
Betalen voor tol zonder barrières
Eén verenigd en uniform Europa is op de internationale transportroutes nog ver weg. De lappendeken aan verschillende tolsystemen is veel transportondernemers een doorn in het oog. Het is een heel gedoe om aan de regels te voldoen en de betalingen te verwerken. “Met onze EETS-oplossingen wordt het leven van de chauffeur en de wagenparkbeheerders een stuk gemakkelijker”, zegt Mark Wilson, accountmanager en tolspecialist bij Shell Fleet Solutions.
Door Mark Wilson (redactie: Martin Dekker) op 16 dec. 2020
Shell biedt met de EETS-oplossingen een veelzijdige Europese tolbetalingsoplossing voor voertuigen boven 3,5 ton. Een betrouwbare en veilige methode voor automatische en elektronische tolbetaling en administratieve verwerking in steeds meer landen in Europa.
Allereerst: wat is EETS?
“EETS staat voor European Electronic Toll Service. Het is de Europese richtlijn voor de interoperabiliteit van elektronische tolheffing in de Europese Unie. Het doel ervan is dat met één tolbox in heel Europa betaald kan worden voor tolwegen. Elk land heeft zijn eigen infrastructuur, set-up en methode om tol te berekenen. En soms ook nog apart voor tunnels of bruggen. Daarom spreken we vaak van domeinen in plaats van landen. Vereenvoudiging van Europese tolbetaling is hard nodig. Een belangrijke mijlpaal was toen Duitsland zijn tolsysteem openstelde voor EETS, halverwege 2019. Duitsland is het land met de hoogte tolomzet en ligt centraal in Europa. Vrijwel elk internationaal transportbedrijf heeft er mee te maken; je ontkomt er bijna niet aan om daar heen of doorheen te rijden. Sinds de toevoeging van Duitsland heeft EETS echt een vlucht genomen.”
Maar elk land gaat anders om met tol…
“Binnen Europa heeft Shell voor 26 landen een toloplossing waarvan 12 EETS-toldomeinen. De overige landen werken nog met vignetten en nationale tol, zoals Nederland (Eurovignet) en Zwitserland (LSVA). Ook dat kan via ons lopen. De meeste zijn immers elektronisch te regelen. In landen waar de chauffeur aan de grens een fysiek vignet moet kopen, kan gewoon met de Shell Card worden betaald. We bieden klanten daarmee diverse manieren om voor tol te betalen tot het moment waarop in heel Europa met één universele EETS tolbox voor tol kan worden betaald.”
Hoe werkt een EETS-tolbox?
“Voor de communicatie tussen de tolpoort en de tolbox in de vrachtwagen worden twee soorten technologieën toegepast. De eerste is op basis van DSRC, dat zijn korte radiogolven en wordt onder andere toegepast in Frankrijk en Spanje. De andere is op basis van GPS, waarbij de afgelegde route via satelliet wordt bepaald. België en Duitsland zijn voorbeelden van landen die GPS gebruiken. In het voertuig wordt een zogenaamde On Board Unit (OBU) geïnstalleerd, de EETS-tolbox. Dit is een klein elektronisch kastje voorzien van de genoemde DSRC- en GPS-technologieën. Daarmee heb je wat nodig is om in Europa voor tol te betalen via EETS.
De installatie is eenvoudig. Je plaatst de OBU achter de vooruit, het liefst ook voorzien van een vaste stroomaansluiting. Zat er al een bestaande tolbox in het voertuig? Dan kan doorgaans dezelfde stroomkabel worden gebruikt.
Bij nieuwe vrachtwagens verzorgt de dealer de inbouw meestal. Al zijn er ook veel bedrijven met een eigen werkplaats; die pakken vaak de tolbox meteen mee als ze andere zaken, zoals de boordcomputer, installeren.”
Wat kost zo’n OBU?
“Bedrijven hoeven de OBU’s niet te kopen. Die huren ze. Er is dus geen initiële investering nodig, ook geen borg! De tolbetalingen worden door Shell voorgeschoten waarover een toeslag wordt berekend. Sommige landen kennen een kortingsregeling als je met een tolbox rijdt. Die wordt ook automatisch verwerkt.”
Wat is de belangrijkste reden voor bedrijven om te kiezen voor de Shell EETS-tolbox?
“Gemak. Allereerst voor de chauffeur. Het systeem is heel gebruiksvriendelijk. Als je door heel Europa rijdt kan je tot wel elf verschillende tolboxen in de cabine hebben. Dan verlies je al snel het overzicht. De meeste systemen geven ook geluidsignalen: dan piept er om de haverklap een tolbox. De kans op een storing is ook groter. Dan moet de chauffeur gaan uitzoeken wie hij moet bellen voor service. Nu heeft hij maar met één centraal telefoonnummer te maken. Met onze one-stop-shop kan de chauffeur zich op de weg concentreren.
Ook voor de administratie van het transportbedrijf is het stukken eenvoudiger en overzichtelijker. Alle tol- en brandstoftransacties op één factuur, van Shell. Indien gewenst is er ook extra informatie leverbaar: met gedetailleerde toltransactiedata kun je op voertuigniveau het gereden traject analyseren. Zo worden nacalculaties vereenvoudigd en kan je sneller kosten door factureren.”
Levert gebruik van EETStolboxen ook tijdwinst op?
“Ja, je hoeft sowieso minder te stoppen. Er zijn speciale tolpoorten die automatisch opengaan als je met een EETS-tolbox aan komt rijden. Weliswaar met maximaal 30 kilometer per uur, maar dit scheelt behoorlijk. Geen wachttijden, geen betaling met betaalpas of contant geld. Daarnaast heb je ook minder slijtage aan de remmen en hoef je niet te stoppen en weer op te trekken, wat weer een brandstofbesparing oplevert!”
Wat worden de belangrijkste thema’s voor 2021?
“We blijven nieuwe landen en domeinen toevoegen aan de dekking van de Shell EETS-tolboxen. Afstemming met onder andere wetgevers en tolaanbieders is daarin essentieel. Ook zijn we bezig om het beheer van tolboxen als module op te nemen in Shell Fleet Hub, het online platform waarmee bedrijven hun brandstofmanagement en Shell Cards kunnen beheren. Dat kan vanaf begin 2021 ook voor de tolboxen en vignetten. Dan kun je zelf 24/7 extra tolboxen bestellen en wijzigingen doorvoeren. Bijvoorbeeld als er nieuwe bestemming bijkomt in een land waar je eerder niet op reed. Het is met een paar klikken ingesteld en binnen twintig minuten werkt de tolbox al in dat nieuwe land. Letterlijk en figuurlijk grensverleggend.”
