
Shell Nederland of Royal Dutch Shell, wat is waar?
17 dec. 2019
Wat weet u van het grootste bedrijf in Nederland? Test uw kennis over Shell Nederland. Wat is waar of niet waar?
-
Marjan van Loon is de baas van Royal Dutch Shell
❌ Ze hoort het vaak. Het is een compliment, maar het is niet waar. Marjan van Loon is de baas van Shell in Nederland. Officieel is haar titel president-directeur Shell Nederland. Zij gaat over de koers en de activiteiten van Shell in Nederland. Net als de baas van Shell Australië verantwoordelijk is voor het werk in dat land. Voor Shell Japan; hetzelfde verhaal. En ga zo maar door. Shell is in meer dan 70 landen actief. Er werken in totaal zo’n 82.000 mensen bij Shell. De baas van deze ‘landendirecteuren’ is dan weer Ben van Beurden. Hij is de CEO (Chief Executive Officer) van Royal Dutch Shell Plc. Ben van Beurden is ook een Nederlander, net als Marjan van Loon, maar hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie van Shell wereldwijd.
-
Shell betaalt in Nederland geen belasting.
❌ Een gevoelig punt, die belastingen. Google maar eens op Shell en belasting. Maar beweringen dat Shell in Nederland geen belasting betaalt, kloppen niet. Shell Nederland draagt gewoon belasting af, net als ieder ander bedrijf in Nederland. In 2018 droeg Shell in Nederland via klanten, werknemers en aandeelhouders zo’n 4,5 miljard euro af aan allerlei belastingen zoals accijnzen, loonbelasting, btw en dividendbelasting. Dat is een flinke bijdrage aan de Nederlandse staatskas.
Waar de discussie om draait, is de winstbelasting. Die belasting betalen bedrijven over de winst die ze hebben gemaakt. Buiten de deelneming in NAM betaalde Shell in Nederland inderdaad geen winstbelasting in 2018. Dat komt doordat grote kostenposten van de winst worden afgehaald. Denk aan de kosten voor het hoofdkantoor, of buitenlandse verliezen die niet in dat buitenland kunnen worden afgetrokken. Zo’n regeling is door de overheid ingevoerd om het aantrekkelijk te maken voor grote multinationals om zich in Nederland te vestigen. Door deze aftrekposten bleef er in 2018 in Nederland inderdaad geen winst meer over. Wel betaalde NAM, waarvan Shell voor 50% aandeelhouder is, in 2018 een bedrag van 0,5 miljard euro winstbelasting en royalties.
-
Shell investeert alleen in Nederland in duurzame energie.
❌ Dat wordt inderdaad wel eens gedacht, maar het is niet waar. Shell heeft in Nederland een groot zonnepark geopend in Moerdijk, investeert in waterstof en bouwt windparken op de Noordzee. Hier gaan miljoenen naartoe, maar wereldwijd is het nog veel meer. Shell wil jaarlijks gemiddeld 1 tot 2 miljard dollar investeren in haar New Energies business. Vanaf 2021 zou er een schepje bovenop kunnen komen tot 2 tot 3 miljard dollar gemiddeld per jaar. In dit bedrag is overigens niet meegerekend alles wat Shell wereldwijd doet om haar eigen activiteiten te verduurzamen, en al het onderzoek dat Shell doet naar duurzamere technologieën zoals aardwarmte en waterstof.
Waar de investeringen in nieuwe energie naartoe gaan? Die kunnen naar allerlei projecten in de wereld gaan: een groot windpark op de oceaan bijvoorbeeld. Startup Husk Power Systems in India, dat kleinschalige energiesystemen maakt die 24 uur per dag duurzame energie kunnen leveren. Ieder land is weer anders, net als de wet- en regelgeving en de mogelijkheden om te verduurzamen.
-
Nederland is heel belangrijk voor Shell.
✔️ Klopt. Shell vennootschappen zitten in meer dan 70 landen. Maar Nederland is zeker een speciaal land voor Shell. Shell heeft Nederlandse wortels. En hier staat het hoofdkantoor, in Den Haag. Daarnaast zijn alle divisies van Shell ook in Nederland vertegenwoordigd. Shell Nederland is een soort Madurodam-versie van het mondiale Shell. In Amsterdam zit een van de drie grootste onderzoekscentra van de Shell groep. Europa’s grootste raffinaderij staat in Pernis. En in Moerdijk heeft Shell een grote chemiefabriek.
Voor de productie van aardgas neemt het belang van Nederland voor Shell af. Dit omdat de productie van aardgas in Groningen wordt afgebouwd. En net als elders in de wereld investeert Shell ook in Nederland in nieuwe energie. Denk aan het zonnepark Moerdijk of het windpark dat we met het consortium Blauwwind in de Noordzee bouwen.
-
Shell investeert weinig in duurzame energie.
❌ Wat is weinig? Wat is veel? Daar verschillen de meningen over. Als het gaat om de absolute getallen: Shell wil wereldwijd jaarlijks gemiddeld tussen de 1 en 2 miljard dollar investeren in nieuwe energie. Nog los daarvan gaat er geld naar het verbeteren van bestaande productieprocessen en producten. Verhoudingsgewijs gaat er meer geld naar fossiele energie, maar dit is aan het schuiven, in gelijke tred met de energietransitie. Vanaf 2021 zouden de investeringen van Shell in haar New Energies business kunnen oplopen naar gemiddeld 2 tot 3 miljard dollar per jaar. Vergeleken met andere energiemaatschappijen, ja zelfs bedrijven in het algemeen, besteedt de Shell groep veel geld aan nieuwe energie.
-
Shell is een oliereus.
❌ Dat klopt niet, of beter, het klopt niet helemaal. Shell levert ongeveer 3% van de energie in de wereld. Shell produceert ongeveer net zoveel olie als gas. En daar komt dus steeds meer nieuwe energie bij, in de vorm van elektriciteit uit zon of wind en biobrandstoffen. Shell-CEO Ben van Beurden noemde deze eeuw niet voor niets “de eeuw van elektriciteit”.
-
Shell is eigenlijk een Engels bedrijf.
❌ Tsja, da’s een lastige. Royal Dutch Shell is een plc (plc staat voor public limited company, het Britse equivalent van de Nederlandse N.V.), een vennootschap naar Engels en Welsch recht, met een hoofdkantoor in Den Haag. Die constructie komt voort uit de manier waarop het bedrijf is ontstaan. Shell ontstond namelijk officieel in 1907, nadat Koninklijke Olie en Shell Transport and Trading Company Ltd gingen samenwerken. Koninklijke Olie heeft wortels in Nederlands-Indië. En Shell Transport and Trading Company Ltd in Engeland. Koninklijke/Shell ontwikkelde zich tot een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld. Met hoofdkantoren in Londen en in Den Haag. Vanaf 2004 ging de duale structuur overboord. Het werd één onderneming naar Engels en Welsch recht: Royal Dutch Shell plc met een hoofdkantoor in Den Haag. Shell is dus eigenlijk een Nederlands én een Engels bedrijf.
Meer Shell
De nieuwe energiekaart
Op weg naar schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt doet? Bekijk onze stappen in de Nederlands energietransitie.
Zes vragen over Shell en belastingafdracht
Shell draagt bij aan de Nederlandse samenleving via banen, bedrijven en belastingen. Wij volgen de Nederlandse belastingregels naar letter en geest.
Nieuws
Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.