
Hoe 3D-printing medisch personeel helpt te beschermen
27 mrt. 2020
Door het coronavirus (COVID-19) dat wereldwijd om zich heen grijpt, stijgt de druk op het medisch personeel. Goede bescherming voor medisch specialisten en verpleegkundigen is cruciaal. Shell heeft deze week honderd speciale opzetstukken voor beschermende gezichtsmaskers voor medisch personeel geleverd aan Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Deze onderdelen zijn met 3D-printers van het onderzoekscentrum van het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) geproduceerd. “Het is niet meer dan logisch dat we deze techniek inzetten in de strijd tegen het coronavirus”, aldus Ron van Wolferen, verantwoordelijk voor 3D-printing bij Shell.

Ron van Wolferen kwam in contact met anesthesist Bas Zeppenfeldt van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Net als in andere ziekenhuizen in Nederland groeit ook in Den Haag de vraag naar goede bescherming voor het medisch personeel. De bestaande medische beschermingsmiddelen kunnen schaars worden als de pandemie zich nog verder uitbreidt. Met een kleine aanpassing is het mogelijk om standaard duikmaskers in te zetten voor medisch personeel, wees een studie van TU Delft en HMC uit. “Aan ons werd gevraagd of wij de onderdelen voor deze aanpassing kunnen printen”, vertelt Van Wolferen. “We hoefden niet lang na te denken om hier ja tegen te zeggen.”
Honderd opzetstukken voor gezichtsmaskers
Zeppenfeldt en Van Wolferen maakten snel een afspraak en ontmoetten elkaar op een plek langs de A4, praktisch gezien de meest logische plek. Zeppenfeldt bracht een voorbeeld van het te maken onderdeel mee, Van Wolferen nam het vervolgens mee naar het onderzoekscentrum van Shell in Amsterdam. Van TU Delft kreeg Van Wolferen de technische specificaties opgestuurd. Joost Kroon, een van de 3D-print experts van Shell heeft vervolgens een ontwerp gemaakt. De hele nacht zijn de printers van Shell in Amsterdam aan het werk gezet.
3D-printing geschikt middel in coronacrisis
Nog geen dag later zijn honderd van deze opzetstukken afgeleverd bij het Haaglanden Medisch Centrum. Van Wolferen: “Dit is een eerste voorbeeld van hoe we de 3D-printtechniek kunnen inzetten voor toepassingen die echt noodzakelijk zijn tijdens deze corona-pandemie, en we zijn bezig om te kijken welke productonderdelen we nog meer kunnen gaan printen om in te zetten tijdens deze crisis.”
Bestaande productie uitgesteld
Normaal gesproken houdt Van Wolferen zich bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden waar Shell 3D-printing kan inzetten. Vanaf 2011 is Shell actief in 3D-printen en sindsdien is er veel kennis opgebouwd. Bijvoorbeeld om onderdelen te printen die worden gebruikt in de fabrieken van Shell. Of om nieuwe producten vorm te geven. Dat werk wordt nu tijdelijk aan de kant geschoven. “We maken een duidelijke keuze om onze productiecapaciteit nu beschikbaar te stellen voor noodzakelijke medische doeleinden gedurende deze crisis”, stelt Ron van Wolferen.

Veiligheid voorop
Sara Galli, collega van Bas Zeppenfeldt bij het HMC is blij met de geprinte toepassing voor het beschermende gezichtsmasker. “Veiligheid is onze prioriteit bij de ontwikkeling van dit masker. We moeten de juiste balans vinden tussen kwaliteit en een creatieve oplossing in tijden van crisis. Dat is gelukt. We hebben een goede oplossing om onze professionals mee te beschermen. Dat is echt nodig, want alleen als we ons medisch personeel kunnen beschermen, kunnen we levens redden.”
Bereid om te helpen
Shell staat klaar om nog meer opzetstukken voor de gezichtsmaskers te printen. Daarnaast werkt Shell aan het printen van beschermende mondkapjes. “Hiervan zijn de eerste prototypes al gemaakt”, laat Van Wolferen weten. Het team van Shell wacht nu op de medische goedkeuring van het RIVM, want de mondkapjes moeten uiteraard aan de gestelde gezondheidseisen voldoen. “Ook als er vitale medische apparatuur nodig is, en het kan worden geprint, dan zijn wij bereid te helpen. Dat hebben we bij de overheid aangegeven.”
Meer Shell
Shell en COVID-19
Het coronavirus heeft grote impact op ons dagelijks leven. Ook bij Shell. Hoe gaat Shell om met COVID-19? Hoe probeert het te helpen bij het bestrijden van het virus? In dit dossier: het laatste nieuws over Shell en COVID-19.
Shell stelt grondstof voor handgels kosteloos beschikbaar
De corona-pandemie (COVID-19) vraagt om verregaande maatregelen. Een daarvan is handen wassen, grondig en vaak. Daardoor stijgt de wereldwijde vraag naar desinfecterende handgels explosief. In de Shell-fabriek in Pernis wordt een essentiële grondstof voor deze handgels geproduceerd: isopropylalcohol (IPA).
Nieuws
Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.