Brandstoffen

Red Honda car on the fuel station

Waterstof

Waterstof is een van de meest overvloedige elementen in het heelal. Daarbij heeft het element eigenschappen waarmee het allerlei verschillende vervoersmiddelen kan aandrijven.

Voertuigen met waterstof-brandstofcellen, zetten gecomprimeerd waterstofgas uit hun brandstoftanks om in stroom voor de elektromotor van een voertuig. Hierdoor is hun bereik vergelijkbaar met dat van voertuigen met een interne verbrandingsmotor. Het mooiste is dat op waterstof werkende voertuigen tijdens het rijden alleen warmte en waterdamp uitstoten.

In de VS heeft Shell een netwerk van 35 waterstoftankstations in Californië, en dit aantal stijgt in de komende twee jaar naar 100. Zo wordt deze brandstof steeds geschikter voor nog meer soorten voertuigen – iets wat Team Omega ontdekte tijdens het eerste  deel van hun reis door Californië.

Lees meer over waterstof

Download en beluister de energiepodcast “Waterstof: een brandstof voor de toekomst?”

Red car on the bridge

LNG

Aardgas verbrandt sneller dan alle andere fossiele brandstoffen, maar omdat het een gas is, is het niet erg praktisch als brandstof voor voertuigen. Gelukkig is er ook gecomprimeerd aardgas (CNG).

Bij CNG is het volume maar 1% van wat het bij een normale atmosferische druk is. Hierdoor wordt aardgas een meer praktische en schonere transportbrandstof, zoals de teams van The Great Travel Hack ontdekten in unieke omgebouwde voertuigen.

Ook Liquefied Natural Gas (LNG) – aardgas in een extreem koude, vloeibare vorm – speelt een steeds belangrijkere rol in de vermindering van de CO2-uitstoot. Deze brandstof wordt wereldwijd gebruikt voor zware vrachtwagens, bussen en schepen.

Lees meer over LNG

Couples on the boat

Elektrisch

Van boodschappenautootjes en sportwagens tot zware pick-up trucks, supersnelle motoren en zelfs geavanceerde elektrische boten – de teams van The Great Travel Hack kunnen kiezen uit allerlei elektrische voertuigen (EV’s). En omdat er helemaal geen CO2 uit de uitlaat komt, zijn het voor de teams zeer geschikte vervoersmiddelen om vele koolstofvrije kilometers mee af te leggen  over allerlei soorten terrein. Het uithoudingsvermogen en de veelzijdigheid van de EV’s zijn danig op de proef gesteld: over zandduinen, door extreem ruige landschappen, en zelfs op het water.

 

 

Lees meer over het opladen van elektrische voertuigen

Download en beluister de energiepodcast “Batterijtechnologie: wat bereiken we ermee?” hier