Vehicles race on the track during Make the Future London

Shell Eco-marathon is een van ’s werelds meest uitdagende en grootste studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De internationale studenten gaan de uitdaging aan om een voertuig te ontwerpen dat zo ver mogelijk kan rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Het huidige record staat op 3.771 km, wat ongeveer gelijk staat aan de afstand van Amsterdam naar Rome en terug.

Waterstof en elektriciteit populair bij Nederlandse teams

De talentvolle scholieren en studenten zoeken de grens van efficiënt rijden op door onder andere te experimenteren met verschillende alternatieve energiedragers. Vijf teams rijden dit jaar elektrisch en vijf teams gebruiken waterstof. Opvallend is dat de jongeren zich met hun innovaties ook hard maken voor het gebruik van alternatieve brandstoffen in de toekomst.

“Efficiëntie, dat is waar het bij Shell Eco-marathon om draait. Door mee te doen leren we nadenken over hoe we de auto van de toekomst zo zuinig mogelijk kunnen maken’, zegt Irmgard van Weeghel, bestuurder en project manager van het Blue Racing Team Windesheim. “Ons voertuig rijdt op waterstof, een energiedrager die voor veel mensen nieuw is. Wij zijn ervan overtuigd dat waterstof in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen.”

“De Nederlandse teams hebben al een enorme prestatie geleverd met de ontwikkeling van een hun innovatieve voertuigen. Het is mooi om de passie van de teams te zien,” zegt Marjan van Loon, President-Directeur Shell Nederland. “Voor Nederland zijn innovatieve technici enorm belangrijk. Wie weet helpen deze studenten en scholieren Nederland straks verder met de ontwikkeling van waterstof- en elektriciteitsoplossingen.”

De Europese editie van Shell Eco-marathon vindt voor de 32ste keer plaats. Net zoals vorig jaar is de wedstrijd een onderdeel van het Make the Future Live evenement, waar bezoekers gedurende vier dagen allerlei innovatieve oplossingen voor de toekomst van energie kunnen ontdekken.

Over Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is een van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De Europese editie vindt sinds vorig jaar plaats in Londen en verwelkomt talentvolle jongeren van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 27 landen. Jaarlijks wordt deze wedstrijd gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Met Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit om door middel van technische innovaties zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De uitdaging is zo ver mogelijk te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.

Shell Eco-marathon stelt de toekomstige generatie in staat om actief bij te dragen aan het wereldenergieprobleem en mee te denken over innovatieve duurzame mobiliteitsoplossingen. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier tegemoet te komen aan de toenemende energiebehoeften.

Een aantal feiten van verschillende teams uitgelicht:

  • TU/ecomotive bouwt de eerste auto ter wereld met onderdelen gemaakt van een biocomposiet op basis van vlas, wat volledig afbreekbaar is.
  • Het team van de Hogeschool van Amsterdam doet met maar liefst twee voertuigen mee in Londen, ze ontwierpen een waterstofauto en een elektrische auto.
  • De twee Zwolse teams van het Deltion College en Hogeschool Windesheim werken intensief samen tijdens het voorbereidingstraject.
  • Team Eco-runner Delft en Green Team Twente maken beide gebruik van slimme technologie waardoor zij inzicht krijgen in de prestaties tijdens de wedstrijd, en op basis van die real-time data hun strategie aan kunnen passen.
  • De luchtvaarttechnologie-studenten van Team Apollo innoveren met technologie die normaal wordt gebruikt in vliegtuigen.
  • De mbo-leerlingen van het Summa Automotive uit Eindhoven hebben een unieke manier van fotosponsoring bedacht en streven naar een podiumplek in hun klasse.
  • Het TeamSGH uit Haarlem bestaat uit middelbare scholieren met een passie voor techniek, de helft is vrouw.
  • Het Ubbo Emmius, een middelbare scholierenteam uit Stadskanaal, mag hun voertuig testen op het TT Junior Track bij TT Circuit in Assen.
 
Een overzicht van alle Nederlandse Shell Eco-marathon teams    
Delft Zwolle
Team Apollo Delft Deltion Eco Team
Eco-Runner Team Blue Racing Team
Den Haag Arnhem
Silverback Engineering HAN Hydromotive
Rotterdam Stadskanaal
Phidippides Quadriga Ubbo Emmius
Amsterdam Eindhoven
Team H2A TU/ecomotive
Team EVA Summa automotive
Enschede Haarlem
Green Team Twente TeamSGH


Shell Mediacontacten
Telefoon: 070 377 8750
Email: media-nl@shell.com