Stel je voor; je ontwerpt en bouwt een auto die op zo min mogelijk brandstof zo ver mogelijk kan rijden. Klinkt onmogelijk? Niet voor de meer dan 3000 studenten uit heel Europa die juist dat beogen. Van 16 tot en met 19 mei 2012 testen zij hun kennis in energie-efficiënt rijden op een geheel nieuw stratencircuit speciaal ontworpen voor de Shell Eco-marathon. Het is de eerste keer dat deze zuinigheidswedstrijd in Europa op de openbare weg plaatsvindt en daarmee toegankelijk is voor het grote publiek. Na 28 jaar wordt de wedstrijd nu in Nederland verreden met Rotterdam als gastheer.

Kick off in Rotterdam

Onder toeziend oog van Alexandra van Huffelen, wethouder van onder meer Duurzaamheid van de gemeente Rotterdam, en Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland B.V. is vandaag op het Drijvend Paviljoen in Rotterdam het officiële startschot gegeven van deze 28e editie van de Shell Eco-marathon Europa.

Met zeventien teams van veertien verschillende universiteiten, hogescholen en middelbare scholen is Nederland één van de best vertegenwoordigde landen tijdens de Shell Eco-marathon Europa. Vorig jaar vielen de studenten van de Haagse Hogeschool in de prijzen met de zuinigste waterstof vierwieler van Europa.

Rotterdam nieuwe gastheer

In de stad Rotterdam heeft Shell een nieuwe partner gevonden om de komende jaren de Shell Eco-marathon te organiseren. Het evenement past in de ambities van de stad om de meest duurzame wereldhavenstad te worden en in 2014 de European Green Capital Award te behalen.

Alexandra van Huffelen, wethouder van de gemeente Rotterdam zegt: “Rotterdam is trots zo’n groot en belangrijk evenement als de Shell Eco-marathon Europa te mogen verwelkomen. De stad stimuleert allerlei vormen van duurzaam vervoer die moeten bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en halvering van de CO2-uitstoot. Dit evenement past in de ambities van de stad om de meest duurzame wereldhavenstad te worden.

De Shell Eco-marathon kan bovendien een belangrijke bijdrage leveren aan het stimuleren van technologische innovaties en opleidingen waarmee hoogwaardige werkgelegenheid voor Rotterdammers kan worden gecreëerd. Ook is het voor Rotterdam Evenementenstad een aantrekkelijk evenement gericht op een breed publiek.”

Een primeur in Europa

Waar voorheen de competitie op een racecircuit werd gereden, is nu voor het eerst in de geschiedenis van de wedstrijd een stratencircuit het toneel voor de Shell Eco-marathon Europa. De verplaatsing naar de openbare weg rondom Ahoy maakt de wedstrijd nog uitdagender voor de 227 teams uit 24 landen en kent een nieuw nulpunt in het meten van de records. Het parcours bevat maar liefst vijf bochten van 90°.

De rijvaardigheid van de teams is essentieel want de mate van remmen, versnellen en het nemen van de bochten hebben tot 50% invloed op de resultaten. Door de competitie op de openbare weg te houden wordt de praktische toepasbaarheid voor de toekomstige mobiliteit en energie-efficiëntie nog beter zichtbaar. Ook brengt het de Shell Eco-marathon dichter bij het publiek.

Een driedaags event: wat is er te zien

De Shell Eco-marathon wint aan populariteit onder het brede publiek. Daarom biedt het evenement dit jaar meer dan enkel de wedstrijd voor de teams. Met een breed aanbod aan interactieve activiteiten en attracties kan iedereen, van jong tot oud, de toekomst van energie en mobiliteit ervaren.

Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland B.V. voegt toe: “We zijn zeer trots dat de Shell Eco-marathon Europa nu naar Nederland komt en verheugen ons op de samenwerking met Rotterdam. De wedstrijd draait om menselijk vernuft, het verleggen van grenzen en de kracht van teamwork. Wij zien ernaar uit de nieuwe generatie Europese ingenieurs en ontwerpers te verwelkomen met hun innovaties in energie-efficiënt rijden.”

Net als tijdens voorgaande edities wordt ook dit jaar de Shell Eco-marathon Europa ondersteund door Michelin, die speciaal voor de Shell Eco-marathon ontwikkelde banden levert aan de teams, en de Linde Group, leverancier van het brandstoftype waterstof. Dit jaar sluit ook de ANWB zich aan als partner, technici van ANWB Wegenwacht en ANWB Vrijwilligers zullen de teams ondersteunen en adviseren.

Over Shell Eco-marathon

De Shell Eco-marathon is een van ‘s werelds meest innovatieve en uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid die jaarlijks wordt gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. De Shell Eco-marathon verwelkomt ieder jaar talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. Met de Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De winnaar is het team dat het verst rijdt op 1kWh of 1 liter brandstof.

De Shell Eco-marathon brengt huidige en toekomstige leiders en mensen bijeen, die gepassioneerd zijn over het vinden van duurzame oplossingen voor het wereldenergieprobleem. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met de Shell Eco-marathon zijn toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier tegemoet te komen aan de toenemende energiebehoeften.

De Shell Eco-marathon is een wereldwijd initiatief met edities in de Verenigde Staten en Azië: de Amerikaanse competitie vindt plaats van 29 maart t/m 1 april in Houston, Verenigde Staten. De Aziatische editie wordt gereden van 4 t/m 7 juli in Kuala Lumpur, Maleisië.

Shell Mediacontacten

Tel.: 070 – 377 8750