De Reclame Code Commissie speelt een belangrijke rol bij het monitoren van de manier waarop bedrijven communiceren met hun klanten. De commissie erkent dat Shells programma voor CO₂-compensatie in lijn is met internationaal aanvaarde normen en manieren op dit terrein, maar stelt dat klanten bij oproepen als “Rij CO₂-neutraal” een verkeerd idee kunnen krijgen over het compenseren van CO₂ aan de pomp.

Bij het gebruikmaken van CO₂-compensatie wordt de uitgestoten CO₂ gecompenseerd door het kopen van Carbon Credits die worden gebruikt voor investeringen in projecten voor onder meer het beschermen en planten van bos. Maar, stelt de commissie, klanten zouden door het gebruik van de term CO₂-neutraal kunnen denken dat bij CO₂-compensatie het verbruik van de brandstof helemaal geen CO₂ achterlaat in de atmosfeer.

Shell wil helder en transparant communiceren, zeker bij zo’n belangrijk onderwerp als de energietransitie. Daarom neemt Shell de uitspraak ter harte en schrapt Shell de term CO₂-neutraal in oproepen voor en teksten over CO₂-compensatie aan de pomp. Daarvoor in de plaats gebruiken we in Nederland de aanduiding CO₂-compensatie, als in “Compenseer CO₂ bij Shell”.

Shell biedt CO₂-compensatie aan om automobilisten die nog niet de mogelijkheid hebben om over te stappen op bijvoorbeeld elektrisch vervoer, een mogelijkheid te geven om iets te doen aan hun CO₂-uistoot. Daarbij laat Shell weten dat als het om CO₂-uitstoot gaat het de voorkeur heeft om die te voorkomen en te reduceren boven het compenseren. Inmiddels biedt Shell CO₂-compensatie aan in acht landen en is er voor 1 miljard liter brandstof door klanten gecompenseerd middels het aankopen van Carbon Credits waarmee geïnvesteerd wordt in projecten voor het beschermen of ontwikkelen van natuur.

Meer Shell

Waterstof

Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2

‘Hydrogen Holland I zet de waterstofeconomie in beweging’

Met de mogelijke bouw van waterstoffabriek Shell Hydrogen Holland I op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam wordt met stroom van offshore windpark Hollandse Kust (noord) groene waterstof geproduceerd voor de industrie en transport. “Nog niemand ter wereld heeft dit op deze schaal gedaan”, aldus Lijs Groenendaal, algemeen manager van het project.

Elektrolyser

In een nieuw te bouwen waterstoffabriek in de Rotterdamse haven zou bij voorkeur met stroom van offshore windpark Hollandse Kust (noord) groene waterstof geproduceerd kunnen worden voor de industrie en de transportsector.

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.