De wedstrijd voor energiezuinige voertuigen is feestelijk geopend door Ben van Beurden, Chief Executive Officer van Royal Dutch Shell plc. ‘Shell Eco-marathon maakt jonge mensen enorm enthousiast over de bijna onbeperkte mogelijkheden van technologie en innovatie’, zegt Van Beurden. ‘Dat nemen we bij Shell heel serieus. We weten dat de toekomst – inclusief de verantwoordelijke en duurzame wijze waarop we aan de toenemende energievraag voldoen – voor een belangrijk deel afhankelijk is van de technici van morgen. Het is in die geest dat ik jullie vraag van deze jubileumeditie een buitengewoon feest te maken.’

Het is precies dertig jaar geleden dat Shell Eco-marathon studenten uitdaagde om met een zelf ontwikkeld voertuig op zo min mogelijk brandstof zo ver mogelijk te rijden. Wat in 1985 bescheiden begon met 25 voertuigen is in drie decennia uitgegroeid tot een groot evenement met dit jaar 230 teams uit dertig landen en 3000 studenten.

Efficiëntierecords zijn keer op keer verbeterd. Reed het winnende team in 1985 een indrukwekkende 680 km op een liter benzine, vorige jaar reed het winnende team maar liefst een verbluffende 3314,9 km op een liter. Zo’n zuinig voertuig kan met slechts 12,5 liter brandstof rond de wereld rijden. Zondag 24 mei wordt bekend gemaakt of er nieuwe records zijn gereden.

Het is dit jaar de vierde keer dat Shell Eco-marathon Europa in Rotterdam plaatsvindt. ‘In Rotterdam maakte het evenement een metamorfose door’, zegt Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland. ‘Voor het eerst werd de wedstrijd hier verreden op een stratencircuit. Daarnaast heeft de toevoeging van Shell Energy Lab de wedstrijd veranderd in een echt publieksevenement. Het Lab is een groot succes waar we de afgelopen edities tienduizenden jonge bezoekers hebben weten te interesseren voor innovatie en techniek.’ Het Lab is dit jaar weer gratis te bezoeken tot en met zondag 24 mei.

Over Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon en Shell Energy Lab vinden plaats tot en met 24 mei 2015 in en om Ahoy, Rotterdam. Shell Eco-marathon is een van ‘s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid. Jaarlijks wordt deze gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. De Europese editie verwelkomt 3000 talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 30 landen.

Met Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De winnaar is het team dat het verst rijdt op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof, dankzij hun creatieve design en technische kennis.

In zelf ontworpen en gebouwde voertuigen strijden zij in diverse categorieën om de titel Europees kampioen energie-efficiëntie. Hiervoor hebben de studenten de keuze uit twee types voertuigen, namelijk de Prototype, het futuristische voertuig, of de UrbanConcept het conventionelere voertuig, aangedreven door één van de zeven beschikbare soorten brandstoffen. Benzine, diesel, ethanol, GTL of het nieuwe brandstoftype CNG (compressed natural gas) vallen onder de meer conventionele brandstoffen. De alternatieve energiedragers zijn waterstof en elektrisch (met mogelijke ondersteuning van zonne-energie).

Shell Eco-marathon brengt huidige en toekomstige leiders en mensen bijeen, die gepassioneerd zijn over het vinden van duurzame oplossingen voor het wereldenergieprobleem. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met de Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier te voorzien in de toenemende energiebehoefte.

Shell Mediacontacten

Telefoon: 070 – 377 87 50

E-mail: media-nl@shell.com