De wintersport verliest aan populariteit maar nog altijd schuiven jaarlijks honderdduizenden Nederlanders aan in de vakantiestroom richting besneeuwde bergtoppen. Niets beter om je op te laden dan beweging en frisse berglucht. Maar geldt dat ook voor je elektrische stekkerauto?

Accountants- en adviesorganisatie KPMG becijferde recentelijk dat op zaterdag 22 februari de meeste mensen richting Alpen gaan en dat Oostenrijk de meest populaire bestemming is. Volgens KPMG zullen daar naar schatting 1500 Nederlanders met een elektrische auto tussen zitten.

De stroom van elektrische rijders kan, volgens de KPMG-onderzoekers, leiden tot oplopende wachttijden bij laadpalen in Zuid-Duitsland. Zij vrezen op deze winterse ‘zwarte zaterdag’ wachttijden die kunnen oplopen tot 75 minuten. Dat is natuurlijk een slecht begin van de vakantiepret.
Volgens de onderzoekers is het te overwegen waard om op een andere dag op reis te gaan als de verkeersdrukte minder is. Maar die keuze heeft natuurlijk niet iedereen. Voor die mensen geldt dat het even doorbijten is en dat geduld een schone zaak is. Tien tips om de belangrijkste obstakels omzeilen?

In welke landen is het goed opladen?

Over het algemeen geldt: hoe zuidelijker en vooral oostelijker de reis gaat, hoe lastiger het wordt en hoe meer planning vooraf is vereist. Door de Benelux is het probleemloos elektrisch toeren. Noorwegen spant de kroon in elektrische gastvrijheid, met bijkomende privileges zoals rijden op de busbaan en gratis parkeren. Duitsland levert geen problemen op, net als Frankrijk, zij het dat er ‘uitdagingen’ kunnen zijn als je van de hoofd(tol)wegen afgaat, en als het dus extreem druk op weg is.

Waar staat die paal?

Een publieke laadpaal of snellader vinden is geen kunst. Sites en apps zijn er te over. Randvoorwaarde is wel een internetabonnement. Wat daarbij helpt is dat de meeste moderne elektrische auto’s een wifi-hotspot hebben. Wie voorkeur heeft voor old school: de ANWB heeft papieren routekaarten van populaire vakantieroutes met de specifieke kenmerken en bronnen over elektrisch rijden per land. Voor wie meer bijdetijds van paal naar paal wil cruisen, is Shell-dochter NewMotion een uitkomst. NewMotion biedt toegang tot meer dan 100.000 openbare laadpunten en is het grootste netwerk van Europa. Met de app selecteer je je auto en de app toont de oplaadpalen die voor jou geschikt zijn, inclusief beschikbaarheid, laadsnelheid en prijzen.

Past de stekker?

Opladen geschiedt via een laadkabel voorzien van een stekker. Zijn alle stekkers hetzelfde? Is elke stekker binnen Europa bruikbaar? Zowel in een gewone lader als in een snellader? Het is helaas driewerf ‘neen’. Niet bij de pakken neerzitten: standaardisering ligt in het verschiet.

Type 2-stekker, beter bekend als de Mennekes-stekker, is door de Europese Commissie aangewezen als de standaard. Alle Europese automerken hebben deze aansluiting. Type 2 voldoet voor zo’n 95 procent van alle normale, ‘langzaamladers’ op publieke laadpunten binnen Europa.

Het eerste type stekker op de markt, type 1, de Yazaki-aansluiting, is ontwikkeld voor het elektriciteitsnetwerk van de Verenigde Staten en Japan. Eigenaren van auto’s met dit type stekker hebben een adapter of verloopkabel van type 1 naar 2 nodig. Vaak al aanwezig en dus geen aanslag op het vakantiebudget.

In Frankrijk en Italië zijn openbare, vooral oudere laadpunten nog wel eens uitgerust met type 3: een stekker met een klep en meer pinnen. Optioneel is dus de aanschaf van een extra laadkabel type 3 voor deze landen, hoewel deze laadpunten wel in hoog tempo worden vervangen door type 2.vv

Actieradius: Acht reductietips

  • Stekker in de sneeuw

    1. Hoe kouder, hoe kleiner de actieradius. Graag, even in gedachte houden op weg naar de sneeuw.

  • Stekker in de sneeuw

    2. Wees zuinig met de verwarming of airco. Slim is het om de auto op temperatuur te brengen terwijl deze nog aan de laadpaal staat.

  • Stekker in de sneeuw

    3. Gebruik de stoelverwarming. Veel efficiënter dan omgevingswarmte.

  • Stekker in de sneeuw

    4. Zorg voor zo min mogelijk luchtweerstand. In de slipstream van bij voorkeur een vrachtauto rijden scheelt kilometers, zeker met een skikoffer op het dak.

  • Stekker in de sneeuw

    5. Daal! Bij het dalen laadt de accu op. Jammer genoeg liggen de meeste skibestemmingen natuurlijk wel op hoogte, dus geschikter voor de terugrit.

  • Stekker in de sneeuw

    6. Reis licht. Hoe minder ballast, hoe meer kilometers.

  • Stekker in de sneeuw

    7. Houd de bandenspanning op orde.

  • Stekker in de sneeuw

    8. Rem op de motor. De elektromotor werkt als een generator om energie terug te winnen en de accu op te laden. Bijkomend voordeel: de remmen slijten minder snel.

Meer Shell

Newmotion

NewMotion is Europa's grootste partner voor elektrisch laden en onderdeel van de Shell groep. Met de laadservice van NewMotion transformeert u de parkeerplaats bij uw kantoor of thuis tot slimme laadlocatie. 

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Intussen werken we op steeds meer plekken in Nederland ook aan schonere energie. Alleen al in de afgelopen drie jaar hebben we besloten om hier circa 6,5 miljard euro in te steken. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie. 

Zoek een Shell-station

Zoek het dichtstbijzijnde Shell-tankstation en plan je route.