1. De indruk bestaat dat Shell haar hoofdkantoor naar elders gaat verplaatsen. Klopt dat?

Nee. Shell is een Britse plc. met een hoofdkantoor in Nederland. We hebben een structuur met A- en B-aandelen en daar willen we graag vanaf. Afschaffing van de dividendbelasting in Nederland zou dit mogelijk maken. Nu dit niet doorgaat kijkt Shell naar andere oplossingen. Verplaatsing van het hoofdkantoor is een van de mogelijke oplossingen, maar hiervoor bestaan geen concrete plannen. Shell-CEO Ben van Beurden zegt hierover in Het Financieele Dagblad: “Je moet altijd blijven nadenken. Niets is permanent en natuurlijk kijken we naar het vestigingsklimaat. Maar je hoofdkantoor verplaatsen is geen triviale maatregel. Daar moet je niet te makkelijk in zijn.”

2. Waarom heeft Shell eigenlijk een structuur met A- en B-aandelen?

In 2004 moesten wij onze organisatie flink vereenvoudigen. De twee toenmalige moedermaatschappijen werden samengevoegd: de N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en The Shell Transport and Trading Company, plc. Shell stond toen voor de keuze om het nieuwe hoofdkantoor in Nederland te plaatsen of in het Verenigd Koninkrijk. Probleem was dat Nederland wel dividendbelasting heeft en het Verenigd Koninkrijk niet. Daarom creëerden wij een structuur met A- en B-aandelen. Op dividend en op B-aandelen wordt geen dividendbelasting geheven, mits zij worden betaald via het zogenoemde dividend access mechanism. Dit loste het probleem op voor de aandeelhouders van de Britse moedermaatschappij en maakte de weg vrij voor een hoofdkantoor in Den Haag.

3. En nu wil Shell ineens af van deze structuur?

Niet ineens. In 2004 was het de verwachting dat de complexe duale-aandelenstructuur slechts voor een beperkte periode in stand zou blijven. Deze verwachting werd bevestigd door uitspraken van de toenmalige Staatssecretaris van Financiën Joop Wijn in de Eerste en Tweede Kamer. Onze aandelenstructuur geeft beperkingen, bijvoorbeeld bij het doen van overnames. “Het is geen acuut probleem, maar het is wel een probleem dat ik liever opgelost heb. Daar zijn we mee bezig,” zegt Ben van Beurden hierover in Het Financieele Dagblad.

Meer Shell

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

Shell in Nederland

Wat is en wat doet Shell in Nederland?

Hoe draagt Shell bij aan Nederland?

Shell draagt bij via belastingen, bestedingen en banen.