Voor Nederland, en de andere 194 landen, betekent dit dat er een heleboel moet gaan veranderen. Daarom is de Nederlandse samenleving bezig met een energietransitie. Shell wil hierin een actieve rol spelen. Juist in Nederland, omdat Shell in Nederland al zeer actief is (van de productielocaties in Pernis en Moerdijk tot aan het hoofdkantoor in Den Haag), de energiemarkt goed kent en in Nederland snel en veel kan leren.  

Laders van Ionity

Hieronder een aantal voorbeelden hoe Shell inspeelt op de nieuwe kansen die de energietransitie biedt:

  • Bouw en exploitatie van de offshore windparken Borssele III en IV in de Noordzee;
  • Inzet van LNG als schonere brandstof voor de scheepvaart of het zware wegverkeer;
  • Het leveren van CO2 uit de raffinaderij in Pernis aan de tuinders in het Westland;
  • Het leveren van restwarmte uit de raffinaderij in Pernis aan 16.000 Rotterdamse huishoudens;
  • Overname van New Motion, een van Europa’s grootste aanbieders van elektrische oplaadpunten;
  • Het plaatsen van elektrische snelladers langs een aantal grote snelwegen (Shell Recharge);
  • Samenwerking IONITY om een netwerk van snelste oplaadpunten in Europa te realiseren;
  • Aanbod voor zakelijke klanten om CO2-uitstoot van hun wagenpark te compenseren;
  • Ontwikkeling van een herbruikbare waterfles welke de volgende zaken ondersteunen: minder afval, minder plastic en minder armoede.
Energie door Kite Power

Samenwerking

Hierbij is samenwerking de sleutel tot succes. Samen met de overheid, met universiteiten en andere partners doen we onderzoek naar CO2-arme energietechnologieën. Door de krachten te bundelen vergroot je de kans om nieuwe oplossingen te vinden.

Zo nodigt Shell mensen met goede ideeën om energievraagstukken op te lossen van harte uit om deze te delen via ons GameChanger-programma. Via dit programma kan Shell deze ideeën ondersteunen door middel van financiering of (technische) expertise. Een voorbeeld hiervan is Kite Power Systems, waarbij vliegers worden ingezet om elektriciteit te produceren.

Een ander voorbeeld is de New Energy Challenge, een initiatief van Shell, YES!Delft en Rockstart, waar beginnende Europese startups aan mee kunnen doen. De focus ligt hierbij op geïntegreerde energietechnologieën en smart energy solutions. De winnaar van afgelopen jaar is bijvoorbeeld Brill Power, die een technologie hebben ontwikkeld die de levensduur en betrouwbaarheid van batterijen significant vergroot.

Ten slotte investeert Shell Technology Ventures in bedrijven in de energiesector om de ontwikkeling en implementatie te versnellen van nieuwe technologieën die Shell’s werkzaamheden aanvullen.

Zie ook

New Energy

New Energy Engineers at Shell are pushing boundaries at the forefront of energy innovation. We currently have three exciting vacancies in our Offshore Wind team.

Energie en innovatie

Bij Shell gebruiken wij menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om de energie te ontsluiten die onze klanten voor nu en in de toekomst nodig hebben, terwijl wij er tegelijkertijd naar streven om onze invloed op het milieu te beperken.