Primary school childern

In het kader van de Generation Discover bright ideas challenge hebben basisschoolleerlingen uit het hele land creatieve oplossingen bedacht voor mondiale uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel. Zo bedachten de leerlingen een weg gemaakt van zonnepanelen, een app die voedselverspilling tegen gaat, maar ook een robot die regenwater opvangt en hergebruikt.

Wetenschap en technologie verplichte vakken in 2020

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen, heeft Shell samen met leerkrachten en andere partners de Generation Discover bright ideas challenge ontwikkeld. Via een online lesprogramma en de wedstrijd komen basisschoolleerlingen van de bovenbouw in een vroeg stadium in aanraking met wetenschap en technologie. Ze worden uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken die bijdragen aan de internationale Duurzame Ontwikkelingsdoelen* op het gebied van energie, water en voedsel. Zo leren ze dat ze met slimme ideeën een positieve impact op de samenleving kunnen hebben.

Basisschoolleerlingen bedenken slimme oplossingen

Een van de winnende ideeën kwam uit de klas van Petra Roeten. Zij geeft les op de Paulusschool in Utrecht en licht toe: “Met dit materiaal en lesprogramma gaan de leerlingen op een interactieve manier aan de slag met wetenschap en technologie. Het enthousiasme werkt aanstekelijk en samen komen ze met verrassende ideeën. Het was, ook voor mij, heel leuk en leerzaam om te doen.”

Tekort aan technisch talent

Anne Schreuder, MVO Manager bij Shell, licht toe: “Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is er een groeiend tekort aan technisch talent. We vinden het belangrijk een steentje bij te dragen aan het stimuleren van technisch onderwijs en scholieren de mogelijkheden van wetenschap en technologie te laten ontdekken. Met het Generation Discover programma en de bright ideas challenge doen we dit op een educatieve en interactieve manier.”

Generation Discover festival

Uit meer dan duizend nationale inzendingen zijn vijftien regiowinnaars gekozen. Op 17 oktober worden op de eerste dag van het vijfdaagse Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag, de drie landelijke winnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt. De bezoekers van het festival krijgen de kans om de ideeën van de winnaars via een virtual reality-ervaring zelf te beleven.

Benieuwd naar het resultaat van alle vijftien regiowinnaars? Bekijk hun inzendingen hier.

*http://www.sdgnederland.nl/

Beeldmateriaal

Klik hier voor afbeeldingen in hoge resolutie. Deze beelden zijn rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Shell.