Den Haag, 13 april 2012 – Op 16 mei bieden Peter Voser, CEO Royal Dutch Shell, en de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, in Ahoy een podium voor het Powering Progress Together Forum. Dit forum brengt internationale opinieleiders, academici en experts uit bedrijfsleven en maatschappij samen in interactieve brainstormsessies. Met elkaar zullen zij onderzoeken hoe de vraagstukken rondom de toekomstige wereldwijde behoefte aan energie, water en voedsel kunnen worden aangepakt.

De Energie-Water-Voedsel Nexus

Het Powering Progress Together forum biedt een inspirerend podium voor nieuwe ideeën en partnerships voor de complexe problematiek rondom de groeiende vraag naar drie essentiële voorzieningen, een fenomeen dat ook wel bekend staat als de Energy-Water-Food Nexus.

"De synergie tussen energie, water en voedsel zal een belangrijke factor zijn in de kwaliteit van het leven op aarde in de komende decennia," aldus Shell CEO Peter Voser. "Aangezien het een grensoverschrijdend probleem is dat landen, bedrijven, de publieke en de private sector aangaat, is het belangrijk om het bewustzijn over deze toekomstige uitdagingen te vergroten. Daarom is het essentieel de huidige ontwikkelingen en de toekomstige mogelijkheden over de aanpak van de Energy-Water-Food Nexus met elkaar te bespreken."

Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb: "Het Powering Progress Together Forum onderzoekt hoe bedreigingen omgezet kunnen worden in kansen. Denk bijvoorbeeld aan drijvende gebouwen die klimaatverandering het hoofd kunnen bieden en die tevens de stad aantrekkelijker maken. Daarnaast kun je de behoefte aan CO2-reductie en energiebesparing zien als een manier om een sterkere economie te creëren.

Rotterdam legt de nadruk op initiatieven die al gestart zijn om het Nexus probleem aan te pakken, om zo deelnemers te inspireren bij te dragen aan oplossingen. Ook hopen we 16 mei te horen welke mogelijkheden topmanagers van toonaangevende bedrijven nu al zien op het gebied van levensmiddelenproductie en watermanagement."

Internationale top wetenschap en zakenwereld bij elkaar

Paul Polman (Unilever), Frans van Houten (Philips), Michael Braungart (Cradle to Cradle®), David Breashears (GlacierWorks) en Jeremy Oppenheim (McKinsey & Company) gaan samen met anderen de menselijke druk op deze Nexus bekijken. Daarbij kijken ze naar inspirerende praktijkvoorbeelden en naar hoe ieder van ons een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van oplossingen.

Rotterdam podium voor innovatie

Rotterdam is de ideale plek om mensen samen te brengen om de complexe samenhang tussen energie, water en voedsel te verkennen. De laaggelegen deltastad heeft één van’s werelds grootste havens, behoort tot de belangrijkste handels- en distributiecentra voor voedsel- en landbouwproducten, en is een belangrijk knooppunt voor energie- en petrochemische activiteiten. Daarnaast is Rotterdam zowel nationaal als internationaal een toonaangevend centrum van kennis over water, stedelijke landbouw en klimaatverandering.

Het forum zal worden gehouden tijdens de Shell Eco-marathon; de zuinigheidswedstrijd waar 3000 studenten uit heel Europa in zelfgemaakte voertuigen zo ver mogelijk zullen rijden op de kleinste hoeveelheid brandstof. De samenwerking, innovatie en passie die uit deze wedstrijd voortkomen, zijn een passend decor voor het forum