Dutch Green team posing for a picture

Green Team Twente van de Universiteit Twente wint Shell Eco-marathon Europa door de meest efficiënte prestatie in hun klassement neer te zetten. Met hun energiezuinige waterstofvoertuig reed Green Team Twente 278 kilometer op 1 m³ waterstof, een persoonlijk record. Omgerekend is dat te vergelijken met een rit van Amsterdam naar Praag op 1 liter brandstof. Ook team SGH van het Stedelijk Gymnasium Haarlem heeft een persoonlijk record gevestigd in hun categorie.

Green Team Twente heeft hun record in één rit neer weten te zetten, wat een grote prestatie is. De teams hebben vier keer de kans om het parcours te rijden, waarbij de meest efficiënte poging telt. Drie pogingen van Green Team Twente waren afgekeurd, waardoor zij met maar één geldend resultaat de gedoodverfde winnaar, een Frans team, hebben verslagen. Daarnaast wist het team ook nog de Communicatie Award te bemachtigen, een kroon op hun impactvolle communicatie rondom hun deelname aan Shell Eco-marathon, mogelijkheden van duurzame mobiliteit en de promotie van technologie onder jongeren.

Mariska Bos, bestuurder van Green Team Twente: ‘’Je droomt ervan op het podium te staan en nu is het gelukt, we hebben de Fransen verslagen!’’ Teamcaptain Vitto Bonnemayers vervolgt: “Na een intensief jaar van voorbereiding zijn we zo ontzettend trots op dit resultaat, de winst komt voor ons echt als een verrassing. Na een paar spannende momenten, hebben we het toch klaargespeeld als team. Het was een fantastisch traject waarin we veel hebben geleerd op het gebied van technische innovaties, alternatieve vormen van brandstoffen en efficiënt rijden. Als we terug zijn in Nederland hopen we met ons resultaat een hype te creëren voor de mogelijkheden van het rijden op waterstof.”

Ruim 170 teams – waarvan veertien uit Nederland – gingen van 25 tot en met 28 mei met hun zelfontwikkelde superzuinige voertuigen de uitdaging aan zo efficiënt mogelijk te rijden tijdens de 32ste editie van Shell Eco-marathon Europa. Nederland was sterk vertegenwoordigd, alleen Frankrijk en Duitsland stuurden een grotere afvaardiging richting Londen. Het Deltion Eco Team uit Zwolle behaalde een elfde plek in hun klassement, Team SGH uit Haarlem scoorde met hun persoonlijke record een 21e plaats in hun categorie.

“Het is goed om te zien dat Nederland met zo veel teams aanwezig was”, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Dit laat zien dat deze jonge technische talenten vol overgave aan innovatieve oplossingen werken, en daarmee de uitdaging van de energietransitie aangaan. Daar heb ik veel bewondering voor. Samen maken we de toekomst!”

De Europese editie van Shell Eco-marathon was onderdeel van Make the Future Londen, hier konden meer dan 25.000 bezoekers gedurende vier dagen meedenken over innovatieve energieoplossingen voor de toekomst en werden interactieve virtual reality experimenten drukbezocht.

Over Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is een van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De Europese editie vindt sinds vorig jaar plaats in Londen en verwelkomt talentvolle jongeren van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 27 landen. Jaarlijks wordt deze wedstrijd gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Met Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit om door middel van technische innovaties zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De uitdaging is zo ver mogelijk te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.

Shell Eco-marathon stelt de toekomstige generatie in staat om actief bij te dragen aan het wereldenergieprobleem en mee te denken over innovatieve duurzame mobiliteitsoplossingen. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier tegemoet te komen aan de toenemende energiebehoeften.

Resultaten Nederlandse Teams

Team Universiteit/school Categorie voertuig Type energie Beste resultaat Positie binnen categorie
Team H2A Hogeschool van Amsterdam Prototype Waterstof - -
Team EVA Hogeschool van Amsterdam UrbanConcept Elektrisch - -
Eco-Runner Team TU Delft Prototype Waterstof - -
Green Team Twente Universiteit Twente UrbanConcept Waterstof 278km/m3 1
TU/ecomotive TU Eindhoven UrbanConcept Elektrisch - -
Summa automotive Summa College Eindhoven UrbanConcept Ethanol - -
Deltion Eco Team Deltion College - Zwolle UrbanConcept Benzine 75km/l 11
Blue Racing Team Windesheim - Zwolle UrbanConcept Waterstof - -
HAN Hydromotive Hogeschool van Arnhem/Nijmegen UrbanConcept Waterstof - -
Phidippides Quadriga Hogeschool van Rotterdam UrbanConcept Elektrisch - -
Silverback Engineering International School of The Hague Prototype Benzine - -
Team Apollo Delft Hogeschool Inholland Prototype Ethanol - -
Ubbo Emmius Ubbo Emmius College - Groningen Prototype Elektrisch - -
TeamSGH Stedelijk Gymnasium Haarlem Prototype Elektrisch 261km/kWh 21

13 van de 14 Nederlandse teams zijn geslaagd voor de technische inspectie.

Shell Mediacontacten

Telefoon: 070 377 8750
Email: media-nl@shell.com