Children arrive on the first day of Generation Discover at the Malieveld

Samen met de partners van het Generation Discover programma openden president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland en wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs Saskia Bruines van de gemeente Den Haag het festival met een zelfgemaakte soundtrack. Onder leiding van beatboxer Abdelhadi Baaddi vormde een verzameling soundbites van de aanwezigen een unieke track. Het interactieve festival is van woensdag 4 tot en met zondag 8 oktober gratis te bezoeken. Er worden meer dan 30.000 geïnteresseerden verwacht.

“Het is fantastisch om dit festival voor het tweede jaar op rij samen met onze partners te organiseren en te zien hoe deze veelbelovende generatie jongeren vol overgave aan de slag gaat met wetenschap en technologie,” zegt Marjan van Loon. “Generation Discover is voor ontdekkers die de toekomst maken. Zij zijn die ontdekkers en we zullen hun denkkracht allemaal hard nodig hebben. Op deze manier kunnen wij bijdragen aan de ontwikkeling van hun talent.”

Peter Oosterveer, CEO Arcadis, vult aan: “Dit is dé plek waar je wetenschap en technologie kunt beleven. Met dit initiatief willen we jongeren inspireren om deze onderwerpen te verkennen en zelf slimme ideeën te ontwikkelen die noodzakelijk zijn om tot een duurzamere samenleving te komen. Arcadis is op het festival te vinden in de Steden Dome, waar jongeren zelf hun stad van de toekomst kunnen bouwen. Hij vervolgt: “Het is geweldig om vandaag te zien hoe enthousiast de toekomstige generatie hierop reageert.”

De gemeente Den Haag ontvang voor het tweede jaar op rij dit evenement. Saskia Bruines ligt toe: “Het is van groot belang dat bedrijven en andere partners de krachten bundelen om techniek en innovatie onder de aandacht te brengen bij de jeugd. Dat gebeurt op het Generation Discover festival, waar vorig jaar en ook dit jaar veel belangstelling voor is. Techniekonderwijs is essentieel voor de toekomst.”

Children arrive for the first day of Generation Discover at the Malieveld on Wednesday, Oct. 4, 2017

Bright ideas challenge

De denkkracht van basisschoolleerlingen werd al eerder gestimuleerd met de Generation Discover bright ideas challenge, waarbij de kinderen werden uitgedaagd om oplossingen op het gebied van energie, water en voedsel te bedenken. De prijsuitreiking vond vandaag aansluitend op de officiële opening plaats, onder leiding van de jury bestaande uit: Nobelprijswinnaar en energie-expert prof. Ben Feringa, waterexpert Néné Barry, voedselexpert Atze Jan van der Goot, YouTube-sensatie Dylan Haegens, en acteur en presentator Buddy Vedder.

Zij maakten in het bijzijn van alle regionale kansmakers de volgende landelijke winnaars bekend:

In de categorie energie won de Liduina Basisschool uit Den Haag met hun idee “Flying Dutch Man”. Zij bedachten een betaalbaar en schaalbaar idee om energie op te wekken met afvoerwater, door kleine propellers te plaatsen in de sanitaire voorzieningen van huishoudens.

In de categorie voedsel won de “Farm Cube”: een voedselplatform op zee, dat gebruik maakt van gefilterd zeewater voor het verbouwen van de gewassen. Dit idee is bedacht door groep 7 van OBS Montessorischool uit Emmen.

Basisschool Kameleon-Eureka uit Den Helder pakte in de categorie water de hoofdprijs met hun “Waterwalker”. Dit is een draagbaar apparaat om drinkwater uit de lucht te halen door middel van een koelsysteem.

Tot slot werd de publieksprijs uitgereikt. Nederland stemde massaal op het idee van de Liduina Basisschool uit Den Haag met hun idee “Flying Dutch Man”. Dit slimme idee ging daarom met maar liefst twee prijzen naar huis.

De komende dagen kunnen leerlingen, leraren, (groot)ouders en andere geïnteresseerden in verschillende futuristische Domes op ontdekkingreis in de wereld van morgen. Ze kunnen onder meer energie opwekken door te dansen op een kinetische dansvloer, bouwen aan de stad van de toekomst, een cybercrime oplossen en racen met een zoutwaterauto. Gratis festivalkaarten zijn verkrijgbaar via www.generationdiscoverfestival.nl.