Shell is al meer dan 125 jaar met Nederland verbonden. Het internationale energieconcern is met onder meer de raffinaderij in Pernis, de chemie-installatie in Moerdijk, de winningsactiviteiten van joint-venture NAM, een landelijk dekkend netwerk van tankstations, investeringen in duurzame energie, dochtervennootschappen als laadpalenbedrijf New Motion en een groot onderzoekscentrum in Amsterdam, stevig verankerd in de Nederlandse samenleving en economie. Bovendien staat het wereldwijde hoofdkantoor van Royal Dutch Shell in Den Haag.

Het feit dat het internationale hoofdkantoor in Nederland staat heeft gevolgen voor de betaling van winstbelasting in Nederland. De fiscaal aftrekbare kosten zijn namelijk relatief hoog ten opzichte van de operationele winsten in Nederland. Sommigen vinden het niet wenselijk dat bedrijven, zoals Shell, als gevolg van die aftrekposten minder of zelfs geen winstbelasting betalen.

Shell Nederland behaalde in 2018 met de Nederlandse activiteiten een winst voor belastingen van ongeveer 0,5 miljard euro. Door verrekening van verliezen uit het verleden betaalde het bedrijf in 2018 in Nederland – waar dus het hoofdkantoor staat – geen winstbelasting.

De waarde van Shell in Nederland betaalt zich echter niet enkel uit in winstbelasting. Shell Nederland betaalde in 2018 aan de Nederlandse Staat een bedrag van 4,5 miljard euro aan belastingen van klanten, werknemers en aandeelhouders. Via de joint venture NAM vloeide 0,5 miljard euro aan winstbelasting en royalties naar de staatskas.

Ook de aanwezigheid van een hoofdkantoor heeft voordelen. In 2018 werd bijvoorbeeld voor circa 3 miljard euro aan opdrachten gegund aan pakweg 2.500 verschillende Nederlandse bedrijven. Bovendien levert de aanwezigheid van het hoofdkantoor veel werkgelegenheid op. 

Shell en belastingen

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied
Shell en belastingen

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied

Meer Shell en belasting

Belastingrapportage

Een belangrijke stap in fiscale transparantie. Shell maakt afdracht van belastingen in 98 landen bekend.

Belastingen

Welke belastingen betaalt Shell in Nederland en in de rest van de wereld? Hoe denkt Shell over het Nederlandse belastingstelsel? Kortom, wat is de belastingpositie van Shell? U vindt het op deze speciale belastingpagina.

Shell geeft inzicht in belastingen

Een belangrijke stap in fiscale transparantie. Shell maakt afdracht van belastingen in 98 landen bekend.