Opperste concentratie. Al je zintuigen staan voor de volle 100 procent aan. Zo volledig dat je ogen en handen zelfs een beetje trillen. Je voelt de spanning, kunt haar bijna aanraken.

“Waarom noteerde het jurylid iets bij mijn antwoord? Is dat een positief of een negatief teken?”

“Kan de jury misschien ruiken dat ik gespannen ben?”

Dat kan niet, want de jury zit in een studio in Nederland terwijl de finalisten zitten in landen als Finland en Israël. Maar ook al ben je geografisch duizenden kilometers bij elkaar vandaan, de New Energy Challenge 2020 is zo intens dat je de spanning echt kunt voelen. Een wedstrijd waarmee je met je jonge veelbelovende onderneming daadwerkelijk kunt bijdragen aan misschien wel ’s werelds grootste uitdaging: de energietransitie.

En de energietransitie wacht niet. Dus is de vijfde editie van de New Energy Challenge dit jaar volledig online, vanwege covid-19-restricties. En om diezelfde reden hebben veelbelovende start-ups en scale-ups het dit jaar best zwaar en kunnen ze de steun in de rug van de New Energy Challenge  goed gebruiken.

Meer dan 250 Europese en Israëlische start-ups en scale-ups namen dit jaar deel aan de New Energy Challenge, het Nederlandse initiatief georganiseerd door Rockstart, YES!Delft, Get in the Ring en Shell. De deelnemers kwamen met baanbrekende en soms verrassende oplossingen om het energiesysteem van de toekomst verder vorm te geven en dus bij te dragen aan de energietransitie. Na een intensief traject van zes maanden vond vandaag de finale plaats: FinnoExergy Oy en H2Pro zijn uitroepen tot de winnaars!

Deze winnaars brengen baanbrekende technologieën

Na een spannende finale werden FinnoExergy Oy en H2Pro verkozen tot de winnaars van de New Energy Challenge 2020. FinnoExergy Oy uit Finland werd uitgeroepen tot beste start-up. Een baanbrekende verbrandingstechnologie voor gasturbines: met deze innovatieve oplossing wonnen zij. FinnoExergy Oy krijgt toegang tot het Shell GameChanger-programma en ontvangt €100.000 voor het testen van hun concept. De jury was onder de indruk van FinnoExergy Oy. “FinnoExergy Oy heeft tijdens het gehele traject creativiteit en ondernemerschap laten zien. Met hun verbrandingstechnologie voor gasturbines kan een gasturbine meer energie opwekken met minder brandstof. Ik ben ervan overtuigd dat deze technologie in de toekomst een belangrijke bijdrage kan leveren om de uitdagingen van de energietransitie het hoofd te bieden. Ik wens FinnoExergy Oy veel succes met het verder vormgeven van hun technologie binnen het Shell GameChanger programma en ben benieuwd wat we allemaal nog van hen gaan zien,” vertelt Lene Hviid, General Manager Shell GameChanger.

Een revolutionaire methode om water te splitsen in waterstof en zuurstof: hiermee werd H2Pro uit Israël benoemd tot beste scale-up. Zij mogen samen met Shell Ventures een pilot ontwikkelen, die uiteindelijk kan worden gelanceerd binnen Shells waterstofbusiness. “Dat wij nu dankzij de New Energy Challenge de kans krijgen om een pilot te ontwikkelen is echt een ontzettend grote stap voorwaarts voor H2Pro. We hebben heel erg veel zin om samen met de experts aan de slag te gaan en onze plannen de komende tijd nog verder uit te rollen!”, vertelt Talmon Marco van H2Pro enthousiast. Geert van der Wouw, president Shell Ventures, kijkt ernaar uit om met H2Pro te gaan samenwerken: “Bij Shell Ventures helpen we veelbelovende bedrijven om een volgende stap te zetten. We leren graag van hun technologieën en ontwikkelingen en kijken samen hoe zij verder kunnen groeien. H2Pro heeft ons overtuigd met hun methode om water te splitsen in waterstof en zuurstof, die zij nu verder kunnen uitwerken in een pilot.”

De weg naar de finale

Finalist van de New Energy Challenge ben je niet zomaar. De tien finalisten van de New Energy Challenge hebben een uitdagend en intensief digitaal traject achter de rug. “Het waren inspirerende weken, met veel persoonlijke begeleiding en op maat gemaakte trainingen,” vertelt Tero Ijäs van FinnoExergy Oy, de winnaar van de start-up track. “We zijn constant uitgedaagd om onze technische maar ook commerciële proposities aan te scherpen en kritisch naar ons eigen verhaal te kijken. Ook van de andere finalisten hebben we veel geleerd. Het is een unieke kans om zoveel gelijkgestemden te ontmoeten. We bevinden ons soms duizenden kilometers van elkaar, maar zijn allemaal bezig met hetzelfde: het ontwikkelingen van oplossingen om aan de toekomstige energiebehoefte te voldoen. Alle teams hebben interessante oplossingen en ideeën. Erg gaaf in inspirerend om dit allemaal mee te maken!”

Het opzetten van samenwerkingen is cruciaal”

Geert van de Wouw is Vice President van Shell Ventures. “Juist in deze uitdagende tijden is het samenwerken met en ondersteunen van start-ups en scale ups relevanter dan ooit.  Het opzetten van samenwerkingen is cruciaal, we kunnen het immers niet alleen. Ik kijk ernaar uit om met de winnaars verder te werken aan innovatieve oplossingen voor de wereldwijde energietransitie.”

De New Energy Challenge

De New Energy Challenge wordt al vijf jaar op rij georganiseerd door Shell in samenwerking met Rockstart, Get in the Ring en YES!Delft. Het doel is om de beste en slimste denkers die aan de energietransitie werken samen te brengen en daarmee de transitie naar een toekomst met een lagere CO2-uitstoot te versnellen. Om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van jonge ondernemers bestaat de New Energy Challenge uit twee aparte programma’s, een voor start-ups en een voor scale-ups.

New Energy Challenge

De New Energy Challenge daagt startende ondernemers met baanbrekende technologien om bij te dragen aan de energietransitie. 

Klik hier voor meer informatie

Meer Shell

Shell in de samenleving

De manier waarop we ons huis verwarmen, onze auto laten rijden, onze spullen vervoeren en produceren is aan het veranderen. Midden in deze verandering hebben we ook te maken met de onzekerheid van een energiecrisis en hoge inflatie. Dit mag niet ten koste gaan van de omschakeling naar schone energie. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat die verandering doorzet en dat schonere energie voor iedereen bereikbaar is?

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.