Energievoorziening

Shell gebruikt stroom uit zon voor de verduurzaming van de eigen energievoorziening en voor de energievoorziening van huizen en bedrijven. Daarbij proberen we de zonneparken op te laten gaan in het landschap, zoals in Sas van Gent in Zeeland. Ook werkten we bij onze eerste zonneparken samen met Naturalis om de biodiversiteit op die zonneparken te onderzoeken en bevorderen. Wat we daarvan leerden, passen we toe op al onze zonneparken in Nederland.

Shell staat altijd open voor samenwerking binnen de Nederlandse zonne-energiemarkt, bijvoorbeeld met grondeigenaren en ontwikkelaars voor het plannen en exploiteren van zonneparken. 

De zonneparken van Shell

Zonnepark Koegorspolder

Shell bouwt bij Sluiskil in de gemeente Terneuzen zijn zesde Nederlandse zonnepark en Shells tweede in Zeeland. Het zonnepark, met de naam Koegorspolder, bestaat uit twee delen die apart zijn vergund (Sluiskil en Tractaatweg).

Energiepark Pottendijk

Shell heeft vlakbij Emmen in Drenthe het Energiepark Pottendijk en het is op dit moment Shells grootste gecombineerde wind- en zonnepark in Europa. Sinds begin 2023 wekken 14 windturbines en 90.000 zonnepanelen gezamenlijk stroom op, genoeg voor ongeveer een derde van het totale elektriciteitsverbruik van de inwoners en bedrijven van Emmen. 

Zonnepark Sas van Gent-Zuid

Shell heeft in Zeeland het zonnepark Sas van Gent-Zuid aangelegd, met 55.000 zonnepanelen, in de zonnigste provincie van Nederland.

Zonnepark Emmen

In Emmen bouwde Shell een 12-MW-zonnepark als eerste onderdeel van energiehub GZI Next.

Zonnepark Heerenveen

In Heerenveen maken 34.300 zonnepanelen genoeg stroom om in circa 5% van het elektriciteitsverbruik in de gemeente te voorzien. 

Zonnepark Moerdijk

Moerdijk was in 2019 Shells eerste zonnepark in Nederland. Het levert sindsdiens stroom aan het Shell Chemicals Park Moerdijk waar het deel vanuit maakt. 

Shell Energy

De stroom van Shell Energy komt voor 100% van Nederlandse wind en zon. Dichtbij én duurzaam, want er komt geen CO₂ vrij als het opgewekt wordt. Dit gebeurt met windmolens in de Noordzee en zonneparken door heel het land. Zonneparken zijn velden met daarin rijen vol zonnepanelen, die staan allemaal in verbinding met het elektriciteitsnetwerk. Het netwerk levert vervolgens aan jouw stopcontact thuis. Met onze stroom haal jij het zonnetje (en dus ook het windje) in huis!

Lees meer

Doen en uitproberen

Roland is technology manager bij Shell Moerdijk, en een van de grondleggers van het zonnepark daar. Hij heeft er mede voor gezorgd dat er nu bijna een kilometer aan zonnepanelen staat, 75.000 in totaal. Daarmee is Moerdijk een van de grootste zonneparken van Nederland. De duurzame stroom gaat naar de productie van grondstoffen voor onder meer nieuwe zonnepanelen en isolatiemateriaal.

“Mijn grootste inspiratie, dat was mijn vader, hij zei altijd: ‘Als je het niet probeert dan leer je ook niks. Waarom zou je iets niet zelf kunnen?' Dat heb ik altijd meegenomen. Een kijk op het leven die me altijd het gevoel gaf dat je iets gewoon moet dóen en uitproberen.”

Roland, Technology Manager Shell Moerdijk

Maak kennis met Roland

Als Technology Manager is Roland een van de grondleggers van het zonnepark van Moerdijk. Hij heeft er mede voor gezorgd dat er nu bijna een kilometer lang aan zonnecellen met meer dan 75.000 zonnepanelen staat. Dit is één van Nederlands grootste zonneparken en levert stroom aan het chemiecomplex.

Lees meer
Zon

Meer Shell

Wij veranderen

Om Nederland warm, in bedrijf en in beweging te houden is Shell actief in olie en gas. Maar wij veranderen voor een schonere toekomst. Dat moeten we, kunnen we, dat willen we. Dus investeert Shell ook in nieuwe energie voor Nederland.

Waterstof

Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2

Veranderaars

Shell voorziet Nederland van energie, en steeds vaker nieuwe energie. Medewerkers veranderen mee en dragen zo bij aan de energietransitie, ook op onverwachte plekken. Lees de verhalen van veertien veranderende Shell-medewerkers.

Wind

Door het bouwen van windparken op zee, maken we groene stroom voor huizen en bedrijven en investeren we in nieuwe energie voor Nederland.