Limonade drinken met gefilterd zeewater als oplossing voor het mondiale drinkwater probleem? Als het aan Basisschool Het Mozaïek uit Nieuw- Vennep ligt wel. Het idee van deze scholieren werd dit jaar als een van de winnaars verkozen uit een recordaantal inzendingen van de Generation Discover bright ideas challenge. Bijna 34.000 ontdekkers van de toekomst bedachten ruim 1200 creatieve oplossingen voor mondiale uitdagingen op het gebied van voedsel, water en energie. Tijdens de prijsuitreiking vandaag werden uit vijftien finalisten de drie winnaars bekendgemaakt door de jury, bestaande uit televisiepresentator Klaas van Kruistum, energie-expert Alice Elliott, voedsel-expert Toine Timmermans en water-expert Jan Klok.
 
De winnende ideeën per categorie zijn:

  • In de categorie Energie wint basisschool De Wilgenburg uit Zwolle met hun ‘Zonneflex’ idee, een luxaflex die energie opvangt van zonnestralen.
  • In de categorie Water wint de ‘Z.W.Z.-buis’. Deze ZoutWaterZuivering buis haalt water uit de zee en kookt en filtert het, zodat er drinkwater getapt kan worden in landen met zoetwaterschaarste. Dit idee werd bedacht door Basisschool Het Mozaïek uit Nieuw- Vennep. 
  • In de categorie Voedsel wint de Groen van Prinstererschool uit Kampen met hun idee om voedselverspilling tegen te gaan door middel van drones, waarbij efficiënt voedsel besteld kan worden en het overige eten verdeeld wordt onder de minderbedeelden. 

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen heeft Shell samen met partners de bright ideas challenge ontwikkeld. Via een online lesprogramma komen basisschoolleerlingen van de bovenbouw op een laagdrempelige manier in aanraking met wetenschap en technologie en leren ze dat ze met hun slimme ideeën een positieve impact kunnen hebben op onze samenleving. 
 
Leraar Ardy Brand van de winnende basisschool Groen van Prinsterenschool in Kampen is enthousiast: “Het was voor ons de tweede keer dat we aan de Bright Ideas Challenge meededen. Voor de kinderen en voor mij was het super leerzaam om op deze manier te werken. De lessen doen een appel op creativiteit, praktisch denken en analyserende vaardigheden. Volgend jaar hopen we zeker weer mee te doen.” 

“Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is er een groeiend tekort aan technisch talent. We vinden het belangrijk om een steentje bij te dragen aan het stimuleren van techniekonderwijs en jongeren te helpen bij het ontdekken van de mogelijkheden van wetenschap en technologie, en het ontplooien van hun talent. Met de Generation Discover bright ideas challenge hopen we op een educatieve en interactieve manier een belangrijk zaadje te planten,” zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. 
 
De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Shell Eco-marathon Challenger Event dat van 21 t/m 25 mei op Circuitpark Berghem wordt georganiseerd. Shell Eco-marathon is een duurzaamheidswedstrijd waarbij scholieren en studenten worden uitgedaagd om zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. Tijdens het Challenger Event testen studententeams uit heel Europa hun voertuigen voor de eerste keer op het circuit. 
 
Op zaterdag 25 mei kunnen bezoekers de teams aanmoedigen en wordt er een mini Generation Discover festival georganiseerd, waar jongeren van 8 t/m 14 jaar door middel van allerlei proefjes en interactieve activiteiten kunnen ervaren welke rol wetenschap en technologie spelen in onze toekomst, en hoe leuk het is om hier zelf iets mee te doen. 
 
voor meer informatie over het Shell Eco-marathon Challenger Event en gratis registratie voor de open dag op zaterdag 25 mei 2019.
 
Inschrijven voor volgend schooljaar kan via brightideas.generationdiscover.nl. De vierde editie van de bright ideas challenge staat in het teken van schoner, zuiniger en slimmer leven in 2050 door bijvoorbeeld anders te wonen, verplaatsen en produceren. 

Beeldmateriaal 
Klik hier voor beeldmateriaal in hoge resolutie, rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Shell. 
 
Adresgegevens 
Circuit Park Berghem | Zevenbergseweg 45, 5351 PG, Berghem (Noord-Brabant) 
 
Voor mediavragen, neem contact op met: 
Shell Mediarelaties | media-nl@shell.com | 070 377 87 50 
Edelman | nikita.brix@edelman.com | 020 301 09 80 
 
Voor meer informatie over de bright ideas challenge, ga naar: brightideas.generationdiscover.nl.
Voor meer informatie over Generation Discover, ga naar: www.generationdiscover.nl
Voor meer informatie over Shell in Nederland, ga naar: www.shell.nl