Een vrouw tankt waterstof

Door waterstof aangedreven auto's zetten gecomprimeerd waterstof om in elektriciteit, waarmee de motor wordt aangedreven. Bij dit proces komt alleen waterdamp en warmte vrij.

Waterstofauto’s zijn gebruiksvriendelijk. De prestaties en acceleratie doen niet onder voor auto's die rijden op een fossiele brandstof. Daarnaast laden de brandstofcellen van waterstofauto's veel sneller op dan de accu’s van elektrische auto's. De actieradius van waterstofauto’s kan oplopen tot wel 500 kilometer.

Shell heeft al waterstoftankstations geopend in het Verenigd Koninkrijk en aan de westkust van de Verenigde Staten. Doel is om dit netwerk verder uit te breiden. In Duitsland ontwikkelt het bedrijf in een joint venture een landelijk netwerk van 400 waterstoftankstations en in de VS werkt Shell samen met Honda en Toyota aan de uitbreiding van het waterstofnetwerk in Californië.

Waterstof is echter niet de enige brandstof die kan helpen uitstoot te verminderen. Ook elektriciteit, vloeibaar aardgas (LNG) en geavanceerde biobrandstoffen zullen een rol spelen in de transitie naar een nieuw transporttijdperk.