Amsterdam, 23 juni 2011 – Een team van vijf eersteklassers van ISG Arcus uit Lelystad won gisteren de finale van de Shell Young Technical Award. Door een indrukwekkende presentatie van hun zelfgemaakte bewegende kunstwerk 'Mister Hypno' - een oude koekjestrommel omgetoverd tot een hypnotiserende robot - wisten zij de driekoppige jury te overtuigen van hun technische inzicht, inventiviteit en humor. Het team wint een studiereis naar het Cité des Sciences in Parijs, het grootste wetenschapsmuseum van Europa.

In totaal demonstreerden tien genomineerde teams uit heel Nederland hun kunstwerk tijdens de wedstrijddag in Science Center NEMO. Alle kunstwerken zijn vanaf vandaag tot 28 augustus te bezichtigen bij ArtZuid op de Apollolaan in Amsterdam.

“We zijn super blij met deze prijs! De jury was erg enthousiast over de techniek die we hadden gebruikt voor ons kunstwerk, en het is te gek dat Mister Hypno straks tussen de kunstwerken van beroemde kunstenaars uit heel Europa komt te staan,” aldus Jackson Ilo van ISG Arcus.

De jury bestaande uit Marja Zonnevylle, Site Manager Shell Technology Centre Amsterdam; Rob van Hattum, inhoudelijk directeur Science Center NEMO; en Sylvia Dornseiffer, directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst, koos na uitvoerig juryberaad Mister Hypno als de winnaar van de Shell Young Technical Award. “We zijn echt onder de indruk van de deelnemende teams. Ze hebben vol enthousiasme zichzelf en hun originele en technische kunstwerk gepresenteerd. Het was een lastige keuze maar het kunstwerk van ISG Arcus heeft ons uiteindelijk 'betoverd' en het zit zowel visueel als technisch erg goed in elkaar,” aldus de jury.

De jury reikte ook een originaliteitsprijs uit. Deze ging naar het team van KSG Marianum voor het kunstwerk Fish Art. De scholieren winnen hiermee een bezoek aan het Museum Jean Tinguely in Zwitserland, waar van schroot vervaardigde installaties met bewegende onderdelen tentoongesteld zijn. Kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) is de grondlegger van deze 'schrootkunststroming'. Zijn kunstwerk 'Heureka' is momenteel te bezichtigen bij ArtZuid.

De finale van de wedstrijd kende ook een publieksprijs. Deze is gewonnen door de scholieren van Atheneum College Hageveld uit Heemstede. Zij kregen maar liefst 24% van de stemmen van het Nederlandse publiek en ontvingen een verrassingspakket. 

De teams

De teams zijn afkomstig van middelbare scholen uit: Flevoland (vier teams van ISG Arcus), Gelderland (twee teams van het Hendrik Pierson College en één team van KSG Marinus),
Noord- Brabant (één team van het Udens College), Noord-Holland (één team van het Atheneum College Hageveld) en Groningen (één team van Lindenborg).

Shell Young Technical Award

De wedstrijd is een samenwerking tussen Shell Nederland en Science Center NEMO, waarbij leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om uit oude apparaten een bewegend, technisch kunstwerk te maken. Met de award geeft Shell uiting aan haar inzet om de belangstelling voor techniek onder jongeren te vergroten.

Science Center NEMO biedt naast wedstrijden, lesmateriaal en onderwijsprojecten, de grootste interactieve leeromgeving op het gebied van wetenschap en technologie in Nederland. Shell Young Technical Award wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd.

ArtZuid

ARTZUID 2011 is een internationale sculptuurroute in Amsterdam-Zuid. De tentoonstelling vindt dit jaar plaats van 27 mei tot en met 28 augustus 2011. De sculpturen worden tentoongesteld van de Apollolaan tot de Zuidas. Er zijn onder meer kunstwerken van Jean Tinguely, Auguste Rodin, Salvador Dali en Subodh Gupta.