Handgels

Naast deze maatregel verhoogt Shell de komende periode de productie van IPA en wordt productiecapaciteit vrijgemaakt. “Alles om aan de groeiende vraag naar handgels te voldoen”, stellen salesmanager Tomas Rieu en productmanager Yuriy Yanson van Shell: “Op deze manier leveren we onze bijdrage aan de bestrijding van het coronavirus.”

Grote fabriek, grote productie

De fabriek van Shell in Pernis is een van de grootste fabrieken in de wereld en produceert onder andere de grondstof IPA voor een groot deel van Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Tomas Rieu van Shell: “We zijn trots op die grote capaciteit en de leveringszekerheid die we onze klanten bieden. Klanten kunnen op ons rekenen.”

Isopropylalcohol: een synthetische alcohol

Isopropylalcohol, kortweg IPA, is in feite een synthetische alcohol. Deze grondstof wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. “Heel uiteenlopend”, vertelt productmanager Yuriy Yanson. “Denk aan coatings, kleefproducten, wasmiddelen of gewasbescherming. En IPA is dus ook een belangrijke grondstof voor de farmaceutische en medische industrie. Juist hier is IPA nu hard nodig nu het coronavirus wereldwijd woedt en hygiëne en ontsmetting essentieel zijn.”

Voor handgels en ontsmettingsmiddelen

Van de grondstof IPA wordt desinfecterende handgel gemaakt. “Die handgels kennen de meeste consumenten wel”, aldus Rieu. “Daar is wereldwijd op dit moment een enorme vraag naar. Maar ook in ziekenhuizen, ggz-instellingen, gehandicaptenzorg en ouderenzorg zijn producten met IPA nodig. Denk aan allerlei middelen om medische apparatuur en oppervlaktes mee te ontsmetten. Heel belangrijk op dit moment.” IPA is als ingrediënt essentieel en bepalend voor de ontsmettende werking van deze producten.

Productie van IPA substantieel verhoogd: voldoende hoeveelheid voor Nederland

Shell heeft daarom besloten de productie van Isopropylalcohol per direct en substantieel te verhogen. “De fabriek draait op volle toeren binnen de gestelde veiligheidsnormen”, vertelt Yanson. “Vierentwintig uur per dag.” Shell is continu in gesprek met haar klanten over de productie en de levering van de synthetische alcohol. “Onze klanten waarderen onze opstelling. We zullen het samen moeten doen.” Salesmanager Tomas Rieu laat weten: “Ook met de Nederlandse overheid hebben we overleg. Wij hebben aangegeven garant te staan voor voldoende voorraad voor Nederland.”

Productiecapaciteit vrijgemaakt

Naast de productieverhoging is ook productiecapaciteit in de fabriek van Pernis vrijgemaakt om vooral voor de medische en farmaceutische industrie te produceren. “Aan klanten die IPA gebruiken voor andere toepassingen vragen we om hun bestellingen uit te stellen”, stelt Rieu. Het aandeel van de productie dat nu naar de medische en farmaceutische sector gaat, is vele malen hoger dan normaal. Volgens Yanson en Rieu is het noodzakelijk om op deze manier de medische en farmaceutische industrie tegemoet te komen. “We werken er keihard aan om onze bijdrage te leveren in de strijd tegen het coronavirus.”

Meer Shell

Grootste groene waterstofproject van Europa start in Groningen

Een consortium van Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland kondigt vandaag aan dat zij willen beginnen met het project NortH2: de productie van groene waterstof met behulp van stroom die door een megawindpark op zee wordt opgewekt.

130.000 nieuwe bomen geplant in Nederland

Sinds de start van de samenwerking tussen Shell en Staatsbosbeheer in 2019 zijn inmiddels 130.000 nieuwe bomen geplant in Nederland. In totaal komen er de komende 12 jaar vijf miljoen bomen bij op lege plekken die zijn ontstaan door de essentaksterfte. Zo werken Shell en Staatsbosbeheer samen aan natuurherstel.

De nieuwe energiekaart

Op weg naar schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt doet? Bekijk onze stappen in de Nederlands energietransitie.

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.