Voor Eco-Runner Team Delft is de eerste positie de kroon op jaren van optimalisatie en ontwikkeling van hun voertuig. Hun wagen klokte 1227,5 km op een kubieke meter waterstof; 140 keer zuiniger dan commercieel verkrijgbare waterstofauto’s. Een tankje met 2,9 kg waterstof zou voldoende zijn om met de wagen rond de wereld te rijden. Team H2A van de Hogeschool van Amsterdam, dat vorig jaar als eerste eindigde, heeft nu de tweede plaats in de wacht gesleept met 762,8 km/m3

Het is precies dertig jaar geleden dat Shell Eco-marathon studenten voor het eerst uitdaagde om met een zelf ontwikkeld voertuig op zo min mogelijk brandstof zo ver mogelijk te rijden. Wat in 1985 bescheiden begon met 25 voertuigen is in drie decennia uitgegroeid tot een groot evenement met dit jaar bijna 200 teams en 3000 studenten. Efficiëntierecords zijn keer op keer verbeterd. Reed het winnende team in 1985 een indrukwekkende 680 km op een liter benzine, dit jaar werd er meer dan 3000 km op het energie-equivalent van 1 liter benzine gereden.

‘We hebben veel vooruitgang gezien bij de UrbanConcept-categorie’, zegt Norman Koch, technisch directeur van Shell Eco-marathon. ‘Teams leverden verbeterde ontwerpen en gebruikten innoavties op het gebied van software en besturing.’ Het Franse Vector Ecoteam was mede door deze innovaties de winnaar van Technical Innovation award.

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om op CNG (compressed natural gas) te rijden. De voertuigen nemen het aardgas in samengeperste vorm in een speciale tank mee. Vier teams, waaronder het winnende team van vorig jaar, besloten hun innovatieve voertuigen op CNG te laten rijden. De wagen Microjoule van La Joliverie uit Frankrijk zette de beste prestatie neer voor CNG en reed 2551,8 km op het equivalent van een 1 liter benzine.

Shell Energy Lab

Het interactieve energiefestival Shell Energy Lab vond voor het vierde jaar op rij tegelijkertijd met Shell Eco-marathon plaats, en trok zo’n 50.000 bezoekers. In het Lab, waar jong en oud kon experimenteren met technologie en energie, was dit jaar voor het eerst een echte werkplaats en konden bezoekers onder andere voetballen met robots, zelf energie opwekken op een kinetische dansvloer en racen met zelfgebouwde zoutwaterauto’s. Met Shell Energy Lab wil Shell samen met partners jeugd enthousiasmeren voor techniek en hen laten zien hoe uitdagend een baan in de technische sector is.

Het is dit jaar de vierde en laatste keer dat Shell Eco-marathon Europa in Rotterdam plaatsvond. De zuinigheidswedstrijd voor studenten verhuist naar Londen, waar de teams het volgend jaar weer tegen elkaar op zullen nemen.

Over Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is een van ‘s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid. Jaarlijks wordt deze gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. De Europese editie verwelkomt 3000 talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 30 landen. Met Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De winnaar is het team dat het verst rijdt op het equivalent van 1 kWh, 1 kubieke meter of 1 liter brandstof, dankzij hun creatieve design en technische kennis.

In zelf ontworpen en gebouwde voertuigen strijden zij in diverse categorieën om de titel Europees kampioen energie-efficiëntie. Hiervoor hebben de studenten de keuze uit twee types voertuigen, namelijk de Prototype, het futuristische voertuig, of de UrbanConcept het conventionelere voertuig, aangedreven door één van de zeven beschikbare soorten brandstoffen. Benzine, diesel, ethanol, GTL of het nieuwe brandstoftype CNG (compressed natural gas) vallen onder de meer conventionele brandstoffen. De alternatieve energiedragers zijn waterstof en elektrisch (met mogelijke ondersteuning van zonne-energie).

Shell Eco-marathon brengt huidige en toekomstige vernieuwers bijeen, die gepassioneerd zijn over het vinden van duurzame oplossingen voor het wereldenergieprobleem. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met de Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier te voorzien in de toenemende energiebehoefte.

Shell Mediacontacten

Telefoon: 070 – 377 87 50

E-mail: media-nl@shell.com