NAM, een 50/50 joint venture van Shell en Esso, verzorgt de winning namens de Maatschap Groningen. De Maatschap Groningen is een samenwerking tussen NAM en EBN (een staatsdeelneming). GasTerra is verantwoordelijk voor de verkoop van het aardgas. Zowel Shell, Esso, EBN als de Staat hebben een aandeel in Gasterra. Gasterra ontstond in 2005 als gevolg van Europese regelgeving over liberalisering. De transport- en verkoopactiviteiten werden gesplitst. Het leidingnetwerk en het transport gingen door onder de naam Gasunie, voor 100% in handen van de Staat. De verkoopactiviteiten werden ondergebracht in het nieuw opgerichte GasTerra en dat bleef onderdeel van het Gasgebouw. De samenwerking in het Gasgebouw tussen de Staat, Shell en Esso bestaat nog steeds. 

gasgebouw

GasTerra

GasTerra is een publiek-private samenwerking tussen de overheid en de energiemaatschappijen Shell en ExxonMobil. De Staat bezit de helft van de aandelen. GasTerra is onder meer verantwoordelijk voor de verkoop van het door NAM geproduceerde Groningengas. Door het stoppen met de gaswinning in Groningen komt de kernactiviteit van GasTerra op termijn te vervallen. De komende jaren wordt GasTerra dan ook geleidelijk afgebouwd.

Meer Shell

Dossier Groningen

De aardgaswinning in Groningen verzekerde Nederland van energie, maar kende een keerzijde: de aardbevingen. In dit dossier een beknopte geschiedenis van Shells rol in de aardgaswinning, hoe de opbrengsten werden verdeeld en hoe besluitvorming tot stand kwam. Plus: antwoorden op vragen over het stoppen van de gaswinning en de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.

Het groningen-gasveld

In Groningen, onder Slochteren, ligt het grootste gasveld van Europa. Het Groningen-gasveld heeft een geschatte oppervlakte van 900 km2.  

Zes vragen over de afbouw van de gaswinning in Groningen

Jarenlang is het Groningengasveld een belangrijke energiebron voor Nederland en Noordwest-Europa geweest. Dat wordt binnenkort anders

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.