Shell is een gezond bedrijf en we maken wereldwijd winst. We zijn actief in meer dan 70 landen en betalen belasting waar de winst wordt gemaakt.

Het overgrote deel van onze winsten behalen wij in het buitenland. Daar betalen wij dus ook de meeste belasting. Winsten uit het buitenland worden in Nederland niet nog een keer belast. In 2017 heeft Shell meer dan 59 miljard dollar betaald of afgedragen aan overheden. We betaalden in totaal 10 miljard belasting (winstbelasting en royalties) en hebben 49,1 miljard dollar aan accijnzen en verbruiksbelastingen op brandstof en andere producten geïnd en afgedragen aan belastingdiensten.

Voor onze olie- en gasactiviteiten rapporteren wij onze betalingen aan overheden per land en per project op basis van Europese regels. In lijn met deze regels rapporteert NAM haar betalingen aan Nederlandse overheden. In 2017 heeft Shell via haar deelneming in NAM in totaal ruim 1 miljard euro aan belastingen betaald (vennootschapsbelasting en royalties). De Europese regels schrijven voor wat bedrijven in onze industrie over hun belastingafdrachten moeten rapporteren en daar houden wij ons aan.

Shell en haar hoofdkantoor dragen veel bij aan de Nederlandse economie. Marjan van Loon, President-Directeur van Shell Nederland: “Naast de inkomstenbelasting die onze ruim tienduizend medewerkers betalen, konden vorig jaar bijvoorbeeld 1.800 Nederlandse bedrijven gezamenlijk zo’n 3 miljard euro aan omzet boeken door contracten met Shell. Het aantal Shell-gerelateerde hotelovernachtingen bedraagt ongeveer 120.000 nachten per jaar en Shell investeerde in 2017 maar liefst 600 miljoen euro in onderzoek.”

Shell verwacht bovendien dat het aantal banen in Nederland de komende jaren zal toenemen. Van Loon: “Als onderdeel van onze ambitie om meer en schonere energie te leveren, voorzien we in de komende jaren een sterke groei van onze New Energies-activiteiten. Tegen 2023 verwachten we dat het aantal banen in onze New Energies-hub in Nederland groeit naar vijfhonderd tot zevenhonderd. En we zien potentieel voor verdere groei in de jaren daarna.”

Onze belastingbetalingen zijn volledig in lijn met fiscale wet- en regelgeving. Er is geen enkele link tussen vennootschapsbelasting en onze visie op de dividendbelasting.

Meer informatie over onze afdrachten is te vinden in ons Payments to Governments Report.