Mijn oproep op Klimaatdag
12 okt. 2020
Waar denk jij aan op Klimaatdag? President-Directeur Shell Nederland legt op Klimaatdag een nieuwe uitdaging voor Nederland op tafel. Bekijk haar videoboodschap.
Mijn oproep op Klimaatdag
Title: Mijn oproep op Klimaatdag
Duration: 0:31 minutes
Description:
A video speech by Marjan van Loon (Country Chair NL) on Climate day.
[Video footage]
Marjan in the studio
[Text]
Aan de keukentafel stippelden mijn man en ik de toekomst van onszelf en onze kinderen uit.
Aan de keukentafel overtuigde mijn man mij ervan om als werkende moeder te gaan voor een fulltime baan over de grens.
[Video footage]
Marjan and her husband are sitting at the kitchen table in her home.
[Text]
Aan de keukentafel discussieer ik nu met mijn studerende dochter over de rol van Shell in de energietransitie.
Tafels zijn het belangrijkste meubelstuk. In huis en in ons leven. Net zoals de keukentafel bij ons thuis draaischijf is van ons gezin, is het daarbuiten dé plek waar je elkaar ontmoet, spreekt, van mening verschilt, zorgen deelt, oplossingen zoekt én oplossingen vindt.
Ruim een jaar geleden lag de vraag op tafel bij Shell Nederland: moeten we het Klimaatakkoord steunen? Kunnen we de beloften waarmaken?
[Video footage]
A couple of photos with Ed Nijpels are shown
[Text]
Aan klimaattafels hadden we met alle mogelijke partners gewerkt aan een pad richting CO2-reductie. Scherpe onderhandelingen resulteerden in een pittige opgave. Wetgeving was nog niet uitgewerkt. Details lagen open. Toch steunden we, in de volle overtuiging dat we met z’n allen aan de slag moeten.
De klok tikt.
Nu sta ik hier, op Klimaatdag, 12 oktober, en leg graag een nieuw vraagstuk op tafel: verduurzaming van onze economie. We hebben economisch de wind tegen. Wat heet, het stormt. Maar die wind brengt niet alleen maar ellende, zij biedt ook een kans. Een kans op herstel, groen herstel.
[Video footage]
Images of a LNG and Hydrogen station are shown
[Text]
Shell heeft in Nederland de afgelopen jaren stappen gezet naar een schonere toekomst. Die rol willen we als energiebedrijf ook in de toekomst waarmaken. We innoveren en investeren volop met onze partners in schonere energie: LNG in plaats van stookolie, Bio-LNG en waterstof voor wegtransport, elektrisch laden en waterstof voor de automobilist en voor wie nog niet over kan stappen op dit nieuwe rijden: biobrandstof of als laatste optie CO2-compensatie. Juist ook met en voor ‘moeilijke’ sectoren, vrachtverkeer, scheepvaart, luchtvaart, werken we aan oplossingen voor schonere energie
Met onze partners hebben we laten zien dat we projecten kunnen neerzetten die grote invloed hebben op het Nederlandse energiesysteem. Een paar recente voorbeelden.
[Video footage]
An animation of the modernization of Shell Moerdijk is pictured.
[Text]
In Zuid-Nederland staat een van Europa’s grootste chemiecomplexen: Shell Moerdijk. Pas geleden kondigden we daar een modernisering aan die energie bespaart en uitstoot vermindert. Flink ook, het gaat om een energiebesparing ter grootte van de energiebehoefte van alle huishoudens in een stad als Den Bosch, om een vermindering van zoveel CO2 als 50.000 auto’s uitstoten. Bonus: dit gaat gepaard met honderden miljoenen aan lokale investeringen en levert banen op.
[Video footage]
Video footage of the 100th Shell Recharger at Kanaal Noord is shown
[Text]
Ander voorbeeld. Door heel Nederland openen we snellaadpunten met 100% groene stroom. Recent openden we de 100ste snellaadpaal en inmiddels zijn we hard op weg naar de 200. Met de meeste auto’s ben je er binnen 20 minuten weer onderweg.
Onze overname van NewMotion gaf ons bovendien de mogelijkheid om niet alleen thuisladers, maar ook het grootste netwerk van laders in Europa aan te bieden. Voor de meeste Nederlanders zal Shell Recharge de meest zichtbare transitie zijn die we als bedrijf doormaken.
[Video footage]
A video of wind turbines and a solar farm in Heerenveen are shown.
[Text]
Laatste voorbeeld. Afgelopen zomer kregen we toestemming om met partners, alweer ons derde, windpark op zee te bouwen. En even voor de zomer kondigden we ook de bouw aan van, opnieuw ons derde, zonnepark in Heerenveen. “Hier beginnen nieuwe dagen”, sprak Friese dichter Arjan Hut bij de lancering van de bouw. En zo is het.
De belangrijkste les van al die groene investeringen? Het besef dat we moeten samenwerken om te komen tot onze stip op de horizon; succesvolle uitvoering van het Klimaatakkoord.
Samenwerking geeft ons al de kans om samen met Eneco en kennisinstellingen als TNO en TU Delft een innovatief windpark op zee te starten, waar we met hen vragen gaan tackelen als: hoe zorg je er nou voor dat een windpark ook energie levert als het niet of weinig waait?
Samenwerking biedt ons de mogelijkheid om met het Amerikaanse chemieconcern Dow te werken aan elektrificatie van onze chemiefabrieken.
Samenwerking zorgt ervoor dat we met het piepjonge, Nederlandse Nordsol en afvalrecycler Renewi werken aan bio-LNG uit afval voor verduurzaming van het voor Nederland zo belangrijke wegtransport.
[Video footage]
Video images on North2, the Hydrogen Hub in Rotterdam and the STCA are shown.
[Text]
Er wordt dus hard gewerkt aan de energietransitie. Maar we zijn er nog niet, ook niet bij Shell Nederland. Neem waterstof. Met partners willen we een groene waterstofhub creëren in de Rotterdamse haven: van wind, naar waterstof voor wegtransport. En we spraken de ambitie uit om in Noord-Nederland samen met partners het grootste groene waterstofproject van Europa te starten. Intussen breken slimme koppen in het Shell Technology Center in Amsterdam zich het hoofd over nog meer mogelijke toepassingen. Nederland waterstofland. Maar net als bij windenergie, zonne-energie, nieuwe en schonere brandstoffen lukt dat enkel en alleen als we elkaar durven vasthouden, samenwerken.
Ik nodig iedereen uit een tafel te zoeken om daar virtueel of op 1,5 meter partners te ontmoeten. Overheden, kennisinstellingen, klanten, toeleveranciers, NGO’s, bedrijven, van start ups tot multinationals; samen moeten we om de tafel om de weg naar groen herstel uit te stippelen.
Wij pakken als Shell Nederland daarin graag onze verantwoordelijkheid, zullen onze doelen aanscherpen. Hoe? Door in te zetten op (1) investeringen in schonere energie en werkgelegenheid, (2) transparantie, (3) innovatie, (4) CO2-neutrale mobiliteit en (5) allemaal met de ambitie om de impact op mens en milieu drastisch te verminderen.
Ik weet zeker dan we elkaar veel te bieden hebben en elkaar kunnen vinden in ons streven naar een duurzamer Nederlandse economie. We hebben elkaar keihard nodig.
Ik zou zeggen: aan tafel.
Meer Shell
De nieuwe energiekaart
Shell is groot in olie en gas. Intussen werken we op steeds meer plekken in Nederland ook aan schonere energie. Alleen al in de afgelopen drie jaar hebben we besloten om hier circa 6,5 miljard euro in te steken. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.
Nieuws
Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.
Shell in Nederland
Wat is en wat doet Shell in Nederland?