De komende twee jaar ondergaat Mauritshuis een ingrijpende verbouwing Mauristhuis bouwt aan de toekomst die straks de uitbreiding en flexibiliteit biedt die het museum zo hard nodig heeft. Shell draagt hier voor een belangrijk deel aan bij en wordt partner van het museum. Techniek en kunst ontmoeten elkaar onder de scannende elektronenmicroscopen van het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA).

Het Mauritshuis bezit een van de meest belangrijke collecties van Genre schilderijen (scènes uit het dagelijks leven). Het onderzoeksproject zal uitvoerig technisch analytisch onderzoek doen naar de schilderijen van Jan Steen en zijn tijdgenoten. STCA senior researcher Wim Genuit en Arie Meruma, manager van de Analytisch afdeling zullen het onderzoek ondersteunen met analytisch kennis en beschikbaar stellen van instrumenten. Bob van Wingerden, oud-Shell-researcher, zal de coördinatie van het Shell-onderzoek voor het Mauritshuis op zich nemen.

De verbintenis tussen Shell en schilderijenonderzoek is niet nieuw. “Shell deed al veel onderzoekservaring op met werken van Vincent van Gogh”, vertelt Rob Bouwman, voormalig researcher bij Shell. Voor Shell coördineert hij al jarenlang het onderzoek door het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), voor een gezamenlijk onderzoeksprogramma met het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het onderzoek geschiedt met behulp van Scanning ElektronenMicroscopie (SEM - EDX), een techniek die monsters analyseert op aanwezige scheikundige elementen in de verf.

Shell mag zich straks voor zes jaar hoofdsponsor noemen van de museumuitbreiding. “Ons partnerschap met het Mauritshuis is meer dan een financiële bijdrage maar zeker ook een inhoudelijke samenwerking. Wij willen namelijk dat met onze onderzoekstechnologie baanbrekend onderzoek naar schilders en schilderijen gedaan kan worden – met verrassende resultaten”, zegt president-directeur Dick Benschop van Shell Nederland.