De finalisten van de New Energy Challenge 2019 zijn geselecteerd uit 27 genomineerde bedrijven. De selectie is gemaakt na een intensieve analyse en diepte-interviews met experts van Shell, Rockstart, YES!Delft en Get in the Ring. De Challenge is dit jaar uitgebreid met een apart programma voor scale-ups, naast het al bestaande programma voor start-ups.

“De New Energy Challenge draait om het vinden van ideeën die het verschil kunnen maken, zowel technisch als commercieel. De investering in Asperitas is hier een perfect voorbeeld van,” zegt Geert van de Wouw, Vice President van Shell Ventures.

Asperitas heeft een unieke oplossing voor vloeistofkoeling voor datacenters ontwikkeld, genaamd Immersed Computing®. Dit vloeistofkoelsysteem is duurzamer dan traditionele koelsystemen op luchtbasis. De techniek wordt in Europa al gebruikt door verschillende datacenters van cloud providers, banken en universiteiten. Met de investering van Shell Ventures kan Asperitas haar internationale ambities waarmaken en groei versnellen.

“Ook dit jaar zijn we weer diep onder de indruk van het talent en de innovaties die de finalisten laten zien. Stuk voor stuk werken zij aan veelbelovende oplossingen voor de transitie naar een toekomst met een lagere CO2-uitstoot. We kijken er naar uit om de finalisten beter te leren kennen,” voegt Van de Wouw toe.

Alle finalisten worden uitgenodigd voor Finals Week in Nederland begin oktober. Tijdens deze week ontvangen ze op maat gemaakte coaching en begeleiding. Hierbij wordt toegewerkt naar Finals Day, waar de finalisten zullen pitchen voor een jury van experts. Vervolgens wijzen zij een winnaar aan in beide categorieën.

De winnende start-up krijgt toegang tot het Shell GameChanger-programma en een bedrag van minstens € 100.000 voor het testen van hun concept. De winnende scale-up mag samen met Shell Retail een pilot ontwikkelen, om deze uiteindelijk te lanceren op een of meerdere tankstations.

Finalisten van het start-up programma:

  • Greenlytics uit Stockholm, Zweden
    Greenlytics voorspelt vraag en aanbod van stroom uren tot dagen vooruit, om op basis daarvan zo optimaal mogelijk elektriciteit te produceren en consumeren.
  • Plastic Back uit Daliat El Carem, Israël
    Plastic Back heeft een techniek ontwikkeld om plastic weer om te zetten in ruwe olie of andere waardevolle chemicaliën. Hiervoor gebruiken ze een innovatieve, milieuvriendelijke techniek, die nieuwe mogelijkheden creëert voor plastic afval, bijvoorbeeld op stortplaatsen, wat anders verbrand zou worden.
  • Gravitricity uit Edinburgh, het Verenigd Koninkrijk
    Gravitricity ontwikkelt een unieke, mechanische technologie om elektriciteit op grote schaal op te slaan met behulp van de potentiele energie uit zwaartekracht in mijnschachten. Deze techniek levert een significante kostenbesparing op vergeleken met andere technieken voor energieopslag.
  • TerraBattery uit Leiderdorp, Nederland
    TerraBattery maakt batterijsystemen die milieuvriendelijk en volledig recyclebaar zijn, met behulp van duurzame en robuuste batterijchemie die een lange levensduur, operationele robuustheid en hoge veiligheid garandeert.
  • NanoSUN Limited uit Lancaster, het Verenigd Koninkrijk
    NanoSUN heeft een kostenefficiënt waterstof-bijtanksysteem ontwikkeld, met het potentieel om de kosten van het proces van bijtanken met 80 tot 90% te verminderen. Hierdoor wordt snellere uitbreiding van waterstoftankstations mogelijk.
  • GULPLUG uit Grenoble, Frankrijk
    GULPLUG ontwikkelde SELFPLUG, een handsfree oplaadsysteem, gebaseerd op een gepatenteerde magnetische stekker die zonder menselijk handelen elektrische voertuigen automatisch kan aansluiten en opladen.
  • Addionics uit Tel Aviv, Israël
    Addionics verbetert oplaadbare batterijen door het ontwikkelen van een slimme 3D-elektrodestructuur in plaats van de beperkte huidige 2D-elektrodestructuur. Hiermee wordt de interne weerstand in de batterij verminderd, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor sneller opladen, een verhoogde batterijcapaciteit en veiligere batterijen.

Finalisten van het scale-up programma:

  • Amber uit Eindhoven, Nederland
    Amber is een next-generation autodeelplatform dat een AI-gestuurd, intelligent platform gebruikt in combinatie met aangepaste elektrische voertuigen waardoor hun auto’s minder stilstaan.
  • Chargery uit Berlijn, Duitsland
    Chargery zorgt ervoor dat gedeelde elektrische wagenparken efficiënter en winstgevender kunnen worden geëxploiteerd. Dit gebeurt door een mobiele oplaadservice voor elektrische auto’s aan te bieden, perfect voor stedelijke gebieden vanwege het opladen middels een fiets met aanhangwagen.
  • SEaB Energy uit Londen, het Verenigd Koninkrijk
    SEaB Energy ontwikkelde de Flexibuster, een meermaals bekroonde container waarin bioafval wordt omgezet naar biogas en warmte. Dit wordt ter plekke gedaan, waardoor de opgewekte energie kan worden gebruikt voor verwarming en transport.
  • EcoG uit Oberhaching, Duitsland
    EcoG heeft een platform- en besturingssysteem voor laadpalen ontwikkeld dat ervoor zorgt dat opladers voor elektrische auto’s slim met elkaar kunnen worden geïntegreerd.
  • GRZ Technologies uit Sion, Zwitserland
    GRZ Technologies is gespecialiseerd in veilige en betaalbare opslag van waterstof. Hiervoor hebben zij de eerste commercieel aantrekkelijke technologie ontwikkeld waarmee waterstof kan worden opgeslagen in de vorm van vaste stof (metaalhydride).

Contact

Shell Mediarelaties
T +31 (0) 70 377 8750

New Energy Challenge

De New Energy Challenge is een start-up competitie die wordt georganiseerd door Shell, Rockstart, YES!Delft en Get In The Ring. De Challenge is ontwikkeld voor jonge ondernemers in Europa en Israël die geavanceerde technologieën en oplossingen ontwikkelen die cruciaal zijn om aan de toekomstige energiebehoefte te voldoen. De focus ligt op ondernemers met innovatieve duurzame energieoplossingen op het gebied van mobiliteit, energiebeheer, energieopslag, waterstof en het tankstation van de toekomst.

Shell Ventures

Shell Ventures, het corporate venture capital-team van Shell, richt zich op start-ups en MKB-bedrijven die zich in een vroeg stadium van hun volwassenheid bevinden, of hun bedrijf beginnen op te schalen en te laten groeien. Het team doet minderheidsinvesteringen in bedrijven om toonaangevende technologie en disruptieve bedrijfsmodellen te vinden en te ontwikkelen op gebieden die van strategisch belang zijn voor Shell.

Shell GameChanger

Het Shell GameChanger programma is opgericht in 1996 en biedt start-ups en bedrijven een snelle en kostenefficiënte manier om de technische en commerciële uitvoerbaarheid van hun technologie of bedrijfsplan te laten zien. Disruptieve ideeën kunnen overal voorkomen, dus het programma zoekt voortdurend naar start-ups met onbewezen en ongebruikelijke technologische ideeën in een vroeg ontwikkelingsstadium. Shell GameChanger heeft contact gehad met meer dan 5.000 vernieuwers over de hele wereld, waardoor ze meer dan 150 ideeën hebben helpen ontwikkelen.

Rockstart

Rockstart werd in 2011 in Amsterdam gelanceerd als een van Europa's eerste start-up accelerators. Vandaag de dag is Rockstart een internationaal bedrijf dat de beste start-ups ondersteunt op weg naar succes in vier domeinen: Energy, Health, AgriFood en Emerging Technologies. Het bedrijf biedt start-ups toegang tot kapitaal, de markt en expertise door hen te verbinden met partners, investeerders, mentoren en het bredere Rockstart-netwerk. Rockstart heeft geïnvesteerd in meer dan 150 start-ups en hen ondersteund op hun reis om meer dan € 87 miljoen op te halen en meer dan 700 mensen aan te nemen. Rockstart is een internationaal team van 35+ professionals dat zich toelegt op het ondersteunen en versterken van start-ups om schaalbaar te worden en de wereld ten goede te veranderen.

YES!Delft

Sinds 2005 ondersteunt YES!Delft tech start-ups om hun ideeën op de markt te brengen, hun bedrijfsaannames te valideren en hun teams te laten groeien. Meer dan 170 actieve tech start-ups hebben toegang tot het unieke YES!Delft ecosysteem met op maat gemaakte programma's, diensten zoals YES!Funded en YES!Talents, meer dan 170 mentoren en meer dan 50 zakelijke partners. Met dit aanbod behaalde YES!Delft de tweede plaats op de wereldranglijst van UBI Global. Het ecosysteem van YES!Delft innoveert in negen gevestigde gebieden: luchtvaart, medtech, edtech, robotica, cleantech, biotech, complexe technologie, kunstmatige intelligentie en blockchain. In 2019 werd een nieuwe locatie geopend - YES!Delft The Hague - om de thuisbasis te worden van software gerelateerde start-ups, met name op het gebied van Kunstmatige Intelligentie en Blockchain.

Get in the Ring

Get in the Ring is een start-up platform dat actief is in meer dan 100 landen en oprichters van bedrijven kansen wil bieden om deals te sluiten en wereldwijd bekend te worden. Get in the Ring is onderdeel van Unknown Group, een innovatiebureau gespecialiseerd in internal en external venturing. De missie van de groep is om het potentieel te ontgrendelen van degenen die de wereld van morgen zullen vormgeven.