Zoektocht
De kunst is echter om door de bomen het bos te gaan zien. Er zijn tal van factoren die dat bemoeilijken. “Ik weet van alles van petrochemische projecten en van grote, stalen pijpleidingen en reactoren, maar wat weet ik van medische apparatuur?”, zegt Joost van der Wal. “Het was eigenlijk mijn eerste baan die puur Nederlandstalig is”, vult collega van Zutphen aan. “Dat was al omschakelen en daar komt medisch en ambtelijk jargon nog bij.”
De zoektocht van de nieuwe LCH’ers richt zich in eerste instantie op het krijgen van overzicht. Waar is precies behoefte aan? Hoeveel is ervan nodig? Zijn er partijen die, al dan niet aan elkaar gekoppeld, dit kunnen leveren? Hoe zit het met certificering? Welke beloften kun je maken aan die fabrikanten? Wie neemt uiteindelijk de beslissingen?
“Ik denk dat we hier met onze Shell-ervaring echt iets hebben kunnen toevoegen”, zegt Maarten van Heel. “We zijn getraind in het onder tijdsdruk structureren en aansturen van complexe projecten. De Shell-aanpak was te gebruiken al waren de materie en de omstandigheden natuurlijk anders dan wat voor ons normaal is.”
Dat alles vindt plaats op afstand, via de telefoon en in een wereld waarin afwijkende ICT-systemen met elkaar moeten kunnen communiceren. Niemand heeft het team waarmee ze zo intensief samenwerken ooit in levenden lijve ontmoet. Alles gebeurde virtueel. En dat alles onder tijdsdruk. Het is noodzakelijk snel resultaat te boeken.
”Ik had het idee met de helft van de Nederlandse industrie aan de telefoon te hangen”, zegt Van Zutphen. “Ik sprak bijvoorbeeld met CEO’s die ik normaal gesproken nooit aan de telefoon zou krijgen”, vult Van Dijk aan. “Het is zo’n verscheidenheid aan bedrijven waarmee je te maken hebt, dat ik me soms een durfinvesteerder voelde of een start-up coach”, zegt Van der Wal.
Puzzels leggen
Ze boeken resultaat. Alle projectmanagers zijn het eens over het mooiste moment van de corona-krachttoer: het plaatsen van de eerste order. Maar voor het zover was, liepen ze eerst nog tegen een ander probleem aan: het contract. Het standaardcontract met de algemene voorwaarden van de Nederlandse ziekenhuizen bleek in deze crisisdagen ongeschikt. Geen enkel bedrijf wilde op die voorwaarden gaan leveren.
Arent van Sminia, een ervaren Shell-inkoper, werd als volgende bij de projecten betrokken. “We hebben zitten stoeien met ziekenhuisvoorwaarden, maar uiteindelijk hebben we het Shell-contract als uitgangspunt genomen. Dat heb ik samen met Shell-jurist Dinah Elzinga in twee dagen tijd aangepast, waardoor het ook voor overheid, producerende bedrijven en logistieke dienstverleners een goed document werd.”
Het was niet de enige puzzel die Van Sminia moest leggen. “Wat is de prijs en hoe gaat het met eventuele voorfinanciering?”, somt hij op. Ook daarvoor zijn inmiddels passende oplossingen gevonden, samen met zijn partner van de overheid. “Er is daar echt heel hard gewerkt”, zegt de Shell’er. “Ik heb ‘s avonds, in weekenden en met Pasen veelvuldig contact gehad met ambtenaren om tot oplossingen te komen. De beslisprocedures zijn daar complexer dan bij Shell.”
Afschalen
Al het harde werk werpt zijn vruchten af. De eerste Nederlandse beademingsapparaten, mondkapjes, wattenstokjes voor testen en beschermende spatschermen komen van de band op weg naar zorgpersoneel dat zit te springen om deze zaken. Het is het resultaat van een ongekende bereidheid tot samenwerking.
Teamleider Folkert Huysinga is inmiddels zijn team aan het inkrimpen. “Het is bijzonder hoe snel je als organisatie van start-up naar scale-up naar corporate kan groeien, maar nu de eerste contracten zijn gesloten is het tijd om ‘af te schalen’. Het ‘managen’ van contracten is geen zaak meer voor dit team. Iedereen heeft superprofessioneel gewerkt en aan adaptief vermogen heeft het zeker niet ontbroken.”
In de Limburgse woning van Hermione van Zutphen is de muur in de uurtjes tussendoor toch geschilderd. In tijden van crisis is veel mogelijk.