De masterprijs is gewonnen door Maarten de Nier van de Technische Universiteit Delft. Hij is daarmee de winnaar van 5000 euro. Iris Smal, student aan de Universiteit Twente, schreef de meest innovatieve scriptie in de bachelorcategorie en won daarmee 2500 euro aan prijzengeld. De Shell Bachelor Master Prijs heeft als doel jong technisch talent te stimuleren om na te denken over en te werken aan technologische oplossingen voor een duurzame toekomst.

De winnaars hebben met hun scriptie een eigen toekomstvisie neergezet, waarbij technologische innovaties bijdragen aan een duurzaam gebruik van natuurlijke energiebronnen. “Ik ben erg vereerd, met name doordat de concurrentie sterk was,” zegt Maarten de Nier. “Mijn technologische innovatie is een apparaat waarmee ik vanuit water en zonnecellen watergas kan creëren. Ik hoop hiermee aankomende studenten enthousiast te maken voor de techniek.” Iris Smal vult aan: “Van de zeven finalisten was ik het enige meisje, echt gaaf dat ik gewonnen heb. Vrouwen kunnen het dus echt in de techniek.”

De vakjury, bestaande uit Hans van Duijn (Rector Magnificus Technische Universiteit Eindhoven), Dick Benschop (president-directeur Shell Nederland B.V.), Karel Luyben (Rector Magnificus Technische Universiteit Delft) en Ed Brinksma (Rector Magnificus Universiteit Twente), bepaalden dit jaar de winnaars. “Door de toenemende wereldbevolking moeten we steeds duurzamer omgaan met onze energiebronnen. Hiervoor zijn technologische innovaties essentieel en is het goed om te zien dat de kwaliteit van de scripties ook dit jaar weer zo hoog ligt,” aldus juryvoorzitter Van Duijn.

Het voorprogramma van de finale van dit jaar bestond uit een Energy Future Circle. Tijdens deze interactieve bijeenkomst gingen de finalisten, het publiek en de energie-experts met elkaar in discussie over de toekomst van energie.

De Energy Future Circle is onderdeel van het gelijknamige Energy Future programma, waarmee Shell onder andere studenten wil betrekken bij het energievraagstuk door daarbij ook te duiden op de belangrijke rol die technologie hierin speelt. “Het is interessant om te zien dat het publiek door deze opzet niet alleen toeschouwer was, maar ook actief deelnam aan de finale en tegelijkertijd werd gevraagd om mee te denken,” aldus Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland B.V. Tijdens het juryberaad vatte cabaretier Micha Wertheim de finale op satirische wijze samen.

Over de Shell Bachelor Master Prijs

Met de Bachelor Master Prijs wil Shell jong technisch talent stimuleren onderzoek te doen naar technologische oplossingen met een duurzaam karakter. Deze prijs moet hen motiveren zich verder op dit vlak te ontwikkelen, zodat ze straks kunnen bijdragen aan de broodnodige technologische oplossingen waarvan ook toekomstige generaties kunnen profiteren. Shell doet in haar Technology Centres in Amsterdam en Rijswijk dagelijks onderzoek naar duurzame oplossingen.