactformulier op deze website kunt u contact met ons opnemen.
-
Bij wie kan ik terecht als ik vragen heb over de bouw en het project?
Marieke Palm is de omgevingsmanager voor dit project en aanspreekpunt voor omwonenden. Via het contactformulier op shell.nl/zon/sasvangentzuid kunt u contact opnemen met haar.
Shell product ranges
Zon
Duurzaam opgewekte stroom speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van vandaag en morgen.
Zonnepark Sas van Gent-Zuid
Shell heeft in Zeeland het zonnepark Sas van Gent-Zuid aangelegd. Afgelopen november is het zonnepark met zijn 55.000 zonnepanelen in werking getreden. Op 9 maart is het zonnepark Sas van Gent-Zuid officieel geopend.
De nieuwe energiekaart
Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.