Eva Smeets, team captain van Eco-Runner Team Delft: “Ondanks tegenslagen zijn we ontzettend blij met de derde plek. Het is een bekroning op een jaar van intensieve samenwerking, zowel binnen het team als met onze sponsors en de organisatie. Het is fantastisch zo veel te hebben mogen leren over technologie en dit terug te kunnen zien in de praktijk!”

In totaal namen 202 teams uit 29 landen – waarvan vijftien uit Nederland – het de afgelopen dagen met hun superzuinige voertuigen tegen elkaar op in het Londense Queen Elizabeth Olympic Park tijdens de 31e editie van Shell Eco-marathon Europa. De competitie vond dit jaar voor het eerst in Londen plaats. Celina Wang, Shell Eco-marathon Manager Nederland: “Het doel van Shell Eco-marathon is jongeren enthousiast te maken over technologie en innovatie en ze te inspireren om de technici van de toekomst te worden, technici die we als maatschappij hard nodig hebben als je kijkt naar de uitdagingen waar we voor staan. We zijn ontzettend trots dat Nederland hier met vijftien teams vertegenwoordigd was en dat Green Team Twente op wereldniveau kon meestrijden.”

Teams prepare their cars ahead of taking to the track during Make the Future London 2016 at Queen Elizabeth Olympic Park, Friday, July 1, 2016 in London, UK.(Fiona Hanson for Shell)

Dit jaar was Shell Eco-marathon onderdeel van Make the Future Londen, een gratis en openbaar evenement in het teken van slimme ideeën voor de wereldwijde energie-uitdagingen. Vier dagen lang deden meer dan 30.000 bezoekers mee met het bedenken van innovatieve oplossingen voor de toekomst van energie en werden de interactieve workshops en virtual reality-experimenten drukbezocht.

The H2.Zero , #612, a hydrogen UrbanConcept racing for team Green Team Twente from University Of Twente, Enschede, Netherlands, races on the track during Make the Future London 2016 at the Queen Elizabeth Olympic Park, Sunday, July 3, 2016 in London, UK. Today marks the conclusion of the very first Drivers' World Championships, as a head to head race against the 2016 UrbanConcept winners from North America, Asia and Europe to find the quickest and most energy-efficient driver. (Guy Levy for Shell)

Driver’s World Championship

Voor het eerst in de geschiedenis van Shell Eco-marathon namen de beste teams uit Azië, Amerika en Europa het tijdens de Driver’s World Championship tegen elkaar op. De winnaars zijn de studenten van de Universiteit Pendidikan uit Indonesië, die de meest energie-efficiënte prestatie hebben neergezet. In dit speciale onderdeel van de competitie eindigde Green Team Twente als vierde.

Innovatieve voertuigen

De voertuigen die dit jaar tijdens Shell Eco-marathon op het parcours te zien waren zijn voorzien van de meest innovatieve technologieën. Een Frans team deed mee met een voertuig van zijde, met een body dat het gewicht heeft van een watermeloen. Het voertuig van een Engelse teams is inklapbaar en volledig van hout. Het team uit Singapore dat meedeed aan de Driver’s World Championship, reed met een volledig 3D-geprint voertuig. 

Over Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is een van ‘s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. Jaarlijks wordt deze gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. De Europese editie verwelkomt 4.000 talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 29 landen. Met Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De winnaar is het team dat het verst rijdt op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof, dankzij hun creatieve design en technische kennis.

In zelf ontworpen en gebouwde voertuigen strijden zij in diverse categorieën om de titel Europees kampioen energie-efficiëntie. Hiervoor hebben de studenten de keuze uit twee types voertuigen, namelijk de Prototype, het futuristische voertuig, of de UrbanConcept het conventionelere voertuig, aangedreven door één van de zeven beschikbare soorten brandstoffen of energiedragers. Brandstofmotoren worden aangedreven door benzine, diesel, ethanol, GTL of het nieuwe brandstoftype CNG (compressed natural gas). Elektromotoren rijden op waterstof of elektriciteit. 

Shell Eco-marathon brengt huidige en toekomstige leiders en mensen bijeen, die gepassioneerd zijn over het vinden van duurzame oplossingen voor het wereldenergieprobleem. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met de Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier te voorzien in de toenemende energiebehoefte.

Resultaten Nederlandse Teams

Team Universiteit/school Categorie voertuig Type energie Beste resultaat Positie binnen categorie
CleanMobility Hogeschool van Amsterdam UrbanConcept Elektrisch - -
Deltion Eco Team Deltion College - Zwolle UrbanConcept Benzine - -
Eco-Runner Team Delft TU Delft Prototype Waterstof 671km/m3 3
Green Team Twente  Universiteit Twente  UrbanConcept Waterstof 268km/m3 3
Green Team Twente Young Bonhoeffer College - Enschede Prototype Elektrisch - -
HAN Hydromotive Hogeschool van Arnhem/Nijmegen UrbanConcept Waterstof 181km/m3 6
Phidippides Triga Hogeschool van Rotterdam Prototype Waterstof - -
Silverback Engineering International School of The Hague Prototype Benzine - -
Summotive Summa College Eindhoven  UrbanConcept GTL  185km/l 3
Team Apollo Delft Hogeschool Inholland Prototype Ethanol - -
Team H2A  Hogeschool van Amsterdam Prototype Waterstof - -
Team Ubbo Emmius Ubbo Emmius College - Groningen Prototype Elektrisch 158km/kWh 28
TeamSGH Stedelijk Gymnasium Haarlem Prototype Elektrisch 224km/kWh 22
The Leekburners De Lindenborg - Groningen Prototype Elektrisch - -
TU/ecomotive TU Eindhoven UrbanConcept Elektrisch - -

Shell Mediacontacten
Telefoon: 070 377 8750
Email: media-nl@shell.com