man receiving award

Den Haag, 3 oktober 2016 – Vandaag reikte Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de prestigieuze Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor natuurwetenschappen uit aan Bernard van Heck op het Shell Generation Discover festival. Van Heck’s onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een kwantumcomputer. Met een kwantumcomputer kun je grote hoeveelheden data analyseren, wat van belang is voor algemeen wetenschappelijk onderzoek. Ook werd vandaag het startsein gegeven voor het scholenprogramma van Generation Discover, waarbij jongeren worden geënthousiasmeerd voor de toekomst van wetenschap en technologie.

De Christiaan Huygens wetenschapsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker die een vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de wetenschap. Het doel hiervan is de relatie tussen de Nederlandse universiteiten en bedrijven te versterken en de instroom van techniekstudenten te bevorderen.

Van Heck (30) is verheugd: “Ik ben heel blij met deze erkenning voor mijn onderzoek. Daarnaast vind ik het bijzonder om te zien hoe jongeren op dit festival gestimuleerd worden om zich te verdiepen in innovatie en technologie. Vaak verbaast men zich dat ik op jonge leeftijd al bezig ben met serieuze wetenschappelijke onderwerpen, maar het is zo belangrijk en kan zoveel deuren openen!”

Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland: “Bernard is een rolmodel voor de jongere generaties. Op jonge leeftijd is hij al in staat om op hoog niveau bij te dragen aan de wetenschap met innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Ik vind het dan ook fantastisch om te zien dat hij jongeren op een begrijpelijke manier heeft weten te enthousiasmeren voor zijn onderzoek.”

people standing in front of giant wheel

Specifiek ontwikkelde Van Heck een methode om zogenaamde Majoranadeeltjes te vervlechten zonder deze te verplaatsen. Zijn methode, de ‘Coulomb-assisted braiding’, wordt gezien als de enige realistische optie voor het ontwerpen van een Majorana kwantumcomputer en heeft al veel interesse gekregen van internationale onderzoeksgroepen.

Met deze innovatie is Bernard van Heck tevens de winnaar van de Christiaan Huygens jongerenprijs, een prijs die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt om het belang van wetenschap bij de jongere generaties onder de aandacht te brengen. Jongeren konden via YouTech online stemmen op eenvoudige animatievideo’s met uitleg over de ideeën van de drie finalisten. Saskia Plekkenpol, natuurkunde docent van het jaar, reikte de jongerenprijs uit.

Naast deze prijsuitreiking werden vandaag met de aftrap van het scholenprogramma duizenden leerlingen uit groep zeven, acht en brugklassers op het Generation Discover festival verwelkomd. Het terrein is onderverdeeld in drie thema’s. ‘Inspireren’ legt beroemde uitvindingen uit aan de hand van een tijdlijd om te laten zien hoe een ontdekking begint met een slim idee. ‘Maken’ daagt bezoekers uit een idee in een creatie om te zetten door te tekenen of een klein model te bouwen. ‘Verwonderen’ presenteert uitvindingen en ideeën die op dit moment in ontwikkeling zijn begrijpelijk gemaakt voor jongeren. Inmiddels bezochten al bijna 20.000 mensen het interactieve festival.

Nieuwsgierig naar het Generation Discover festival? Het is nog tot 5 oktober te bezoeken op het Malieveld in Den Haag. Ga naar www.generationdiscover.nl voor gratis kaarten.

Shell Mediacontacten

Telefoon: 070 – 377 87 50
E-mail: media-nl@shell.com