Shell is al meer dan 125 jaar met Nederland verbonden. Het internationale energieconcern is met onder meer de raffinaderij in Pernis, de chemie-installatie in Moerdijk, de winningsactiviteiten van joint-venture NAM, een landelijk dekkend netwerk van tankstations, investeringen in duurzame energie, dochtervennootschappen als laadpalenbedrijf New Motion en een groot onderzoekscentrum in Amsterdam, stevig verankerd in de Nederlandse samenleving en economie. Bovendien staat het wereldwijde hoofdkantoor van Royal Dutch Shell in Den Haag.

Het feit dat het internationale hoofdkantoor in Nederland staat heeft gevolgen voor de betaling van winstbelasting in Nederland. De kosten zijn namelijk relatief hoog ten opzichte van de operationele winsten in Nederland. Sommigen vinden het niet wenselijk dat bedrijven, zoals Shell, als gevolg van die aftrekposten minder of zelfs geen winstbelasting betalen.

Shell realiseerde in 2019 een winst voor belastingen van ongeveer 600 miljoen dollar in Nederland. Omgerekend werd ruim 300 miljoen euro aan winstbelasting en royalty’s afgedragen, waarvan zo’n 290 miljoen euro via Shells aandeel in de joint venture NAM. Los van NAM betaalde Shell in 2019 – na verrekening van verliezen uit het verleden – ongeveer 14 miljoen euro winstbelasting in Nederland.

Shell en belastingen

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied
Shell en belastingen
Detail 1

Aangiften en betalingen

Jaarlijks dient Shell wereldwijd zo'n 44.000 aangiften in en verwerkt Shell circa 24.000 betalingen.

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied

Meer Shell en belasting

Belastingrapportage

Een belangrijke stap in fiscale transparantie. Shell maakt afdracht van belastingen in 98 landen bekend.

Belastingen

Welke belastingen betaalt Shell in Nederland en in de rest van de wereld? Hoe denkt Shell over het Nederlandse belastingstelsel? Kortom, wat is de belastingpositie van Shell? U vindt het op deze speciale belastingpagina.

Shell geeft inzicht in belastingen

Een belangrijke stap in fiscale transparantie. Shell maakt afdracht van belastingen in 98 landen bekend.