Verbinding en contact, in deze tijden van corona moeten we daarvoor iets meer moeite doen. Voorafgaand aan de ingebruikname van het nieuwe zonnepark hebben de gemeente, Naturalis en Shell daarom ansichtkaarten verdeeld onder buurtbewoners en omliggende bedrijven. Met deze ansichtkaarten, voor velen symbool van verbinding en contact, konden zij meedingen naar presentjes die mensen dichter bij elkaar kunnen brengen. Zo was er een zonnig ‘diner voor vier’ aan huis te winnen of een gesigneerde dichtbundel van Arjan Hut. De postkaarten zijn gemaakt door sociale werkplaats Caparis. De prijswinnaars worden later bekendgemaakt.

Bloemrijke kruidenmix

In een online evenement ging presentatrice Marijke Roskam in gesprek met de gasten. Koos Biesmeijer, projectleider van het biodiversteitsonderzoek in Heerenveen, vertelde wat de plannen van Naturalis zijn om de biodiversiteit te verrijken op het zonnepark. “Wij zijn al eerder begonnen met ons onderzoek. We waren benieuwd welke soorten er al voorkwamen. Op het oude maïsveld en het veld waar eerst raaigras stond, vonden we echt heel weinig soorten, rondom de sloten wel wat meer. Dat geeft ons het idee dat er heel veel te winnen valt op het park zelf, zoals we ook hebben gezien in Moerdijk. Als we dit goed aanpakken, kan het heel veel verbetering opleveren. Ons onderzoek in Moerdijk liet een sterke toename van de biodiversiteit zien, ook van bedreigde insectensoorten.”

Over de net gezaaide bloemenmix zei Koos Biesmeijer: “Wij helpen de natuur een handje, door planten in te zaaien waarvan we weten dat die er ook van nature kunnen voorkomen. We gaan bijhouden hoe snel we biodiversiteitsherstel zien. Zonneparken zijn relatief nieuw in Nederland, waar we nog veel van kunnen leren.”

‘Sinneljocht’

Marijke Roskam gaf ook het woord aan Arjan Hut, auteur van het gedicht ‘Sinneljocht’ ter ere van de startbouw van het zonnepark in het voorjaar. Arjan leidde op literaire wijze de sprekers in het Fries in, onder wie Marjan van Loon van Shell Nederland. Zij zei: “De opening van het zonnepark in Heerenveen is een belangrijk moment. Voor Shell en voor mijzelf. Als zeiler ken ik de Friese meren, de wind en de zon goed. Het voelt dan ook extra speciaal dat wij in Friesland ons eerste gemeentelijke zonnepark mogen openen. Shell wil in Nederland onderdeel zijn van de lokale energietransitie. Zoals dichter Arjan Hut bij de start van de bouw zei: ‘Hier komen nieuwe dagen.’ Nieuwe dagen voor Heerenveen en voor Shell Nederland. Samen met al onze partners en de bewoners hier vandaag, hebben we een goede stap gezet naar een schonere toekomst.”

Landschappelijke inpassing

Wethouder Jelle Zoetendal van Heerenveen lichtte toe hoe belangrijk het zonnepark is voor de gemeente en hoe het wordt ingepast in het landschap. “Er is veel ruimte voor groen. Elsensingels worden langs en door het zonnepark geplaats. Er is een groene zone gecreëerd voor de biodiversiteit. Dat onderzoekers van Naturalis hierbij betrokken zijn, geeft aan dat hier serieus werk van wordt gemaakt.”

“We vinden het ook belangrijk dat iedereen mee kan doen en dat inwoners betrokken zijn bij de plannen en ontwikkelingen. Dan is het erg mooi om van de omwonenden te horen dat de samenwerking zo goed verlopen is. Naast energie heeft het park ook maatschappelijke voordelen opgeleverd: de inzet van lokale partijen bij de bouw, een duurzaamheidsproject met de inwoners van Nieuweschoot, een duurzaamheidsfonds en aanstaande schoollessen over energie en biodiversiteit waarbij het zonnepark wordt bezocht.”

‘Sinnebyld’

Uiteindelijk openden de buurtbewoners Gerda Kalsbeek, Maurice Endeman en Gerlinda Nijboer het zonnepark officieel door een reusachtige schemerlamp aan te zetten. Het symbolische licht waaronder Arjan Hut een nieuw gedicht ter ere van de opening voordroeg, ‘Sinnebyld’.

Meer Shell

Ode aan de zon

Met de voordracht van het Friese gedicht Sinnebyld van Arjan Hut, een ode aan zon, is het zonnepark Heerenveen-Zuid officieel geopend.

Zon

Zonnestroom speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van vandaag en morgen. Shell heeft in Nedelands zes zonneparken.

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.