2019_165_ed.jpeg?imwidth=960)
Enthousiasme voor waterstof groeit binnen de energiesector
15 okt. 2020
Huub Hillen (27) werkt sinds 2019 voor Shell op de New Energy Research and Technology afdeling in Amsterdam. Huub studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en heeft tijdens zijn afstudeerstage bij Shell in Rijswijk onderzoek gedaan naar het transporteren van waterstof door bestaande offshore gaspijpleidingen in de Noordzee. Deze kennis kan van belang zijn bij toekomstige waterstofprojecten als NortH2. Een inkijkje in het werk van Huub.
Augustus 2019: belangrijke rol voor waterstof
Terwijl de meeste van mijn collega’s nog vakantie vierden, begon ik begin augustus 2019 als onderzoeker bij de afdeling New Energies Research and Technology (NERT) in Amsterdam. Mijn afdeling richt zich op de technische ontwikkeling van duurzame energievormen, zoals windenergie, zonne-energie, ecologische oplossingen en energiedragers als waterstof, en doet fundamenteel onderzoek voor lange termijn implementatie. Ik zit zelf in het Hydrogen Mobility and Supply team dat zich richt op de implementatie van waterstof voor mobiliteit. Over de grens zijn er momenteel al 50 Shell-tankstations waar het mogelijk is om waterstof te tanken. Ook in Nederland zullen ze komen. Zelf richt ik mij voornamelijk op het transporteren van waterstof door (bestaande) pijpleidingen.
Waterstof kan een belangrijke rol gaan spelen als energiedrager in toekomstige energiesystemen en als element voor het decarboniseren van industriële processen. Bij het creëren van energiesystemen op basis van zonne- en windenergie is er behoefte aan opslag- en transportoplossingen; de zon schijnt immers ’s avonds niet en waaien doet het ook weleens minder hard. De positieve eigenschappen van waterstof met betrekking tot de opslag en het transport krijgen daarom veel aandacht. Daarnaast is waterstof een interessante optie om de uitstoot van de mobiliteitssector te verminderen. Anders dan batterij-elektrisch aangedreven voertuigen hebben waterstofvoertuigen geen relatief zware batterijen nodig. We zien nu dat waterstof vooral interessant is voor zware voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens, en voor voertuigen die lange afstanden moeten afleggen.
Pijpleidingen kunnen gebruikt worden voor het transporteren van grote volumes gasvormig waterstof. Hergebruik van bestaande aardgasnetwerken kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparing en kan daardoor de introductie van een waterstofeconomie versnellen. In ons team onderzoeken wij momenteel welke materialen het meest geschikt zijn voor het transport van waterstof en hoe waterstof het best in gasnetwerken kan worden geïntroduceerd.
"De schaal van de energietransitie is enorm groot, dat maakt het juist interessant"
December 2019: mijn draai gevonden
Iedere ochtend pak ik vanaf mijn appartement in de binnenstad van Amsterdam m’n fiets naar het IJ. Daar stap ik op het pontje naar Amsterdam-Noord. Vanaf het water kan ik het Shell-kantoor al zien liggen. Binnen een half uurtje ben ik op mijn werk. Ik vind Shell een interessant bedrijf dat in mijn ogen grote impact kan maken in de energietransitie. Daarbij ervaar ik dat er veel kennis aanwezig is vanuit de olie- en gasindustrie, denk aan geologie, boren en het transporteren van moleculen. Kennis, kortom, die een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van nieuwe en duurzame vormen van energie. Ik vind de energietransitie een fascinerend onderwerp. De schaal van deze transitie is enorm groot, dat maakt het juist interessant.
Januari 2020: Young Shell Amsterdam
Sinds januari ben ik actief bij Young Shell Amsterdam. Dat is een netwerk binnen Shell dat activiteiten organiseert voor de jongere generatie Shell-medewerkers in Amsterdam. Wij organiseren bijvoorbeeld geregeld leadership engagement activiteiten waarbij we spreken met leiders binnen de organisatie. Zo woonde president-directeur Shell Nederland Marjan van Loon een van onze vergaderingen bij. We spraken over onderwerpen als de energietransitie en de waarde die jonge professionals kunnen toevoegen aan het bedrijf plus de uitdagingen waar we voor staan. Traditiegetrouw wordt het kalenderjaar van Young Shell Amsterdam afgetrapt met een nieuwjaarspubquiz in een café in Amsterdam.
Voorjaar 2020: werken in coronatijden
Covid-19 heeft een flinke impact op ons werk, net als bij vele anderen in Nederland. Het zijn in alle opzichten onzekere tijden, zowel economisch als maatschappelijk. Het mooie is dat de inzet voor de energietransitie blijft. Groen herstel na de crisis is het devies bij Shell.
Recent kondigde Shell daarom de ambitie aan een waterstoffabriek te willen bouwen op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam met raffinaderij Shell Pernis als eerste klant. Later kan de waterstof wellicht gebruikt worden als brandstof voor zwaar transport. Eerder verkondigde Shell al de ambitie om met een consortium het groene waterstofproject NortH2 te willen realiseren in Noord-Nederland, het grootste groene waterstofproject in Europa. Dat leverde me een hoop positieve berichten op van oud-studiegenoten. Aan alles merk je dat het enthousiasme voor waterstof in de Nederlandse energiesector groeit. Ik kijk ernaar uit om ook in de toekomst vanuit Shell bij te dragen aan duurzame energieprojecten.

Over Huub Hillen
Huub Hillen (27) studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft en werkt sinds 2019 voor Shell Technology Centre Amsterdam (STCA). Hij houdt zich bezig met de ontwikkelingen van waterstoftransport en is daarnaast actief bij Young Shell Amsterdam, het netwerk van jonge medewerkers binnen STCA. Hij besteedt zijn vrije tijd graag aan een rondje wielrennen, voetballen of aan een actieve vakantie.
Meer Shell
Dagboek van de energietransitie
Huub, Charlotte, Marc en Herman geven een inkijkje in hun dagelijkse werkzaamheden met hun dagboek van de energietransitie.
De nieuwe energiekaart
Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.
Nieuws
Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.