Rotterdamse jeugd maakt kennis met klassieke muziek

Gisteren heeft het Nederlands Studenten Orkest (NSO) een ‘Bijzonder Concert’ gegeven aan kinderen uit krachtwijken in Rotterdam. In de Grote Zaal van Concertgebouw De Doelen hebben 100 studenten samen met de rapper Lange Frans en zanger Brace hun passie voor muziek overgedragen aan 1000 aanwezige kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar. Brace heeft een nieuwe versie van het nummer ‘Flink Zijn’ gezongen en Lange Frans zijn nummer ‘Het Land Van’.

Klassieke muziek wordt steeds minder populair onder jongeren en daar wil het NSO graag wat aan doen. Naast dat het maken van klassieke muziek heel inspirerend kan zijn, is het wetenschappelijk bewezen dat zowel het maken van, als het luisteren naar klassieke muziek goed is voor ons brein, ons concentratievermogen en ons vermogen om snel informatie te verwerken.

Anne Schreuder, MVO Manager Shell Nederland en sponsor van het concert: “Bij Shell helpen we toekomstige generaties graag bij het vinden van hun passie. Het ontdekken van je passie en talent – of deze nu liggen op het gebied van muziek, sport of techniek – is belangrijk. De komende jaren will Shell 1 miljoen jongeren helpen hun talent te ontdekken. Dat is de reden waarom we hier in de Grote Zaal staan en dat is ook de reden waarom we op het plein voor De Doelen aanwezig zijn met de Generation Discover Bright Ideas Hub”. Deze hub is een futurische dome waarin de komende twee weken Rotterdamse kinderen samen met hun leerkrachten en ouders spelenderwijs kennis kunnen maken met wetenschap en technologie.

Lange Frans, presentator van het concert: “Ik laat graag de samenhang tussen klassieke en hedendaagse muziek zien aan kinderen. Zelf ben ik gek op Wagner. Bij zijn muziek komt zoveel gevoel kijken, een gevoel dat je de strijd aangaat. Het grootste verschil tussen klassiek en R&B is het orkest: 100 mensen die op hetzelfde moment noten aanstippen en daarmee een muzikale intensiteit teweeg brengen. Echt cool!”.

Het ‘Bijzonder Concert’ is onderdeel van een tournee van het NSO. De studenten hebben de maand februari vrijgenomen om zich volledig te kunnen focussen op het maken van muziek op hoog niveau. Een maand lang samenzijn betekent alles delen en elkaar ontzettend goed leren kennen. Dit uit zich in 10 concerten met fantastisch samenspel, enthousiasme en speelplezier dat tot achterin de zaal te horen, te zien en te voelen is.

Achtergrondinformatie

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) bestaat uit ongeveer 100 getalenteerde studenten van Nederlandse universiteiten, hogescholen en conservatoria. Dit jaar maakt het NSO de 65e tournee.

Dirigent: Jurjen Hempel

Solist (viool): Mathieu van Bellen

Reguliere Programma

Johann Strauss Jr.  Freut euch des lebens

Toru Takemitsu                   Far calls. Coming, Far! (Met violist Mathieu van Bellen)

Gustav Mahler                     Negende symfonie

Bijzonderheden: het NSO bestaat 65 jaar, dit is het 13e lustrum

Shell Mediacontacten

Telefoon: 070 377 8750

Email: media-nl@shell.com