Een kilometerheffing voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton

Weg met het eurovignet! Vanaf 1 april 2016 komt er een kilometerheffing, en wel voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton die in Europese landen zijn ingeschreven en die dienen voor goederenvervoer. In alle betrokken vrachtwagens zal dus een OBU (On-Board Unit) geïnstalleerd moeten worden. De doelstelling hiervan? Het weggebruik door vrachtwagens beperken maar optimaliseren.

Shell – your partner on the road – zal uw transportbedrijf graag begeleiden bij die overgang!

Over welke wegen in België gaat het?

De nieuwe heffing zal gelden op de snelwegen en andere wegen in België waar vandaag het eurovignet van toepassing is. Satellic, de tolexploitant voor dit project, bevestigde een dekking van bijna 7.000 km.

Hoeveel gaat dit kosten?

De tarieven van de firma Satellic zijn beschikbaar via deze link.

We vermelden hier alvast enkele specifieke elementen:

In Vlaanderen en in Wallonië zal het tarief variëren volgens het gewicht van het voertuig (3,5-12, 12-32, > 32t) en volgens de EURO-emissienormen (0-2; 3; 4; 5-6). Het duurste tarief (voor EURO 0-2) bedraagt 20 eurocent/km.

In Brussel zal de tarifering variëren volgens de doorkruiste zone (snelweg of stad).

In Wallonië wordt de kilometerheffing onderworpen aan de BTW (21%); de 2 andere gewesten zullen geen BTW toepassen.

Hoe registreren?

Rijdt u af en toe door België? Dan raden wij u de prepaid–optie aan!

Wij adviseren u om, voordat u het netwerk bereikt dat onderworpen is aan kilometerheffing, te stoppen bij één van de distributiepunten op de parkeerterreinen en servicestations, bijvoorbeeld één van de vele Shell-servicestations in Nederland, België, Luxemburg, en Duitsland. U kunt daar een OBU (On-Board Unit) verkrijgen en deze laden met het bedrag van uw keuze. Deze betaling is mogelijk met behulp van uw Shell Card, die aanvaard zal worden in alle Viapass-automaten.

Rijdt u frequent door België? Dan raden wij u de postpaid-optie aan. U kunt zich hiervoor inschrijven met de Tol-registratietool.

Kijk voor meer informatie over de Viapass op: www.viapass.be / www.satellic.be

Meer in Klanten

Tol- en wegenheffing

Als u goederen naar diverse landen transporteert, hebt u waarschijnlijk stapels bonnetjes van tolbetalingen liggen. Met een Shell Card hebben uw chauffeurs geen contant geld meer nodig om tol te betalen. De kosten worden gewoon aan de factuur voor uw gehele wagenpark toegevoegd.

HULP BIJ PECH ONDERWEG

Betrouwbare hulp bij pech onderweg en veiligheidsservices in bijna 40 Europese landen.